Η διαφορά μεταξύ έρωτα και σεξ

Το σεξ δεν είναι συνώνυμο του έρωτα και γι’ αυτό οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν χωρίς να διατηρούν σταθερή σχέση. Με τη σειρά τους, υπάρχουν εκείνοι που αντλούν ευχαρίστηση από τη σεξουαλική πράξη ακριβώς επειδή είναι ερωτευμένοι.

Όμως…Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του έρωτα και του σεξ; Η γραμμή φαίνεται ξεκάθαρη, αλλά μερικές φορές είναι θολή.

Γενικά, το να κάνουμε έρωτα ανταποκρίνεται σε μια επιθυμία που ξεπερνά το σωματικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, τείνουμε να το συνδέουμε με μια ιδιαίτερη, ουσιαστική και, αν θέλετε, υπερβατική πράξη.

Από την άλλη πλευρά, το σεξ ανταποκρίνεται περισσότερο σε ένα ένστικτο, σε μια σωματική ανάγκη. Η σωματική ανάγκη αυτή δεν απαιτεί την ίδια έκφραση στοργής ή το ενδιαφέρον να προχωρήσουμε παραπέρα με το άλλο πρόσωπο. Εν ολίγοις, θεωρούμε ότι το να κάνουμε σεξ δεν είναι το ίδιο με το να κάνουμε έρωτα.

1. Η γλώσσα και οι διαφορές μεταξύ του έρωτα και του σεξ

Όταν κάνουμε έρωτα μπορεί να υπάρχει περισσότερος αισθησιασμός καθώς οι σύντροφοι δίνουν σημασία στα προκαταρκτικά, τη στοργή και τα αμοιβαία χάδια. Η λεπτότητα (των χειρονομιών και των λέξεων) παίζει σημαντικό ρόλο πριν φτάσουμε στη διείσδυση.

Από την άλλη πλευρά, όταν κάνετε σεξ, ανταποκρίνεστε μόνο στο άγγιγμα, στον ενθουσιασμό που προκαλεί και στην επιθυμία να φτάσετε στο σώμα. Δεν υπάρχει απαραίτητα στοργή ή κάποιο τελετουργικό γύρω από τη σεξουαλική επαφή.

2. Ικανοποίηση

Όταν κάνετε έρωτα, σκέφτεστε πολύ την επίτευξη αμοιβαίας ευχαρίστησης, πώς να ικανοποιήσετε τον/την σύντροφό σας και πόσο τον/την αγαπάτε. Αυτό σημαίνει ότι η επιθυμία δεν αναστέλλει τις σκέψεις και τα συναισθήματα προς το συγκεκριμένο άτομο.

Από την άλλη πλευρά, όταν κάνετε σεξ, αυτό που επιδιώκεται πρωτίστως είναι η αυτοϊκανοποίηση, ανεξάρτητα από το πώς νιώθει ο άλλος/η ή ποιες μπορεί να είναι οι επιθυμίες του/της.

3. Χρόνος

Όταν κάνουμε έρωτα, ο χρόνος αφιερώνεται στην αποπλάνηση και στα χάδια για να κάνουμε τον άλλο να νιώσει ότι τον αγαπάμε και ότι τον επιθυμούμε. Αφιερώνουμε χρόνο με το άτομο αυτό και μετά τον οργασμό. Όταν όμως θέλετε απλώς να κάνετε σεξ, οποιαδήποτε στιγμή ή περίσταση είναι καλή και όλα τελειώνουν με τον οργασμό.

Σημείωση: υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν σεξ και εξακολουθούν να συζητούν μετά, αλλά συνήθως για άσχετα θέματα. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που κάνουν έρωτα μετά συνήθως μιλούν για τα συναισθήματά τους και τη σύνδεσή τους.

4. Προσδοκίες

Τα ζευγάρια που κάνουν έρωτα μοιράζονται προσδοκίες, όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Φιλοδοξούν να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία και μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις στο κρεβάτι για οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο για τα συναισθήματά τους.

Αντίθετα, όσοι κάνουν σεξ δεν έχουν και δεν επιδιώκουν καμία δέσμευση, παρά μόνο να γδυθούν, να ικανοποιηθούν και να ντυθούν ξανά για να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να δεσμεύονται από κάτι άλλο.

Η σημασία της διάκρισης μεταξύ του να κάνεις έρωτα και του σεξ

Είναι καλύτερο να κάνετε έρωτα ή σεξ; Όλα εξαρτώνται από το τι επιδιώκετε. 

Είναι σημαντικό να διαφοροποιούνται και οι δύο έννοιες σε μια σχέση, γιατί έτσι αποφεύγεται η σύγχυση που θα καταλήξει να πληγώσει κάποιον από τους εμπλεκόμενους. Όπως και να έχει, θα πρέπει να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τα ακόλουθα σημεία:

  • Μερικές φορές, ο ένας από τους δύο ποντάρει στα συναισθήματα, ενώ ο άλλος επιδιώκει μόνο την ικανοποίηση του σώματος, χωρίς να δίνει βαθύ νόημα στην πράξη.
  • Ο έρωτας και το σεξ ποικίλλουν ανάλογα με τους ανθρώπους και τις περιστάσεις.
  • Το ιδανικό είναι πάντα να συμφωνούν και οι δύο άνθρωποι για το τι πρόκειται να γίνει.
  • Κάθε άτομο πρέπει να έχει επίγνωση του τι κάνει.
  • Το αν θέλετε ή όχι δέσμευση, θα πρέπει να είναι μια συνειδητή απόφαση που αξίζει σεβασμό.

Αν δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο στόχος της πράξης, κάποιος μπορεί να ερωτευτεί χωρίς να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τον οργασμό. Για να μην πληγωθείτε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του έρωτα και του σεξ.

Διαβάστε επίσης