Ηωμοφαγία απαγορεύει οτιδήποτε μαγειρεμένο, κυρίως προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ επιτρέπει απεριόριστη ποσότητα φρούτων, λαχανικών και καρπών.
Σχετικά με την ωμοφαγία επικρατεί η αντίληψη ότι τα ωμά φαγητά είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα, επειδή δεν χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους, οπότε και η ωμοφαγία είναι ένας καθόλα υγιεινός τρόπος διατροφής. Η αλήθεια όμως κρύβεται κάπου στη μέση. Σύμφωνα λοιπόν με τους διατροφολόγους, η ωμοφαγία έχει πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τον οργανισμό.
Τρόφιμα που επιτρέπονται στην ωμοφαγία
- Όλα τα φρέσκα φρούτα
- Όλα τα ωμά λαχανικά
- Ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι
- Ωμά σιτηρά και όσπρια (εμποτισμένα ή βλαστημένα)
- Αποξηραμένα φρούτα
- Γάλατα από ξηρούς καρπούς (π.χ γάλα αμυγδάλου)
- Ελαιόλαδο και έλαιο καρύδας
- Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
- Φύκια
- Προαιρετικά ωμά και μη παστεριωμένο τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ή ψάρι)
Τρόφιμα που απαγορεύονται στην ωμοφαγία
- Ψημένα φρούτα, λαχανικά, κρέας, σιτηρά και ψάρια
- Ψημένους ξηρούς καρπούς και σπόρια
- Επεξεργασμένα λάδια
- Αλάτι
- Επεξεργασμένη ζάχαρη και αλεύρι
- Παστεριωμένους χυμούς και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Καφές και τσάι
- Αλκοόλ
- Μακαρόνια
- Γλυκά, πατατάκια και γενικότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ
Πλεονεκτήματα ωμοφαγίας
Τα οφέλη που αναφέρονται περιλαμβάνουν βελτίωση της υγείας και του δέρματος, καλύτερο πεπτικό σύστημα, λιγότερες τροφικές δυσανεξίες, απώλεια βάρους και περισσότερη ενέργεια.
Μειονεκτήματα ωμοφαγίας
Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Όσοι την επιλέξουν θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ωμών αβγών και κρέατος, όπως σαλμονέλα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα διατροφής για να αναπληρώσουν τις δυνητικές απώλειες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως τη Β12.