Θρεπτικό πρωινό για ενέργεια όλη μέρα!

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό μειώνει το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει στην αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης τροφής στα υπόλοιπα γεύματα της μέρας.

Ας δούμε, όμως, τι επιλογές υπάρχουν για ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό.

Αυγά

Γιατί: Τα αυγά είναι η κορυφαία επιλογή για ένα πλήρες πρωινό που θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σε κρατήσει όλη μέρα. Τα αυγά είναι μια πολύ εύγευστη και απαραίτητη τροφή τόσο για το ασπράδι τους, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, όσο και για τον πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κρόκο.

Πώς: Είναι καλύτερα να τρως τα αυγά βραστά παρά τηγανητά. Αλλά τηγανητά δεν σημαίνει απαραίτητα ανθυγιεινά. Μπορείς να φτιάξεις αυγά μάτια με ελάχιστο λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά αποφεύγοντας το βαθύ τηγάνισμα και διατηρώντας τη διατροφική αξία του ίδιου του λαδιού. Επίσης μπορείς να κάνεις ομελέτες με πιπεριές και ντομάτα που βελτιώνουν την διατροφική αξία ακόμα περισσότερο.

Στραγγιστό γιαούρτι

Γιατί: Το βασικό πλεονέκτημά του είναι ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλότερη σε λιπαρά, σε σχέση με το απλό γιαούρτι. Έτσι εκτός από μια πλήρης τροφή για να σε κρατήσει όλη μέρα, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, αυξάνοντας τα επίπεδα των σχετικών ορμονών.

Πώς: Βάλε σκέτο γιαούρτι στη διατροφή σου αλλά και σε smoothie με φρούτα που απογειώνουν τη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Δες εδώ το άρθρο για τα smoothies.

Καφές

Γιατί: Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Η καφεΐνη που περιέχει βελτιώνει τη διάθεση, την εγρήγορση και την απόδοση του εγκεφάλου. Επίσης, από μισό έως 4 κύπελλα την ημέρα ενισχύει το μεταβολισμό και την καύση λιπών, μειώνει τις φλεγμονές και προστατεύει από διαβήτη και ασθένειες του ήπατος.

Πώς: Ο καφές είναι θέμα προτίμησης, ζεστός ή κρύος, εσπρέσο ή γαλλικός, γλυκός ή μέτριος. Συνδυάζοντάς τον με ένα μπολ με δημητριακά συνοδευμένα με γάλα ή γιαούρτι, μπορείς να έχεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Βρώμη

Γιατί: Η βρώμη είναι το δημητριακό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Εκτός από φυτικές ίνες σε μεγάλες ποσότητες είναι μια πλήρης τροφή που μπορεί να σε κρατήσει όλη την ημέρα, να σε βοηθήσει, παράλληλα με γυμναστική, να χάσεις βάρος και να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα.

Πώς: Δοκίμασε νιφάδες βρώμης με γάλα, σε τραγανές μπουκιές ή ακόμα καλύτερα μαζί με στραγγιστό γιαούρτι για ένα πρωινό φουλ σε πρωτεΐνη και ενέργεια.

Μύρτιλα

Γιατί: Όλα τα μούρα έχουν υψηλή διατροφική αξία, αλλά τα μύρτιλα είναι πρώτα μεταξύ ίσων κυρίως γιατί περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες). Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (8 γρ. ανά κύπελλο 120 γρ.).

Πώς: Τα μύρτιλα ταιριάζουν απόλυτα με γιαούρτι, αλλά μπορούν να καταναλωθούν επίσης με τυρί κότατζ ή οποιοδήποτε light τυρί, αν θες να κρατήσεις τα λίπη χαμηλά.

Ξηροί καρποί

Γιατί: Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι λόγω των καλών λιπαρών τους, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τη βελτίωση του προφίλ της χοληστερίνης, τη μείωση της αντοχής στην ινσουλίνη και τον περιορισμό των φλεγμονών. Παράλληλα όμως, λόγω των πολλών θερμίδων, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους (περίπου έως 30 γρ. ημερησίως).

Πώς: Οι ξηροί καρποί τρώγονται μόνοι τους, σε συνδυασμό με λογικές ποσότητες μελιού και σε smoothie με βάση το γιαούρτι και τα φρούτα.

Διαβάστε επίσης