8 λόγοι να εντάξεις το ταχίνι στη διατροφή σου

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι και διαθέτει μια μακρά λίστα θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το απαραίτητο για το ντουλάπι της κουζίνας σου.

Είναι ένας νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις ισχυρά αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά στη διατροφή σου, καθώς και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και την προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Συνολικά, το ταχίνι είναι μια απλή, υγιεινή και γευστική προσθήκη στη διατροφή μας.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας.

Σε υψηλές ποσότητες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τους ιστούς, ενώ συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Το ταχίνι έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προστατεύοντας το συκώτι από τις ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών

Η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Το ταχίνι κατά των βακτηριδίων

Το ταχίνι και το σουσάμι, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται ως σπιτική θεραπεία για πληγές στα πόδια που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Σε σχετική μελέτη για την αντιβακτηριακή ικανότητα του εκχυλίσματος σπόρων σουσαμιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό, στο 77% των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηριακών δειγμάτων που δοκιμάστηκαν.

Επιπλέον, μια μελέτη σε αρουραίους παρατήρησε ότι το σησαμέλαιο βοήθησε στην επούλωση των πληγών. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτή την ιδιότητα, στα λίπη και τα αντιοξειδωτικά στο λάδι.

Το ταχίνι κατά των φλεγμονών

Ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Αν και η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια υγιής και φυσιολογική αντίδραση στους τραυματισμούς, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία.

Η σησαμίνη και άλλα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού, μπορεί να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με τραυματισμό, πνευμονική νόσο και ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ενισχύει το μυαλό και το νευρικό σύστημα

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Τα συστατικά του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Σχετική μελέτη δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλακών βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ.

Αντικαρκινική δράση

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού, μειώνουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.

Η σησαμίνη και η σησαμόλη – τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά στο σουσάμι – έχουν μελετηθεί εκτενώς για την αντικαρκινικό τους δράση.

Και τα δύο βοηθούν στο θάνατο καρκινικών κυττάρων και επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Επιπλέον, προστατεύουν το σώμα από την εμφάνιση ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Προστατεύει τα νεφρά και το συκώτι

Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που ενισχύουν την προστασία του ήπατος και των νεφρών. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα μας.

Η κατανάλωση σπόρων σουσαμιού προάγει την καλύτερη ηπατική λειτουργία. Αυξάνει την καύση λίπους και μειώνει την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου

Το ταχίνι προστίθεται εύκολα στη διατροφή μας. Μπορούμε να το βρούμε στο σουπερμάρκετ, αλλά και να το φτιάξουμε σπίτι.

Είναι πολύ γνωστό ως συστατικό του χούμους, αλλά είναι επίσης ένα εξαιρετικό άλειμμα για κρέας και λαχανικά. Μπορείς επίσης να το προσθέσεις σε ντιπ, σάλτσες για σαλάτες και αρτοσκευάσματα.

Διαβάστε επίσης