Το ταξίδι της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε την αντίφαση ανάμεσα στη συμπεριφορά της Ρομπέρτα Μέτσολα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η πρόεδρος της Ευρωβουλής μίλησε για τις γυναικοκτονίες, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφεύγει να το πράξει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επίσης, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας έδωσε το στίγμα του κινήματος στην Ευρωβουλή και εξήγησε πώς θα δώσει… Ζωή.
«Είμαι εδώ γιατί υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα δώσουμε Zωή και στην Ευρωβουλή, ότι θα είμαστε η φωνή τους μέσα στην Ευρωβουλή. Και η Πλεύση Ελευθερίας πράγματι ξεκινά μια εντελώς διαφορετική θητεία. Είμαστε με την αποστολή της Πλεύσης Ελευθερίας από την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και τώρα στο Στρασβούργο. Η εναρκτηριακή συνεδρίαση σηματοδοτεί για μας και το ευρωπαϊκό ταξίδι της Πλεύσης Ελευθερίας που σε επίπεδο κινημάτων και κοινωνικών διεκδικήσεων έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε γυναίκα ευρωβουλευτίνα και μάλιστα εργαζόμενη, συνδικαλίστρια, ακτιβίστρια. Έναν άνθρωπο που πιστεύω ότι θα δώσει φωνή στους πολίτες και θέλω να την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Άλλωστε αυτό είναι που κάνει η Πλεύση Ελευθερίας. Σήμερα είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, την εκλογή προέδρου. Εξελέγη γυναίκα πρόεδρος, η κυρία Μέτσολα. Και έχω δύο παρατηρήσεις για τον κύριο Μητσοτάκη. Η γυναίκα πρόεδρος που εξελέγη, η κυρία Μέτσολα, που ανήκει στην ομάδα του κυρίου Μητσοτάκη, μίλησε στην εναρκτηριακή ομιλία της για τις γυναικοκτονίες. Κι όμως στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για τις γυναικοκτονίες δεν γίνεται. Γιατί ο πρωθυπουργός δεν έρχεται να απαντήσει στις δικές μου ερωτήσεις», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Είναι το αποτύπωμα της συμμετοχής, κύριε Συριόπουλε. Η Πλεύση Ελευθερίας θα δώσει το υπόδειγμα και το παράδειγμα της συμμετοχής. Η ευρωβουλευτίνα μας θα συμμετάσχει στην επιτροπή για τις αναφορές και έτσι θα φέρνει τη φωνή των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα συμμετάσχει επίσης στις εργασίες της επιτροπής που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα και τα δικαιώματα και θα είμαστε εκεί για να δίνουμε το σήμα και το σύνθημα της συμμετοχής. Βέβαια θα δώσουμε και το αποτύπωμα του να μιλάμε για αυτά που άλλοι παρασιωπούν. Στενοχωρήθηκα γιατί η σημερινή αναφορά της κυρίας Μέτσολα στο κυπριακό ήταν πολύ μπερδεμένη με άλλα πράγματα, ενώ η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε στρατιωτική κατοχή η οποία πρέπει να τελειώσει. Χθες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από το πραξικόπημα του 1974 και πρέπει το Ευρωκοινοβούλιο να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα. Φτάνει πια, όσον αφορά την κατοχή», απάντησε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στο ερώτημα για το ταξίδι του κινήματος στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.
«Θεωρώ ότι οι λαοί της Ευρώπης, οι κοινωνίες της Ευρώπης είναι αρκετά ισχυροί. Έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και εμείς θα το αποδείξουμε έστω και με τη μία ευρωβουλευτίνα μας. Θα παραμείνει ανεξάρτητη προς το παρόν. Είμαστε στη διαδικασία του να ιδρυθεί μια νέα πολιτική ομάδα όταν υπάρξουν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις. Εκείνο για το οποίο είμαι απόλυτα βέβαιη είναι ότι και μία μόνο μπορεί να κάνει τη διαφορά και ότι η δύναμη είναι, παραμένει και εμείς θα φροντίσουμε να παραμείνει στα χέρια των πολιτών», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στους Έλληνες, αλλά και στους Ευρωπαίους πολίτες.