Η ωμοφαγία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι όμως τα οφέλη της και κατά πόσο αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσουμε;
Οι υποστηρικτές αυτής της διατροφής πιστεύουν ότι η επεξεργασία των τροφίμων οδηγεί στην καταστροφή των ενζύμων που περιέχονται φυσικά σε αυτά, κάτι το οποίο πιστεύεται να είναι αρνητικό για την θρεπτική αξία τους, ενώ παράλληλα καταστρέφεται η «φυσική ζωή» που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα.
Το μαγειρεμένο φαγητό είναι πιο νόστιμο και εύπεπτο, τις περισσότερες φορές, αλλά έχει και διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Παραδόξως, ορισμένες βιταμίνες χάνονται με το μαγείρεμα, ενώ άλλες είναι πιο εύκολες να τις απορροφήσει ο οργανισμός μας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν μια ωμοφαγική δίαιτα και ισχυρίζονται ότι είναι πιο υγιεινή.
Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά.
Η ωμοφαγική διατροφή έχει να κάνει με τροφές που δεν έχουν ζεσταθεί, δεν έχουν μαγειρευτεί αλλά και δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Οι περισσότερες ωμοφαγικές διατροφές αποτελούνται σχεδόν κατά 70% από ωμά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, καρπούς και σπόρους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, ψάρια, ακόμα και ωμό κρέας.
Αρχικά, μια αυστηρά ωμοφαγική δίαιτα είναι δύσκολη για να ακολουθηθεί σταθερά και μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, κάποιες τροφές (κυρίως τα ψάρια και το κρέας) περιέχουν βλαβερούς μικροοργανισμούς που σκοτώνονται με το μαγείρεμα.
Όποτε καταναλώνουμε μια τροφή, τα ένζυμα του στομαχιού μας τη διασπούν για να την απορροφήσουμε. Και οι ίδιες οι τροφές περιέχουν τέτοια ένζυμα. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα ένζυμα καταστρέφονται με τη θερμότητα, με αποτέλεσμα το σώμα μας να χρειάζεται να “ξοδέψει” περισσότερα ένζυμα για να τις διασπάσει. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα υπέρ της ωμοφαγίας – δεν υπάρχουν όμως μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενζύμων στον οργανισμό, όπως ισχυρίζονται πολλοί ωμοφάγοι. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ισχυρίζονται ότι τα ένζυμα που βρίσκονται στα φυτά δεν έχουν να κάνουν με την ευκολότερη δική μας πέψη, αλλά με την ανάπτυξη του ίδιου του φυτού.
Ένα επιχείρημα που έχει περισσότερη βάση είναι ότι ορισμένες υδατοδιαλυτές βιταμίνες χάνονται με το μαγείρεμα. Η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καταστρέφονται όταν μαγειρεύουμε το φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες ή για πολλή ώρα. Ανάλογα με το πόσο θα μαγειρέψουμε το φαγητό, μπορεί να χαθεί μέχρι και 50-60% των υδατοδιαλυτών βιταμινών του. Το βράσιμο, όπως είναι λογικό, είναι η μέθοδος με την οποία μπορούμε να χάσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι θρεπτικών συστατικών, καθώς θα περάσουν στο νερό.
Τροφές που πρέπει καταναλώνουμε ωμές:
Μπρόκολο: Το ωμό μπρόκολο περιέχει τρεις φορές περισσότερες αντικαρκινικές ουσίες σε σχέση με το μαγειρεμένο, ειδικά την ουσία σουλφοραφάνη.
Λάχανο: Το μαγείρεμα καταστρέφει το ένζυμο μυροσινάση, που έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες.
Κρεμμύδι: Το ωμό κρεμμύδι έχει περισσότερα οφέλη για την καρδιά μας σε σχέση με το μαγειρεμένο.
Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει θειώδεις ενώσεις, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
Τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε μαγειρεμένες:
Σπαράγγια: Τα σπαράγγια πρέπει να μαγειρεύονται για να σπάσουν τα κυτταρικά τους τοιχώματα, και έτσι να απορροφήσει πιο εύκολα ο οργανισμός μας τις βιταμίνες Α, C και Ε που περιέχουν.
Μανιτάρια: Τα συνηθισμένα λευκά και καφέ, όπως και τα Portobello μανιτάρια, περιέχουν την αγαριτίνη, η οποία είναι πιθανώς καρκινογόνος και εξατμίζεται με το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό αυτών των μανιταριών απελευθερώνεται με το μαγείρεμα και το απορροφούμε πιο εύκολα.
Σπανάκι: Τα θρεπτικά του συστατικά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, είναι πιο εύκολα να τα απορροφήσουμε όταν το σπανάκι είναι μαγειρεμένο.
Ντομάτες: Το μαγείρεμα κάνει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
Καρότα: Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες β-καροτένιου σε σχέση με τα ωμά.
Όσπρια: Τα όσπρια χρειάζονται καλό μαγείρεμα, καθώς περιέχουν λεκτίνες, που είναι τοξικές. Για αυτόν τον λόγο μουλιάζουμε και τα όσπρια.
Κρέας, ψάρι και πουλερικά: Μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Το μαγείρεμα τα σκοτώνει.