Αντιγήρανση: Πόσο νεανικό είναι το σώμα σας; Κάντε το τεστ που το αποκαλύπτει

Νορβηγοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει την εκτίμηση της ηλικίας στην οποία αντιστοιχεί η φυσική μας κατάσταση. Σύμφωνα με την ομάδα από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), όσων η «ηλικία φυσικής κατάστασης» (fitness age) είναι τουλάχιστον μια δεκαετία μικρότερη από την ηλικία της ταυτότητας θα παραμείνουν πολύ πιθανόν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, διατρέχοντας μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα πνευματικά δικαιώματα του όρου «ηλικία φυσικής κατάστασης» ανήκουν στον Δρ Ulrik Wisløff, Νορβηγό αθλητίατρο που τον επινόησε το  2006. «Το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης είναι ένα από τα στοιχεία που αποκαλύπτει τα περισσότερα για την τρέχουσα και μελλοντική σας υγεία. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το εργαλείο υπολογισμού προσφέρεται και για την αποκάλυψη του κινδύνου για πολλές ασθένειες. Καρδιακή προσβολή, κολπική μαρμαρυγή, άνοια, μειωμένος όγκος εγκεφάλου, κατάθλιψη και λιπώδης νόσος του ήπατος· ο υπολογιστής μας μπορεί να σας πει αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για όλες αυτές τις παθήσεις» έχει δηλώσει.

Πώς λειτουργεί

Για τον υπολογισμό αυτού του «ακριβούς δείκτη πρόβλεψης της μακροζωίας», σύμφωνα με μελέτες, το εργαλείο λαμβάνει υπ’ όψιν ένα πλήθος μεταβλητών όπως η εφίδρωση κατά την προπόνηση, ο χρόνος σωματικής άσκησης και η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), ο σημαντικότερος δείκτης αερόβιας αντοχής και καλύτερος προγνωστικός δείκτης μακροζωίας από άλλους δείκτες όπως η αρτηριακή πίεση και το ιστορικό καπνίσματος, σύμφωνα με μελέτες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη σημασία της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου ελέγχοντας διάφορους δείκτες της γενικής υγείας που αποδείχθηκε ότι σχετίζονται άμεσα με αυτήν, όπως η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός κ.α., σε χιλιάδες Νορβηγούς 20 έως 90 ετών, και χωρίς να περιορίζονται στις τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ενός παραδοσιακού εργαλείου που όμως πλέον αμφισβητείται ως «υπερβολικά απλοϊκό».

Το δωρεάν εργαλείο-υπολογισμού που «τρέχει» το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας ανέβηκε στο διαδίκτυο για πρώτη φορά το 2013, έχει ενημερωθεί και απλοποιηθεί αρκετές φορές και χρησιμοποιείται από περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Δρ Wisloff,.

Ζητά από τους χρήστες τέσσερις απλές πληροφορίες:

-το ύψος σε εκατοστά,

-το βάρος σε κιλά,

-τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας και

-πληροφορίες σχετικά με τη σωματική άσκηση (συχνότητα, ένταση, διάρκεια).

Μπορείτε να το δοκιμάστε πατώντας εδώ

Βελτιώστε την ηλικία φυσικής κατάστασης

Πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι μπορούν να μειώσουν την ηλικία φυσικής κατάστασης και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες για μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως κατάθλιψη, ηπατική ανεπάρκεια, άνοια κ.α., αρκεί να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό μέσα από την άσκηση.

«Απλά βεβαιωθείτε ότι κινείστε συχνά και μερικές φορές έντονα» ανέφερε ο Δρ Wisloff. Οι ασκήσεις υψηλής έντασης είναι ιδανικές για να επιτύχετε τον στόχο. Μερικοί εύκολοι τρόποι για να αρχίσετε να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι της φυσικής κατάστασης περιλαμβάνουν:

  • το γρήγορο περπάτημα σε μια ανηφόρα όπως ένας λόφος, τον οποίο θα ανεβείτε και κατεβείτε μία ή δύο φορές
  • το σύστημα 4×4 στον διάδρομο ή το στατικό ποδήλατο· κάνετε έντονη αερόβια άσκηση για 4 λεπτά, χαλαρώνετε για 3 λεπτά και μετά ανεβάζετε ξανά ρυθμό (4 επαναλήψεις)
  • κάνετε ασκήσεις με άλματα όπως σκοινάκι.
Διαβάστε επίσης