Βραδινή ρουτίνα ομορφιάς – Ανακάλυψε εκείνη που ταιριάζει στο δέρμα σου

Η βραδινή ρουτίνα περιποίησης είναι σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα για να έχουμε μία όμορφη και υγιή επιδερμίδα.

Είναι γεγονός πως οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η μη ισορροπημένη διατροφή καθώς και το άγχος αποτελούν καθημερινές επιθέσεις στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα το δέρμα μας να χρειάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ειδική περιποίηση, ώστε να μπορέσει να επανακτήσει την όμορφη και λαμπερή όψη του.

Αν θέλετε να ξυπνήσετε με φωτεινή και φρέσκια επιδερμίδα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Θα χρειαστείτε μόνο 5 λεπτά από το χρόνο σας, ώστε να επενδύσετε στην περιποίηση του δέρματός σας.

Αν έχεις κανονική επιδερμίδα

Τα χαρακτηριστικά της: Η κανονική είναι σχεδόν η τέλεια επιδερμίδα. Είναι λεία και απαλή, έχει καλή κυκλοφορία αίματος και δεν είναι ευαίσθητη, ενώ μπορεί να είναι μεικτή στην περιοχή Τ. Προκειμένου να διατηρήσει την υγιή της εμφάνιση, χρειάζεται πλούσια ενυδάτωση και προστασία.

Η σωστή βραδινή ρουτίνα: Για να απολαμβάνεις κάθε πρωί την όψη του προσώπου σου στον καθρέφτη, το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να αφιερώσεις στον εαυτό σου 5 λεπτά. Ξεκίνησε την ιεροτελεστία με τον καθαρισμό και μετά σε απολύτως καθαρή επιδερμίδα χρησιμοποίησε έναν ορό ή μια κρέμα νύχτας. Αν δεν έχεις ακόμη σημάδια γήρανσης, επίλεξε ένα ενυδατικό προϊόν, ενώ μία φορά την εβδομάδα κάνε μια μάσκα ενυδάτωσης ή λάμψης.

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

Τα χαρακτηριστικά της: Οι σμηγματογόνοι αδένες σε αυτό τον τύπο δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα, γι’ αυτό και η γυαλάδα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της λιπαρής επιδερμίδας. Επιπλέον, οι πόροι είναι πιο μεγάλοι, ανοιχτοί και ιδιαίτερα εμφανείς, ενώ συνυπάρχουν μαύρα στίγματα και σπυράκια. Η λιπαρή επιδερμίδα είναι συνήθως η κληρονομιά που παίρνεις από τους γονείς σου, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί από τη χρήση ακατάλληλων καλλυντικών ή από ορμονικές διαταραχές.

Η σωστή βραδινή ρουτίνα: Για την εξυγίανση της επιδερμίδας σου δεν πρέπει να παραλείπεις τον καθαρισμό του προσώπου, αλλά να επιλέγεις προϊόντα τα οποία έχουν χαμηλό pH και είναι ενισχυμένα με σαλικυλικό οξύ. Τι ακριβώς σου προσφέρουν; Απομακρύνουν το περίσσιο σμήγμα, χωρίς όμως να διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία. Για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα των ανοιχτών πόρων, μία με δύο φορές την εβδομάδα χρησιμοποίησε μια μάσκα αργίλου, ενώ για τα σπυράκια αναζήτησε τη βοήθεια των προϊόντων ταχείας δράσης για τοπική εφαρμογή πάνω στα σπυράκια.

Τέλος, μια λιπαρή επιδερμίδα έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους τύπους: εμφανίζει αργότερα λεπτές γραμμές και ρυτίδες, γι’ αυτό και η χρήση αντιγηραντικών προϊόντων μπορεί να περιμένει μέχρι τα 35.

Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα

Τα χαρακτηριστικά της: Η ξηρή επιδερμίδα εμφανίζει έλλειψη λιπιδίων, νερού ή και των δύο, ενώ είναι τραχιά και συχνά κατά τόπους ξεφλουδισμένη. Έχει λιγότερη ελαστικότητα, δίνει την αίσθηση τραβήγματος, ερεθίζεται εύκολα και επιδεινώνεται ή ερεθίζεται εύκολα από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία ή το στρες. Οι αιτίες που ευθύνονται για την ξηρή επιδερμίδα είναι κυρίως τα γονίδια, η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης και οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες που απομακρύνουν τα λιπίδια.

Η σωστή βραδινή ρουτίνα: Επένδυσε σε μια πλούσια κρέμα νύχτας με φυτικά έλαια και υδρόφιλες ουσίες, που θρέφουν σε βάθος και βοηθούν την επιδερμίδα να δείχνει σφριγηλή και τονωμένη. Ένα ξηρό λάδι, επίσης, μπορεί να σου χαρίσει τη βαθιά ενυδάτωση που χρειάζεσαι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις και στον καθαρισμό της ξηρής επιδερμίδας, αφού χρειάζεται προϊόντα που να της προσφέρουν επαρκή ενυδάτωση με συστατικά όπως η γλυκερίνη και η προβιταμίνη Β5.

Αν έχεις θαμπή/κουρασμένη επιδερμίδα

Τα χαρακτηριστικά της: Αυτό τον τύπο συναντάμε συνήθως σε γυναίκες που είναι λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30. Ο χρόνος μπορεί να μην τους έχει αφήσει ακόμη τα σημάδια του, είναι όμως ο τρόπος ζωής τους που τους χαρίζει μια επιδερμίδα θαμπή, χωρίς ενέργεια και με σημάδια κούρασης στην περιοχή των ματιών.

Η σωστή βραδινή ρουτίνα: Εξόπλισε το μπουντουάρ σου με προϊόντα καθαρισμού που απομακρύνουν τα πάντα, από τους ρύπους μέχρι τα αδιάβροχα προϊόντα μακιγιάζ. Η κούραση, το άγχος, η ρύπανση, ο λίγος ή ο κακός ύπνος, καθώς και το μπλε φως του smartphone και του υπολογιστή καθιστούν απαραίτητη τη χρήση μιας κρέμας νύχτας, αλλά και μιας ματιών. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να μειώσεις τις ελεύθερες ρίζες και να βοηθήσεις τα κύτταρα να δουλέψουν υπερωρίες προκειμένου να επανορθώσουν τις φθορές.

Πολλές φορές η θαμπή επιδερμίδα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνειά της. Γι’ αυτό η απολέπιση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Τέλος, μια μάσκα λάμψης μπορεί να σου κάνει άνετα παρέα τουλάχιστον δύο βράδια την εβδομάδα.

Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα

Τα χαρακτηριστικά της: Πρόκειται για την επιδερμίδα που παρουσιάζει τα περισσότερα σημάδια δυσανεξίας, όπως κοκκινίλες, αίσθηση καψίματος και τραβήγματος.

Η σωστή βραδινή ρουτίνα: Όσο πιο απλά είναι τα πράγματα, τόσο πιο καλά. Προτίμησε προϊόντα φροντίδας και καθαρισμού που να μην περιέχουν αρώματα, αλλεργιογόνα ή φαγεσωρογόνα, καθώς η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν μπορεί να τα “αντέξει”. Όσον αφορά τη φροντίδα της, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς έναν εξειδικευμένο ορό ή μια κρέμα που να ενισχύει την υδρολιπιδική μεμβράνη και να συμβάλλει στην καλή της υγεία.

Διαβάστε επίσης