Ο οργανισμός σου, σου χτυπά το καμπανάκι…Έχει ανάγκη απο ξεκούραση

Παρά την εμμονή μας για έναν καλό ύπνο και την ανακάλυψη της τέλειας ρουτίνας πριν από αυτόν, είμαστε όλοι πιο εξαντλημένοι από ποτέ. Λοιπόν, γιατί συμβαίνει αυτό;

Όσο σημαντικός και αν είναι ο ύπνος για την ικανότητα του σώματός μας να λειτουργεί, δεν είναι η μόνη ξεκούραση που χρειάζεται το σώμα μας και αυτή η παρεξήγηση είναι που αφήνει τόσους ανθρώπους τόσο εξαντλημένους.

Μας αρέσει η σκέψη ότι είναι απλό, ότι εάν κοιμηθούμε θα ικανοποιηθούν όλες οι αναζωογονητικές μας ανάγκες, αλλά υπάρχουν κι άλλα είδη ξεκούρασης που είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας.

1. Διανοητική ξεκούραση

Εάν το κεφάλι σου γυρίζει συνεχώς επειδή εστιάζεις σε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεσαι διανοητική ξεκούραση. Αυτό μπορεί να γίνει με οτιδήποτε αφήνει τον εγκέφαλό σου να κάνει ένα διάλειμμα από το να σκέφτεται, να υπεραναλύει και να εστιάζει πολύ σκληρά. Ένας διαλογισμός, μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή κάνοντας κάτι τετριμμένο όπως το να απλώσεις ή να τακροποιήσεις ή ακόμη και να πλύνεις τα πιάτα.

2. Αισθητηριακή ξεκούραση

Παρόλο που μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, οι αισθήσεις σου κατακλύζονται συνεχώς από νέες εικόνες, μυρωδιές, ήχους, από το έντονο φως της οθόνης του τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή, μέχρι τον θόρυβο της τηλεόρασης. Η αισθητηριακή ανάπαυση είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να αποσυνδεθείς από όλα αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα και να δώσεις στις αισθήσεις σας ένα διάλειμμα.

3. Δημιουργική ξεκούραση

Εάν έχεις μια δουλειά όπου πρέπει να βρεις λύσεις σε προβλήματα ήνα βρείς νέες ιδέες, πιθανότατα καταναλώνεις πολλή δημιουργική ενέργεια και θα χρειαστείς ένα δημιουργικό διάλειμμα για να το εξισορροπήσεις.  Σύμφωνα με την Dr Dalton Smith, η δημιουργική ξεκούραση θα γίνει με το να ξυπνήσεις το δέος και το θαύμα μέσα σου, οτιδήποτε δηλαδή σε βοηθά να νιώσεις έμπνευση, όπως ένα δημιουργικό χόμπι, να ακούσεις υπέροχη μουσική ή να βρεθείς στη φύση.

4. Συναισθηματική ξεκούραση

Το να κρατάς τα συναισθήματα σου, είτε για να μην στεναχωρήσεις τους άλλους είτε απλά επειδή αισθάνεσαι ανίκανη να τα εκφράσεις – απαιτεί πολλή ενέργεια. Η συναισθηματική ξεκούραση αφορά την επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων και την αίσθηση ότι μπορείς να τα μοιραστείς με τους γύρω σου, δηλαδή να είσαι ο πιο αληθινός εαυτός σου.

5. Κοινωνική Ξεκούραση

Η κοινωνική ξεκούραση δεν αφορά το να περνάς χρόνο μόνος σου, αν και αν είσαι εσωστρεφής χαρακτήρας μπορεί να χρειαστείς λίγο χρόνο μόνος σου για να αναζωογονηθείς, αλλά το να περνάς χρόνο με άτομα που υποστηρίζουν και αναδεικνύουν το καλύτερο σε εσένα.

6. Πνευματική ξεκούραση

Ο τελευταίος «τύπος» ανάπαυσης είναι η πνευματική ανάπαυση – η ικανότητα σύνδεσης με κάτι πέρα από το σωματικό και το διανοητικό. Εάν είσαι θρησκευόμενη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ασκείς τη θρησκεία σου ή πηγαίνεις στην Εκκλησία. Εάν όχι, μπορεί να σημαίνει ότι ασχολείσαι με κάτι που σου δίνει μια αίσθηση σκοπού, όπως ο εθελοντισμός ή να κάνεις κάτι που απηχεί σε εσένα.

Διαβάστε επίσης