Στην ακμή, που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά και στους τρόπους θεραπείας της αναφέρεται άρθρο στο blog του Χριστόφορου Τζερμιά, που δημοσιεύτηκε στο site tzermias.gr.
«Η ακμή είναι η συνηθέστερη δερματική πάθηση σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, σε ποσοστό 80-95% του πληθυσμού. Για την αντιμετώπιση της ακμής εφαρμόζονται διάφορες συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες, μέθοδοι με LASER, με χρήση συσκευών εκπομπής παλμικού φωτός (IPL) και φωτός ευρέος φάσματος (LED).
Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, υπό την Επιστημονική Διεύθυνση του Dr. Τζερμιά, λειτουργεί μία υπερσύγχρονη μονάδα φωτοδυναμικής θεραπείας για να αντιμετωπίζει περιστατικά εφηβικής και ενήλικης ακμής όλων των βαθμίδων σοβαρότητας με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με Energy-Based Devices πρωτοποριακής τεχνολογίας σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης δερματολογίας και με συσκευές φωτοθεραπείας, εγκεκριμένες από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Συσκευών).
Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) θεωρείται εναλλακτική και ασφαλής μη-επεμβατική μέθοδος, απόλυτα φυσική, καθώς εφαρμόζεται με τον συνδυασμό καθαρού, ορατού και ζωογόνου φωτός (μπλε και ερυθρό φάσμα φωτός), μιας φωτοευαισθητοποιού ουσίας και οξυγόνου. Στις Κλινικές IQ Skin Clinics, η θεραπεία πραγματοποιείται με καινοτόμο μέθοδο, που διαμορφώθηκε μετά από ενδελεχή μελέτη από τον Dr. Τζερμιά και τον Ιταλό δερματολόγο Dr. Marini. Η μελέτη αυτή απετέλεσε ενθαρρυντική εξέλιξη της φωτοδυναμικής θεραπείας τόσο για τον έλεγχο της ακμής όσο και για τη δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων θεραπευτικών εφαρμογών της στη δερματολογία
Σύμφωνα με την πρωτοποριακή αυτή μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας, μία συγκεκριμένη φωτοευαισθητοποιός ουσία εφαρμόζεται στις ακνεϊκές βλάβες με την παρουσία οξυγόνου και διαδοχικές εκπομπές φάσματος φωτός. Το μπλε και ερυθρό φως ενεργοποιεί την ουσία, που διεισδύει βαθιά στο δέρμα, οξυγονώνει τους ιστούς, μειώνει την ενδοθυλακική συγκέντρωση του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (P. acnes) και την φλεγμονή.
Το μπλε φάσμα φωτός δρα στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, ενεργοποιώντας τα αμυντικά λευκοκύτταρα του οργανισμού, ενώ το ερυθρό στις βαθύτερες στιβάδες, όπου διεγείρει τους ανοσορρυθμιστικούς μηχανισμούς και μειώνει την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Έτσι, η φωτοδυναμική θεραπεία, με την μικροβιοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση της, επιδρά αποτελεσματικά στους παθογενετικούς μηχανισμούς της ακμής.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και πριν από αυτή και μετά, ελέγχεται ο φθορισμός του δέρματος με εξειδικευμένο φθοριόμετρο, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη αντικειμενική αξιολόγηση της συγκέντρωσης της φωτοευαισθητοποιού ουσίας στους ιστούς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται τα αναγκαία επίπεδα φθορισμού, ώστε να αποτρέπονται οι κίνδυνοι φωτοτοξικότητας κατά την καθημερινή δραστηριότητα.
Στις Κλινικές IQ Skin Clinics, η φωτοδυναμική θεραπεία πραγματοποιείται από εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ακμής. Επίσης, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, προσφέρει άμεσα αποτελέσματα μετά από λίγες συνεδρίες. Συνήθως, απαιτούνται 2-3 συνεδρίες με μεσοδιαστήματα 30 ημερών. Η τακτική παρακολούθηση και η συνέπεια στη θεραπεία είναι βασικές προϋποθέσεις για τον έλεγχο της ακμής μακροχρόνια.
Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι ιδανική για άτομα με ακμή, που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα, κυρίως ισοτρετινοΐνη. Μεταξύ αυτών είναι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες, άτομα που πάσχουν από συγγενείς ή επίκτητες παθολογικές καταστάσεις, έχουν δυσανεξία ή αλλεργία σε φάρμακα, όσοι παρουσιάζουν ψυχωσικές διαταραχές ή διαταραχές διάθεσης, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ, είναι αθλητές, ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά ή αιμοδότες. Η θεραπεία μπορεί και εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια ακόμα και σε περιόδους ή περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια (ιδανική για την Ελλάδα και την περίοδο του καλοκαιριού), επιτρέποντας την επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες και το εξωτερικό περιβάλλον απλά με την χρήση του κατάλληλου αντηλιακού», αναφέρει το άρθρο.