Με πρωτοπόρους την Κλεοπάτρα και την Μέριλιν Μονρό, είχε ξεκινήσει η μόδα του γυναικείου ξυρίσματος του προσώπου, μια συνήθεια για την οποία υπάρχει διχασμός.
Ο διχασμός αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί γιατροί και γυναίκες πιστεύουν ότι το ξύρισμα αυξάνει την τριχοφυΐα στο πρόσωπο, την οποία απορρίπτουν αυτή την θεωρία και την χαρακτηρίζουν ως «μύθο».
Αυτή η μόδα, ωστόσο χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων και εμφανίστηκε πάλι με το lockdown και το κλείσιμο των κέντρων αισθητικής.
Dermaplaning λέγεται η διαδικασία απολέπισης του δέρματος και ο σκοπός της είναι να απαλλαγούμε από τις τρίχες ή το ‘χνούδι’ για λόγους αισθητικής και υγιεινής Όλα αυτά ενδεχομένως να τα γνωρίζουν οι άνδρες που διατηρούν γένια. Όπως και γνωρίζουν ότι μια στο τόσο δεν κάνει κακό να ξυρίζονται, γιατί έτσι βοηθούν και το δέρμα τους να ‘αναπνέει’ καλύτερα. Μαζί με τις τρίχες, γλιτώνουν και από τα ‘νεκρά κύτταρα’ και έτσι το δέρμα γίνεται πιο απαλό.
Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια (φευ). Υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι με την απορία του πώς μπορούν να απαλλαγούν από τις τρίχες. Αρχικά το ξύρισμα γινόταν με δυο κελύφοι ή με νερό και όποιο κοφτερό εργαλείο υπήρχε διαθέσιμο. Εκτιμάται πως κάπου στο 3000 π.Χ. αναπτύχθηκαν χάλκινα εργαλεία για να γίνεται η δουλειά, καθώς τότε προωθήθηκε και η ιδέα της προσωπικής υγιεινής και της αισθητικής. Ο μύθος θέλει Αιγύπτιους ιερείς να κατέφυγαν σε αυτήν τη μέθοδο νωρίτερα, όπως και η Κλεοπάτρα και τον Μεγάλο Αλέξανδρο να ήταν influencer της εποχής του, ως προς το ξύρισμα. Υπάρχουν αναφορές που θέλουν τις γυναίκες στην Ιαπωνία να ξύριζαν το πρόσωπο τους, κατά τον 16ο αιώνα. Στη λίστα των γυναικών που ξύριζαν το πρόσωπο τους προστέθηκε και η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι.
Τα ξυράφια δημιουργήθηκαν στο Σέφιλντ της Αγγλίας, τον 18ο αιώνα. Τότε έκανε τη διαδικασία και ο καθένας μόνος του. Με ασφάλεια άρχισε να γίνεται από το 1876, όταν τα αδέλφια Frederick και Otto Kampfe δημιούργησαν ξυράφι μιας λεπίδας. Το 1895 ο King Camp Gillette (της γνωστής οικογενείας) παρουσίασε το ένα λεπτό ξυράφι δυο λεπίδων που ήταν και περιορισμένων χρήσεων. Το 1901 πήρε την πατέντα και το 1903 κυκλοφόρησε τις εμπνεύσεις του στην αγορά. Έκαναν θραύση στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Gillette έγινε προμηθευτής του αμερικανικού στρατού.
Fast forward στην Marilyn Monroe, ήταν γνωστή για την αγάπη της στο ξύρισμα του προσώπου. Ομοίως και η Elizabeth Taylor. To ζητούμενο ήταν το καθαρό, λαμπερό δέρμα -και η διατήρηση της νεότητας. Τη θεωρούσαν ως θεραπεία ομορφιάς με στόχο την αντιγήρανση, καθώς με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, δημιουργούνται νέα -και παράγεται περισσότερο κολλαγόνο (ή τουλάχιστον αυτό λένε οι θιασώτες). Έκτοτε αναπτύχθηκαν άλλες μέθοδοι απολέπισης και αποτρίχωσης. Να είναι καλά οι αισθητικοί και οι δερματολόγοι που εφαρμόζουν πια λέιζερ και θεραπείες προσώπου, για την όποια ανάγκη.
Όπως διαπιστώνεται, εν καιρώ πανδημίας (βαρεμάρας από το lockdown, social distancing -όπου αυτό τηρείται- και κλειστών κέντρων αισθητικής) αυτή η αρχαία μέθοδος επανήλθε στο προσκήνιο. Προφανώς και έβαλαν το χεράκι τους χρήστες του TikTok Ιτα σχετικά videos με οδηγίες χρήσεως έχουν περισσότερα από 21 εκατομμύρια views) και του YouTube (το video που προηγήθηκε έχει 2.5 εκατομμύρια views), όπου εμφανίστηκαν influencers να παρουσιάζουν τα οφέλη του ξυρίσματος του γυναικείου προσώπου. Διατίθενται στην αγορά και σχετικά ‘εργαλεία’, στην τιμή των 60 ευρώ. Τόσο στοιχίζουν και οι σχετικές θεραπείες από ειδικούς που υπόσχονται αψεγάδιαστο δέρμα.
Aν σκέφτεστε πως το ξύρισμα πολλαπλασιάζει την τριχοφυία, οι φαν επισημαίνουν πως αυτός είναι αστικός μύθος -δεν αποδεικνύεται από έρευνες. Εκτός και αν υπάρχει έντονη τριχοφυία και αν ξυρίζουμε αντίθετα από τη φορά της τρίχας. Σε κάθε περίπτωση, θα προτείναμε να μην το κάνετε αυτό μόνες σπίτι και να μιλήσετε πρώτα με ανθρώπους που έχουν μελετήσει τα του δέρματος (ναι, δερματολόγους).
Γιατρός εξήγησε στην Daily Mail πως υπάρχουν δυο είδη τριχοφυίας προσώπου: το ‘χνούδι’ και οι τρίχες. “Ενδέχεται να προκύψει μεγάλο πρόβλημα αν επιχειρήσουν μόνες οι γυναίκες να κάνουν απολέπιση ή να ξυρλίσουν το πρόσωπο τους, μόνες στο σπίτι. Το ‘χνούδι’ υπάρχει στο πρόσωπο και το σώμα για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να ‘εξατμίζει’ τον ιδρώτα. Οι τρίχες είναι πιο σκούρες και χονδρές, σε πάχος. Σε αυτήν την περίπτωση, η απολέπιση από ειδικούς μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αν το κάνουν μόνες, με ένα ξυράφι μπορούν να προκαλέσουν τραύματα στο δέρμα, ευαισθησία και να ‘κλειστούν’ τρίχες μέσα σε πόρους. Επίσης, ως διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται περισσότερες από μια φορά κάθε λίγες εβδομάδες”. Πρόβλημα θα προκύψει αν ξυριστούν γυναίκες με ακμή ή έκζεμα. Ο ειδικός τόνισε ότι δεν είναι μύθος πως μετά το ξύρισμα οι τρίχες μεγαλώνουν πιο γρήγορα.