Τις ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η δικαιοσύνη τις υποκλοπές του 2004 και τη δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη με την πρακτική που ακολούθησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις παρακολουθήσεις του 2022 ανέδειξε στην Ολομέλεια της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και τότε η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, αν και παρακολουθούνταν ακόμα και οπρωθυπουργός, εκείνης της εποχής, Κώστας Καραμανλής. Συμπωματικά, και στα δύο τεράστια σκάνδαλα κατάλυσης τους δημοκρατικού πολιτεύματος, τη χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία. Άλλαξαν μόνο τα ονόματα των εισαγγελικών λειτουργών. Τότε, το 2004, ήταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τώρα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στάθηκε επίσης στην προτροπή του Άδωνη Γεωργιάδη να ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης “συγνώμη” από τον Γρηγόρη Δημητριάδη και συνέκρινε τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και διευθυντή του γραφείου του έως το 2022 με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον οποίο επίσης χειροκροτούσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετά από το έγκλημα των Τεμπών.
“Θα ξεκινήσω με το ζήτημα των παρακολουθήσεων και την ντροπιαστική ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πριν από 20 χρόνια, το 2004, γίνονταν στη χώρα μας και πάλι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γινόταν όμως και κάτι άλλο. Και πάλι παρακολουθήσεις του πολιτικού και κυβερνητικού και αντιπολιτευτικού προσωπικού. Υποκλοπές. Αυτές τις υποκλοπές πληροφορήθηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2005 τον Μάρτιο και απευθύνθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταθέτοντας τα στοιχεία για τις υποκλοπές και καταθέτοντας τα στοιχεία και για μία ανεξήγητη απώλεια ζωής, για έναν απαγχωνισμό του Κώστα Τσαλικίδη, του ειδικού μηχανικού της Vodafone, της εταιρείας που εμπλεκόταν στις υποκλοπές, ο οποίος βρέθηκε απαγχωνισμένος στο σπίτι του. Ο εισαγγελέας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κράτησε και τη δικογραφία των υποκλοπών και την δικογραφία του θανάτου, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω έχοντας χειριστεί την υπόθεση ως συνήγορος της οικογένειάς του, κράτησε λοιπόν τις υποθέσεις αυτές στο συρτάρι του για 11 μήνες και τις αποκάλυψε πια η κυβέρνηση 11 μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2006. Ξέρετε, κύριε Γεωργιάδη, ποιος ήτανε αυτός ο εισαγγελέας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που παρέλαβε απο τον κ. Καραμανλή τα στοιχεία των υποκλοπών και τα στοιχεία των παρακολουθήσεων και τα έβαλε στο συρτάρι και έβαλε στο συρτάρι και ένα θάνατο, που αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για δολοφονία και καταδικάστηκε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διότι δεν ερευνήθηκε ο θάνατος ο συνδεδεμένος με τις υποκλοπές και εμφανίστηκε ως δήθεν αυτοκτονία; Ξέρετε ποιος ήτανε; Ητανε ο κύριος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον οποίο επιλέξατε στη συνέχεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως προϊστάμενο επικεφαλής της ΕΥΠ και στη συνέχεια βρέθηκε βεβαίως να επιτελεί αντίστοιχη σκοτεινή δραστηριότητα ως επιτελής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά.
Όχι κύριε Πλεύρη. Εγώ ήμουν αυτή που διαφώνησε, Όχι κύριε Πλεύρη εγώ ήμουν αυτή που διαφώνησε και ήμουνα και εκείνη που το 2014 μαζί με τον κύριο Κακλαμάνη μπλοκάραμε το να οριστεί ο κύριος Παπαγγελόπουλος επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Για εμένα, είναι γνωστό που ήμουνα σε όλη μου τη διαδρομή και τι έκανα. Όπως και για σας. Λέγοντας αυτά κύριε Γεωργιάδη και απευθύνομαι στον κύριο Μητσοτάκη και στην κυρία Αδειλίνη, θέλω να πω ότι δεν περιποιεί καμία τιμή στη Δικαιοσύνη αυτή η εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης κυβερνητικών ευθυνών για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές και βέβαια, επειδή σπεύσατε να πείτε ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον ανιψιό του πρωθυπουργού, τον κύριο Δημητριάδη, πρώην επικεφαλής του γραφείου του, τον οποίο ο ίδιος έκαψε, αποκεφάλισε για να μην αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες το 2022 και επειδή σας χειροκρότησαν κύριε Πλεύρη ασμένως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μαζεύτηκαν εδώ για την ονομαστική ψηφοφορία, θέλω να σας πω ότι κύριοι από τα λάθη σας δεν μαθαίνετε. Με τον ίδιο τρόπο χειροκροτούσατε τον Κώστα Καραμανλή, τον υπόλογο υπαίτιο και ένοχο για τα Τέμπη. Με τον ίδιο τρόπο ισχυρίζεστε ότι είναι αθώος ο Καραμανλής και πρέπει να του δώσουμε και εύσημα και με τον ίδιο τρόπο σήμερα ήρθατε με οίηση να ζητήσετε και τα ρέστα για γεγονότα που σας καθιστούν υπόλογους. Λυπάμαι πάρα πολύ, που για άλλη μία φορά εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποδεικνύεται κατώτερη τον περιστάσεων. Έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι και ο κύριος Ντογιάκος και η κυρία Δημητρίου, πολλοί άλλοι δυστυχώς φαίνεται ότι όταν διορίζεσαι από την κυβέρνηση τείνεις να δικαιολογείς την κυβέρνηση. Όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με δικαιοσύνη και, βεβαίως κύριε Γεωργιάδη, δεν πρόκειται περί κανενός αμετάκλητου βουλεύματος. Μιλάμε για ένα απλό πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης, που αντί για τέσσερις μήνες που ορίζει ο νόμος, διήρκεσε δύο χρόνια ώστε να είναι μυστική και μη προσβάσιμη.
Η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας. τώρα που ολοκληρώθηκε και πομπωδώς ανακοινώνεται ότι υπάρχει και πόρισμα είναι να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να διαβιβαστούν σε αυτήν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα και να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια, στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη”, ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.