Η Εύα Καϊλή παραχώρησε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη, δύο χρόνια μετά τη σύλληψή της για το σκάνδαλο QatarGate.
Μιλώντας στον βελγικό Τύπο, και ειδικότερα στην εφημερίδα SUDINFO, αποκάλυψε τα συναισθήματά της για τη στιγμή που της πέρασαν χειροπέδες, αλλά και την εκμετάλλευση -όπως ισχυρίζεται η ίδια- της δικαιοσύνης εις βάρος τους με πάτημα την κόρη τους.
Η Εύα Καϊλή δήλωσε: «Αυτό που μας εξόργισε περισσότερο ήταν η εκμετάλλευση της κόρης μας. Πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε τον τραυματικό χωρισμό ενός παιδιού 20 μηνών, που στερήθηκε για μήνες τη μητέρα και τον πατέρα του; Η απειλή να τεθεί υπό κηδεμονία χρησιμοποιήθηκε ως βάρβαρη τακτική για να μας αναγκάσει να κάνουμε ψευδείς δηλώσεις. Οι ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν βαθιά απογοητευτικές. Τα μέλη της νομικής επιτροπής αρνήθηκαν το δικαίωμά μου να ακούω και ο πρόεδρος αντιτάχθηκε στο να επιτραπούν δημόσιες δικαστικές ακροάσεις για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Η στάση τους ευνοεί την αδιαφάνεια και σίγουρα όχι την ευθύνη. Δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε: «Τι προσπαθούσαν να κρύψουν;»
Στη συνέχεια η Εύα Καϊλή υποστήριξε: «Περνάω χρόνο με την κόρη μου και τους φίλους μου. Είμαι αποφασισμένη να επιστρέψω πιο δυνατή, να εναντιωθώ σε κάθε σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει ανθρώπους. Αυτή η ιστορία ήταν ένα κυνήγι μαγισσών με την εφαρμογή του βιβλίου της πολιτικής δίωξης. Μου είπαν μάλιστα ότι κινδύνευα να συλληφθώ αν δημοσίευα tweets για αυτό! Η πολιτική παραμένει το μεγαλύτερο πάθος μου.
Προτεραιότητά μας ήταν πάντα να προσφέρουμε μια ευτυχισμένη και σταθερή ζωή στην κόρη μας. Αν και τα προγράμματά μας απαιτούν μερικές φορές να ταξιδεύουμε, προσπαθούμε να μένουμε σε ένα μέρος τις περισσότερες φορές, διασφαλίζοντας ότι η Αριάδνη μεγαλώνει σε ένα στοργικό και υποστηρικτικό περιβάλλον».
Παραμένει αυτός ο ακλόνητος δεσμός που μας ενώνει. Αυτή η δοκιμασία θα μπορούσε να διχάσει τις οικογένειές μας. Η πίεση ήταν τεράστια, το σοκ ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί τους πρώτους μήνες. Οι τακτικές που εφάρμοζε η δικαιοσύνη ήθελαν να μας διχάσουν, τον έναν εναντίον του άλλου. Αλλά υποτίμησαν τη δύναμη των γονιών. Ειδικά αφού το σύστημα χρησιμοποιούσε την κόρη μας ως μέσο πίεσης. Αντί να μας σπάσει, αυτή η εμπειρία ενίσχυσε την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά μας.
Η Αριάδνη, που σήμερα είναι σχεδόν τεσσάρων ετών, είναι ένα λαμπερό και χαρούμενο παιδί. Ανθίζει πλήρως στο νηπιαγωγείο. Μας εντυπωσιάζει καθημερινά με την πρόοδό της και τον ενθουσιασμό της. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά παιδιά της ηλικίας της, αντιμετώπισε μια περίοδο μοναξιάς σε μια εποχή που χρειαζόταν περισσότερο και τους δύο γονείς. Αυτή η εμπειρία, αν και δύσκολη, την έκανε εντυπωσιακά δυνατή, ώριμη και με εξαιρετική συναισθηματική νοημοσύνη για τη νεαρή ηλικία της. Η ανθεκτικότητά της μας δίνει τη δύναμη να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για όλα τα κορίτσια και τα αγόρια».
Στη συνέντευξή της, η Εύα Καϊλή κατέληξε: «Είναι η πρώτη φορά που μιλάω, γιατί για περισσότερο από έναν χρόνο μας επέβαλαν φίμωση, ο Βέλγος Εισαγγελέας, δεν ήθελαν να μιλήσουμε στα ΜΜΕ. Τα χρήματα δεν ήταν δικά μου και δεν υπήρχε διαφθορά, όπως εξηγούν πολύ καλά οι Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών στα τελικά του πορίσματα. Αναφέρουν ότι δεν δωροδοκήθηκα και ότι η γυναίκα μου δεν ανήκει σε καμία οργάνωση. Αυτά τα χρήματα ήταν του Παντσέρι για τις λειτουργίες της ΜΚΟ.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν συνέβη το πραξικόπημα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καταφέραμε να βγάλουμε πολλές γυναίκες από τη χώρα επειδή απειλούνταν και, προφανώς, τέτοιες επιχειρήσεις δεν μπορείτε να τις κάνετε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ή άλλων ανιχνεύσιμων μέσων. Στη φυλακή με πίεζαν. Μου είπαν ότι θα έβαζαν την κόρη μου στις Κοινωνικές Υπηρεσίες εάν δεν κατηγορούσα την γυναίκα μου. Είναι προφανές ότι εκείνες τις ημέρες βρισκόμουν σε σοκ, αλλά αντιμετώπισα αυτήν την πίεση. Πήρα προσωρινά την ευθύνη, γιατί ο μόνος στόχος ήταν να προστατεύσω την κόρη μου».
Πηγή: tlife.gr