Μάθε πως το Botox επηρεάζει την κατάθλιψη

Μπορεί η βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη (BTX), γνωστή ως Botox να ανακουφίσει από την κατάθλιψη και να αμβλύνει τα τα αρνητικά συναισθήματα σε άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας;

Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι οι «θαυματουργές» ενέσεις μπορουν και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου είπαν ότι το μπότοξ θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη θεραπεία ψυχικών παθήσεων.

Ο Δρ. Axel Wollmer, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Semmelweis και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη είναι περίπου 280 εκατομμύρια. Οι καθιερωμένες θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία ή τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν επαρκώς για το ένα τρίτο των ασθενών, επομένως υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης νέων θεραπευτικών επιλογών, και σε αυτό το σημείο οι ενέσεις Botox θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 45 γυναίκες, που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2016 και 2019 στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.

Όλες είχαν οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μια ψυχική πάθηση που προκαλεί συναισθηματική αστάθεια, παρορμητικότητα, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και διαταραγμένα πρότυπα σκέψης.

Περίπου οι μισές έλαβαν μία μόνο ένεση Botox στο μεσόφρυδο, την περιοχή μεταξύ των φρυδιών όπου εμφανίζονται οι ρυτίδες συνοφρυώματος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχουσες και στις δύο ομάδες ανέφεραν ότι τα συμπτώματα της διαταραχής υποχώρησαν.

Μόνο όσες έκαναν μπότοξ όμως, ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο παρορμητικές συμπεριφορές.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό το εύρημα συμβαδίζει με τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας, τα οποία έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον κινητικό φλοιό τους, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο και τον προγραμματισμό.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής έδειξαν επίσης ότι όσες γυναίκες έκαναν μπότοξ, είχαν πιο ήρεμη δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου, η οποία επεξεργάζεται τον φόβο.

Η μελέτη παρέχει τα «πρώτα στοιχεία» ότι το μπότοξ «μπορεί να τροποποιήσει τις κεντρικές νευροβιολογικές και συμπεριφορικές πτυχές της οριακής διαταραχής προσωπικότητας».

Αυτό εικάζεται ότι οφείλεται στην τοξίνη που διακόπτει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μυών του μετώπου και του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της αλλάζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων.

Η αρνητική διάθεση προκαλεί συστολή των μυών μεταξύ των φρυδιών και γραμμές συνοφρυώματος. Το μπότοξ όμως παραλύει αυτούς τους μύες.

Η στενή σχέση της διάθεσης και των εκφράσεων του προσώπου, γνωστή ως θεωρία της ανατροφοδότησης του προσώπου, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να συνοφρυωθούν, βιώνουν λιγότερο έντονα τα αρνητικά συναισθήματά τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Tillmann Krüger, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Ένα χαλαρό μέτωπο μεταφέρει ένα πιο θετικό συναίσθημα», είπε.

Μελέτη της ομάδας του το 2021 διαπίστωσε ότι οι ενέσεις μπότοξ ενίσχυαν τη διάθεση και εξασθενούσαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης