Μάθε πώς να κάνεις τις Κυριακές λιγότερο καταθλιπτικές

Αν υπάρχει κάτι που με έχει στοιχειώσει τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια είναι το άγχος που με πλημμυρίζει μετά από κάθε κυριακάτικο γεύμα. «Έφυγε και αυτό το Σαββατοκύριακο και από αύριο ξανά σχολείο». Στη θέση του σχολείου μπορείς να βάλεις Πανεπιστήμιο, δουλειά, τρέξιμο, υποχρεώσεις… οτιδήποτε. Πάντοτε φανταζόμουν ότι ήμουν η μόνη που μιζέριαζα μπροστά στον ερχομό της νέας εβδομάδας. Χάρηκα λοιπόν όταν διάβασα μια έρευνα σύμφωνα με την οποία το 66% των Αμερικανών έχουν άγχος κάθε Κυριακή για την καινούρια εβδομάδα! Hello!, I’m not alone! Μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πανδημία του Covid-19 έχει κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Οι λόγοι που οι Κυριακές μας ταράζουν τόσο πολύ

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μάλλον αναμενόμενα σύμφωνα με τον Δρα Ντέιβιντ Σπίγκελ καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. «Μέχρι ένα σημείο είναι κατανοητό» δηλώνει. «Τα Σαββατοκύριακα τείνουν να είναι πιο εύκολα, λιγότερο προγραμματισμένα, με λιγότερες υποχρεώσεις. Συνήθως βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν και αυτό είναι ευχάριστο. Δεν έχεις να αντιμετωπίσεις ξένους ή άτομα στη δουλειά που σου φέρνουν μπελάδες. Αυτό που μας συνέβη είναι ότι καθώς ο κόσμος έγινε ένα πιο αγχωτικό μέρος, ακόμα και οι αγαπημένοι μας μπορεί να γίνουν πηγή κινδύνου ή θανάτου». Είναι λοιπόν λογικό να νιώθουμε ακόμα περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη.

Τι ρόλο έπαιξε η πανδημία Covid-19

Περισσότερο από όλους η πανδημία φαίνεται να επηρέασε τους νέους ανθρώπους τους λεγόμενους millennials ή Generation Z, αυτούς δηλαδή που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 15-30. Ο Σπίγκελ υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτή την ηλικία οι νεαροί θέλουν να φύγουν από την οικογένειά τους και να εξερευνήσουν νέα δεδομένα. Όμως εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορούν.

Πώς μας επηρεάζει το άγχος

Φυσικά το λίγο άγχος είναι διαχειρίσιμο. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν εξαιτίας του στρες δεν θέλει κάποιος να επιστρέψει στη δουλειά του, στο σχολείο ή στις άλλες του υποχρεώσεις, αρχίσει να πίνει ή να παίρνει ναρκωτικά ή φάρμακα αντικαταθλιπτικά. Τότε πρέπει αμέσως να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ένα από τα πράγματα που συμβουλεύει ο Σπίγγελ είναι η αυτο-ύπνωση:«Φαντάσου ότι επιπλέεις μέσα σε μια μπανιέρα ή σε λίμνη σε ζεστό νερό ή αιωρείσαι στο διάστημα. Χαλάρωσε το σώμα σου σαν έναν τρόπο να θέσεις υπό έλεγχο το άγχος σου. Αντί για να αντιμάχεσαι το συναίσθημά σου, άστο να περάσει μέσα από εσένα, σαν να παρακολουθείς μια καταιγίδα να φεύγει. Η πράξη της αποδοχής και όχι της αντιπαλότητας με το γεγονός ότι είσαι αγχωμένος, μπορεί κάποιες φορές να μειώσει και το άγχος». Δεν υπάρχει κάτι λάθος με το να έχουμε άσχημα ή αρνητικά συναισθήματα. Αυτό συμβαίνει και είναι υγιές. Το θέμα είναι να μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε. Άλλες μέθοδοι είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο καθημερινός 8ωρος ύπνος.

ΠΗΓΗ: let-it-be.gr

Διαβάστε επίσης