Tοξική σχέση: 5 βήματα για να ξεφύγεις

Αν έχεις καταλάβει ότι βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση, και θες να “φύγεις” από αυτή, αλλά νιώθεις ότι δεν μπορείς, σου έχουμε όλα όσα χρειάζεσαι. Καθάρισε την σκέψη σου και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα..

Πες αλήθεια .. σε εσένα!

Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε οποιοδήποτε σημαντικό κομμάτι της ζωής σας είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Γιατί θέλεις να φύγεις; Τι είναι αυτό με τον σύντροφό σας και τη σχέση στο σύνολό της που δεν σας εξυπηρετεί πια ; Γιατί είναι ζωτικής σημασίας να φύγεις τώρα; Πώς σας κάνει να νιώθετε το να μένετε σε αυτή την κατάσταση; Το να κάνετε ένα σημαντικό, σε βάθος check-in με τον εαυτό σας είναι το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη ζωή.

Ενημερώστε τους κοντινούς σας ανθρώπους

Πριν κάνετε την κίνηση για να βγείτε από την τοξική σχέση σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε εκμυστηρευτεί στα πιο κοντινά σας άτομα ότι σκοπεύετε να το κάνετε. Αυτό είναι τόσο για λόγους ασφαλείας, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν τι κάνετε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούν να είναι εκεί για να σας υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία.

Εξασφάλησε την ανεξαρτησία σου

Εάν εξαρτάστε οικονομικά από τον σύντροφό σας, αρχίστε να εξοικονομείτε χρήματα αν είναι δυνατόν, ακόμα κι αν είναι μόνο μερικά δολάρια την εβδομάδα. Θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας κάποια χρήματα για να εξασφαλίσετε τη δική σας στέγη και να φροντίσετε τον εαυτό σας αφού βγείτε από την τοξική σχέση σας. Βοηθά επίσης να δημιουργήσετε ένα δίχτυ ασφαλείας ανθρώπων  που μπορούν να σας υποστηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν καθώς κάνετε αυτή τη σημαντική αλλαγή. (όπως αναφέρθηκε και παραπάνω)

Καμία επικοινωνία

Μόλις βγείτε από την τοξική σχέση σας, τότε αρχίζει η πραγματική θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απαλλαγεί από τον πρώην σας σε κάθε πιθανή μέθοδο επικοινωνίας, ώστε να είστε εντελώς προστατευμένοι από αυτούς.

Μιλήστε με κάποιον ειδικό αν χρειάζεται

Εάν η σχέση σας ήταν εξαιρετικά τοξική, μπορεί να σας φανεί ωφέλιμο να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία μόλις την  τελειώσετε. Έτσι θα  μπορέσετε να επεξεργαστείτε την εμπειρία και τα συναισθήματά σας σχετικά με αυτήν. Επίσης θα μπορέσετε να αποφύγετε ίδιες καταστάσεις στο μέλλον. 

Διαβάστε επίσης