8 λόγοι να ξεκινήσεις την ημέρα σου με περπάτημα

Στην εποχή που ζούμε, ο καθένας από εμάς έχει τόσες πολλές υποχρεώσεις στην καθημερινότητά του, που δύσκολα βρίσκει χρόνο για να φροντίσει τον εαυτό του ή και να γυμναστεί.

Έτσι λοιπόν, ήρθε η ώρα για να ανακαλύψουμε ξανά τα πολλά και πολύτιμα οφέλη του περπατήματος, βάζοντάς το με ενεργό τρόπο στην καθημερινότητά μας.

1. Το περπάτημα ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας

Νομίζετε ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας έχει κολλήσει και γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάψετε θερμίδες; Κι όμως, το περπάτημα μετά από κάποιο γεύμα σας μπορεί να τον ενεργοποιήσει, μετατρέποντας τις περισσότερες από τις θερμίδες που μόλις φάγατε σε θερμότητα. Έτσι, το σώμα σας θα τις κάψει πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

2. Αυξάνει την ενέργειά μας

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει κούραση στον οργανισμό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως γεμίζει το σώμα μας με ενέργεια, ειδικά αν πραγματοποιείται τακτικά. Τα άτομα που περπατούν έχουν υψηλότερα επίπεδα ενεργητικότητας και κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από το περπάτημα

3. Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία

Οι δυσκολίες της δουλειάς μας, οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας, καθώς και οι τοξικοί άνθρωποι γύρω μας, γεμίζουν τις ζωές μας με άγχος, ακόμα και αν δεν το θέλουμε. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταπολεμήσουμε είναι το περπάτημα. Κάθε φορά που νιώθετε πίεση, δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα. Η άσκηση και μάλιστα στο ύπαιθρο θα σας χαλαρώσει, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.

4. Το περπάτημα ενισχύει την δημιουργικότητά μας

Κι όμως, ένα από τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στην καθημερινότητά μας είναι η διέγερση της δημιουργικότητάς μας. Κάθε φορά που πηγαίνετε για περπάτημα, συνδέεστε με τον εαυτό σας και την ευεξία σας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο μυαλό σας νέες ιδέες και λύσεις για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά σας.

5. Καταπολεμά τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Το σώμα μας εξελίχθηκε για να κινείται. Ωστόσο, πολλοί από εμάς υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η έλλειψη αερόβιας δραστηριότητας μας κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία και οι παθήσεις της καρδιάς, μειώνοντας μάλιστα το προσδόκιμο ζωής μας. Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες που κάθονται πάνω από 6 ώρες την ημέρα διατρέχουν περίπου 40% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, όποιο κι αν είναι το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, σε σχέση με όσες περνούν λιγότερες από 3 ώρες καθιστές την ημέρα.

6. Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς μας

Το περπάτημα ενδυναμώνει την καρδιά μας, στέλνοντας περισσότερο αίμα σε κάθε της χτύπο. Επιπλέον, η καρδιά των ατόμων που ασκούνται δουλεύει καλύτερα. Η αερόβια γυμναστική κάνει την καρδιά μας να δουλεύει με λιγότερους παλμούς κατά τις ώρες ξεκούρασης. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην κουράζεται τόσο.

7. Το περπάτημα προσφέρει σημαντικά οφέλη για το αναπνευστικό μας

Εκτός από την καρδιά, ένα από τα όργανα που ενεργοποιεί το περπάτημα είναι και οι πνεύμονές μας. Πρόκειται για το όργανο που μεταφέρει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Το περπάτημα τους τροφοδοτεί με ενέργεια για να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή ενέργειας. Έτσι λοιπόν, οι πνεύμονες παραμένουν υγιείς, διατηρώντας μεγάλο αναπνευστικό απόθεμα.

8. Τονώνει το ανοσοποιητικό μας

Όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα, τόσο οι ιώσεις και οι γρίπες κάνουν την εμφάνισή τους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε. Ένα από τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στον οργανισμό μας είναι και η τόνωσή του, καθώς ενδυναμώνει τα κύτταρά μας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι γυναίκες που κάνουν ήπιο τζόκινγκ τρεις φορές την εβδομάδα, αρρωσταίνουν κατά 50% λιγότερο από τις υπόλοιπες.

Διαβάστε επίσης