Στρες: Μάθε πως επιδρά στο σώμα σου και πως να το καταπολεμήσεις

Οι φρενήρεις ρυθμοί της ζωής μας δε βοηθούν καθόλου στην καταπολέμηση του στρες. Αντίθετα το ενισχύουν.

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει πολύ την ποιότητα ζωής μας και να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες επιφέρουν παρενέργειες, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδα, καταθλιπτικές τάσεις, ακόμα και μυϊκοί πόνοι, καθώς το σώμα σφίγγεται και ταλαιπωρείται.

Άσκηση κατά του άγχους

Η άσκηση είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος εκτόνωσης των αρνητικών συναισθημάτων και του εκνευρισμού που δημιουργεί η καθημερινότητα. Μια άλλη σημαντική επίδραση άσκησης είναι ότι καθιερώνει μια ρουτίνα.

Οι ρουτίνες μειώνουν την αβεβαιότητα και μας δίνουν την αίσθηση του ελέγχου της ημέρας. Πολλοί ειδικοί πλέον συνιστούν την άσκηση ως μέσο θεραπείας της κατάθλιψης και του χρόνιου στρες.

• Η yoga θεωρείται ιδανική άσκηση για την ανακούφιση από το άγχος. H συμμετοχή του σώματος, οι κατάλληλες στάσεις, οι σωστές αναπνοές, οι οδηγίες του δασκάλου κατά το session έχουν απτά αποτελέσματα: καταπολέμηση του άγχους και επίτευξη πνευματικής και σωματικής ισορροπίας και του πολυπόθητου αισθήματος της ηρεμίας και ευεξίας.

• Επόμενο είδος άσκησης είναι η διαλειμματική προπόνηση HIIT. Την προτιμάς όταν θέλεις να αυξήσεις την αντοχή, να έχεις ταχύτερα αποτελέσματα, να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού και να βοηθήσεις στην εκτόνωση του οργανισμού.

• Μια άλλη επιλογή, πιο απλής μορφής, είναι το ζωηρό περπάτημα. Είναι από τους πιο γρήγορους τρόπους για να αποβάλλεις το άγχος. Σε ορισμένες μελέτες επισημαίνεται ότι ένας περίπατος διάρκειας 10 λεπτών μπορεί να είναι αρκετός για να ηρεμήσεις, ειδικά αν πρόκειται για περίπατο σε φυσικό περιβάλλον με περίσσιο οξυγόνο. Εάν οι αρθρώσεις σου είναι σε καλή κατάσταση, μπορείς να αυξήσεις τον ρυθμό, σε στυλ τζόγκινγκ, για καλύτερα αποτελέσματα. Πάντα θα πρέπει να είσαι σίγουρη ότι η διαδρομή που ακολουθείς είναι ασφαλής για τη σωματική σου ακεραιότητα και τα παπούτσια σου κατάλληλα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Υπάρχουν 4 ασκήσεις που μπορείς να κάνεις με ασφάλεια στο σπίτι και σίγουρα θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους και της νευρικότητας.

Boxer shuffle: Σκέψου πως ετοιμάζεσαι να παίξεις μποξ. Ξεκίνα με ελαφρά πηδηματάκια από το ένα πόδι στο άλλο και μικρές, σχετικά γρήγορες μπουνιές μπροστά, εναλλάξ. Δούλεψε την άσκηση για 30 δευτερόλεπτα.

Πίσω προβολή με κλοτσιά: Εύκολη άσκηση, κάνεις ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Κάνεις πίσω προβολή αρχικά το πόδι και στην επιστροφή από την προβολή κλοτσάς μπροστά. Δουλεύεις και αυτή την άσκηση 30 δευτερόλεπτα στο σύνολο, άρα 15 και 15 στο κάθε πόδι.

Mountain climbers: Πολύ δημοφιλής άσκηση, που γυμνάζει το σώμα στο σύνολό του. Στηρίζεσαι στις παλάμες σου, στην ίδια θέση που βρίσκεσαι στα push-ups. Έπειτα εναλλάσσεις ένα ένα τα πόδια σου μπροστά σαν να προσπαθείς να φτάσεις το γόνατό σου κοντά στο στήθος σου. Και πάλι εκτελείς για 30 δευτερόλεπτα.

Πολεμιστής 1: Γνωστή στάση της yoga και αποτελεσματική. Κάνεις προβολή με το ένα πόδι μπροστά και τεντώνεις τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου, ενώνοντας τις παλάμες.

Διαβάστε επίσης