ΣΜΝ: Μία Πρωτεΐνη Προστατεύει Τις Γυναίκες

Στην ανακάλυψη της “ιντερφερόνη-ε”, της πρωτεΐνης που προστατεύει τις γυναίκες από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αναφέρεται άρθρο στην ιστοσελίδα του Χριστόφορου Τζερμιά “tzermias.gr” και των IQ Skin Clinics. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της επιστήμης. “Μία νέα πρωτεΐνη που προστατεύει τις γυναίκες από τα σεξουαλικών μεταδιδόμενα νοσήμερα (ΣΝΝ), ανακάλυψαν Αυστραλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μόνας. Πρόκειται για την ιντερφερόνη-ε, όπως την ονόμασαν, η οποία εντοπίστηκε στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών και αποδείχτηκε ότι τις προφυλάσσει από τα αφροδίσια νοσήματα, όπως τα χλαμύδια. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συμβάλλει μελλοντικά στην ανάπτυξη μιας διαγνωστικής εξέτασης για τον εντοπισμό των γυναικών που είναι λιγότερο ή περισσότερο επιρρεπείς στις εν λόγω μολύνσεις , αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των αφροδίσιων νοσημάτων (ΣΜΝ) ή άλλων φλεγμονωδών παθήσεων.

Ασυνήθιστος Ο Τρόπος Παραγωγής Της Εν Λόγω Πρωτεΐνης

«Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι ασυνήθιστη λόγω του τρόπου παραγωγής της», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής Πολ Χέρτζογκ, διευθυντής του Κέντρου Εγγενούς Ανοσίας και Μολυσματικών Παθήσεων του πανεπιστημίου. «Οι περισσότερες πρωτεΐνες που μας προστατεύουν απέναντι στις μολύνσεις, παράγονται μόνο όταν εκτεθούμε σε έναν ιό ή ένα βακτήριο. Αυτή η πρωτεΐνη όμως παράγεται φυσικά και ρυθμίζεται από τις ορμόνες, οπότε τα επίπεδά της αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Όταν μία γυναίκα μείνει έγκυος ή μπει στην εμμηνόπαυση, τότε οι ορμόνες της σταματούν την παραγωγή της».

Οι Αυστραλοί ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν η ιντερφερόνη-ε βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), ανακαλύπτοντας έτσι μία σημαντική βάση για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. «Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική για τα εμβόλια και τον τρόπο που αυτά δημιουργούνται για να ενισχύουν την ανοσία μας», επεσήμανε ο καθηγητής Χέρτζογκ στην επιστημονική επιθεώρηση “Science” και προσέθεσε: «Αφού αυτή η πρωτεΐνη ενισχύει την ανοσοποιητική αντίδραση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, είναι πιθανό να προστατεύει και από άλλες μολυσματικές νόσους, όπως τον ιό HIV και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV».

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι Αυστραλοί ερευνητές θα προχωρήσουν σε κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν τον ακριβή τρόπο δράσης της πρωτεΐνης. Στόχος τους μεταξύ άλλων είναι να διαπιστώσουν αν προστατεύει τις γυναίκες και από άλλες διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως την ενδομητρίωση και την πυελική φλεγμονώδη νόσο, αλλά και από παθήσεις που δεν σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως τον καρκίνο.

Διαβάστε επίσης