Έφυγε απο τη ζωή η Φώφη Γεννηματά

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά σε ηλικία 56 ετών μετά από μία γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πέθανε στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», χτυπημένη από τον καρκίνο όπως ακριβώς είχαν φύγει από τη ζωή το 1993 η μητέρα της Κάκιας Βέργου και τον Απρίλιο του 1994 ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς. Ο πολιτικός που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μαχήτρια στη ζωή, δυναμική γυναίκα και μητέρα, πολιτικός με όραμα, αυτοί οι τρεις χαρακτηρισμοί, θα μπορούσαν να «φωτογραφίσουν» τη Φώφη Γεννηματά, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964 στους Αμπελοκήπους. Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια «Κωστέα Γείτονα» και έπειτα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το 1986 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα και ένα χρόνο αργότερα πήρε το πτυχίο της.

Από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς. Το 2009 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έπειτα, ο Λουκάς Παπαδήμος την έχρισε αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών, ενώ συμμετείχε και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε και τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Είχε, μάλιστα, θέσει υποψηφιότητα και για τις επικείμενες αρχαιρεσίες, αλλά την πρόλαβε ο καρκίνος.

Η Φώφη Γεννηματά εισήλθε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 12 Οκτωβρίου. Είχε αισθανθεί αδιαθεσία μία μέρα νωρίτερα, καθώς προετοιμαζόταν για προεκλογική συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία.

«Μια ξαφνική αδιαθεσία της τελευταίας στιγμής, μου στέρησε τη δυνατότητα χθες το βράδυ να είμαι ανάμεσα σε φίλους αγωνιστές και προοδευτικούς πολίτες στη Νέα Ιωνία. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για την μαζική παρουσία τους, με τη δέσμευση ότι σύντομα θα βρεθούμε να δώσουμε τα χέρια και να ενώσουμε δυνάμεις για την ψυχή της Παράταξης και τη νίκη!», έγραψε ευθύς αμέσως η Φώφη Γεννηματά.

Τα μαντάτα της Τρίτης ήταν χειρότερα. Ο καρκίνος είχε επιστρέψει.

«Η κ. Φ. Γεννηματά, Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ανακοίνωσε ο «Ευαγγελισμός».

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης», έγραψε στα social media.

Η Φώφη Γεννηματά, ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο, το 2008, στα 43 χρόνια της. Κάνοντας τακτικές εξετάσεις λόγω κληρονομικού ιστορικού, εντοπίστηκε καρκίνος στον δεξιό μαστό. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο νοσοκομείο «Memorial» για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Κατά το παρελθόν η κυρία Γεννηματά είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη με τον καρκίνο. “Το έμαθα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», είχε πει στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη που είχε προβληθεί στην τηλεόραση του Alpha.

«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι», δήλωσε ακόμη αναφορικά με τα όσα βίωσε δίνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία και έπεσε σε κώμα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και τη δική της αποφασιστικότητα, όμως, η μάχη αποδείχθηκε άνιση.

Η Φώφη Γεννηματά είχε παντρευτεί δύο φορές. Πρώτος σύζυγός της ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, με τον οποίο ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το 1986. Το 2003 νυμφεύτηκε τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη. Είχε τρία παιδιά παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να τεκνοποιήσει.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει. Ήταν μία γυναίκα που έδωσε τις μάχες της. Πάλεψε για τις αρχές της. Ένα σύμβολο δύναμης, που ξεχείλιζε από γενναιότητα και αξιοπρέπεια.

Διαβάστε επίσης