Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξεπουλάτε και το λιμάνι του Ηρακλείου. Το ξεπουλάτε σε έναν όμιλο με τέσσερις πυρκαγιές στα πλοία του και με νεκρούς από τις φωτιές (video)

Κατηγορηματικά αντίθετη με τη σύμβαση, που παραχωρεί το λιμάνι του Ηρακλείου στον όμιλο Grimaldi δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως τόνισε στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίαςθεωρεί τη συμφωνία ακόμα ένα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στα πλοία του ιταλικού ομίλου με πολλά θύματα και συνέκρινε τη σύμβαση για το λιμάνι του Ηρακλείου με εκείνη που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο πριν από κάποια χρόνια με άλλη ιταλική εταιρεία, τη Hellenic Train, η οποία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ υπογράμμισε για άλλη μία φορά την έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία εξακολουθεί να απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Η άποψή μας. Τιμάμε τη Δημοκρατία εάν λειτουργεί η Βουλή ως πραγματικό, ζωντανό, δημοκρατικό, νομοθετικό, κοινοβουλευτικό όργανο που εκπροσωπεί πραγματικά και όχι εικονικά τους πολίτες. Τιμάμε τη Δημοκρατία εάν οι βουλευτές και οι πολίτες προλαβαίνουν να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν για τέτοια νομοσχέδια. Εμείς δεν μπορούμε υπεύθυνα να κάνουμε τέτοιου είδους διαδικασίες σε τέτοιους χρόνους και ούτε και εσείς μπορείτε. Απλώς έχετε την ασφάλεια της κομματικής γραμμής που λέει ψηφίστε “ναι”.

Τιμάμε τη Δημοκρατία αν υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια περιουσία. Τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια, οι αιγιαλοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις. Όλα τα ξεπουλήσατε. Όλα, τα ξεπουλήσατε. Και τι καταφέρατε;

Να βρίσκεται η χώρα σε χειρότερη οικονομική θέση διεθνώς, με πολύ μεγαλύτερο χρέος από αυτό, όχι μόνο αντικειμενικά αλλά και σε ποσοστό του ΑΕΠ, με πολύ μεγαλύτερο χρέος από αυτό με το οποίο την υποβάλλατε στα μνημόνια. Να βρίσκεται η χώρα σε δοκιμασία και η κοινωνία στην αβεβαιότητα και στην απόγνωση. Και σήμερα τι φέρνετε αυτή την ημέρα; Παραχώρηση – ξεπούλημα. Εκτός αν θεωρείτε ότι ένα λιμάνι αξίζει 80 εκατομμύρια ευρώ. Ξεπούλημα, λοιπόν, του λιμανιού του Ηρακλείου στον όμιλο Γκριμάλντι. Έναν ιταλικό όμιλο, που δεν φημίζεται για τίποτε, το οποίο μπορείτε να επικαλεστείτε ως κριτήριο για αυτή σας την πράξη, αλλά αντίθετα συνδέεται ο όμιλος αυτός με τέσσερις πυρκαγιές σε πλοία του. Τα γνωρίζετε αυτά κύριε Υφυπουργέ, τα γνωρίζετε. Το EuroFairy Olympia, που πήρε φωτιά τον Φλεβάρη του 2022, ήταν το τέταρτο πλοίο του ομίλου Γκριμάλντι, που πήρε φωτιά. Και ξέρετε ότι έχουν υπάρξει νεκροί, από αυτές τις πυρκαγιές σε πλοία και ξέρετε ότι έχουν υπάρξει και καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων εργαζομένων. Τι θα απαντήσετε στην ιστορία; Γιατί ενώ έχουμε την τρομακτική εμπειρία του εγκλήματος των Τεμπών που συνέβη μετά από ένα ανάλογο ξεπούλημα σε ιταλική εταιρεία, την Hellenic Train, που τώρα πρέπει να δικαστεί, αλλά κουνιέται κιόλας ότι θα ασκήσει και δικαιώματα. Γιατί κάνετε το ίδιο; Γιατί επαναλαμβάνετε την ίδια πατέντα; Γιατί μπαίνετε σε μια διαδικασία που μας εκθέτει, ως χώρα, ως πολίτες; Γιατί μπαίνετε σε μια διαδικασία που μας εκθέτει σε νέους κίνδυνους, αλλά και που σας εκθέτει εσάς; Σάς εκθέτει εσάς! 

Αισθάνεστε την ασφάλεια ότι ό,τι και να κάνετε, δεν θεωρώ, θέλω να είμαι ξεκάθαρη, δεν θεωρώ ότι έπρεπε εσείς να μου απαντήσετε, εσείς προσωπικά εννοώ κύριε Γκίκα.

Είναι μια σύμβαση που έχει υπογραφεί, από τις 30 Ιανουαρίου του 2024, έχει αλλάξει και ο Υπουργός Ναυτιλίας διαρκούσης μόνο της τελευταίας περιόδου, από τον κύριο Βαρβιτσιώτη πήγαμε στον κύριο Στυλιανίδη, αλλά κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει, εγώ θεωρούσα ο κύριος Μητσοτάκης για αυτή την επιλογή.

Για το γεγονός, δηλαδή, ότι περιφρονείτε τις καταγγελίες, περιφρονείτε και τα σοβαρότατα συμβάντα με φωτιές, σε πλοία, με κίνδυνο και πραγμάτωση κινδύνου ζωής, με απώλεια ζωής επιβατών και λέτε “αυτή είναι η εταιρεία για να δώσουμε το λιμάνι του Ηρακλείου”. Δεν θέλω να πιστέψω, γιατί εμείς ξέρετε λειτουργούμε σε διαρκή σύνδεση και με το Ευρωκοινοβούλιο, τώρα που η Πλεύση Ελευθερίας είναι και στην Ευρωβουλή, δεν θέλω να πιστέψω ότι επειδή στο Προεδρείο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού εξελέγη η δική σας Ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πιστέψω ότι με κάποιο τρόπο αισθάνεστε ασφάλεια, ότι από εκεί δεν θα ελεγχθείτε.

Θέλω όμως να πω πολύ καθαρά ότι εμείς αντιλέγουμε στην άδεια Βουλή, αντιλέγουμε στην εικονική, φρενήρη, λυσσώδη διαδικασία τού να περνούν νομοσχέδια, ενώ δεν παρίστανται καν βουλευτές και να περνούν ταυτόχρονα σοβαρότατα νομοσχέδια χωρίς να παίρνει είδηση η κοινωνία. Αντιλέγουμε στη σιωπή για το έγκλημα στο Μάτι. Αντιλέγουμε στην προσβολή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που συγκροτεί αυτή η άδεια Βουλή. Αντιλέγουμε και αντιλέξαμε και τότε και αντέλεξα κατεβαίνοντας από αυτήν την έδρα. Κατέβηκα από αυτήν την έδρα και αντέλεξα στο ξεπούλημα της πατρίδας μου και αντιλέγουμε στη συνέχιση αυτού του ξεπουλήματος, όπως και να το βαφτίσετε»,ανάφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ξεκαθάρισε ότι «η Πλεύση Ελευθερίας θα υπερασπιστεί τους πολίτες, θα υπερασπιστεί τη Δημοκρατία, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται κάθε έναν και κάθε μια τους ανθρώπους αυτής της χώρας, τα θύματα, τις οικογένειες, το περιβάλλον, τα δάση, τα ζώα, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να είναι εδώ για να θυμίζει και να υπενθυμίζει με το παράδειγμά της ότι η πολιτική μπορεί να γίνει και αλλιώς και μπορεί να δικαιώσει κάποια στιγμή και δεν θα αργήσει αυτή η στιγμή, τη Δημοκρατία και την κοινωνία».

Διαβάστε επίσης