Η αντηλιακή προστασία είναι το τελευταίο βήμα στην καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό είναι κανόνας απαράβατος και οι δερματολόγοι φροντίζουν να το υπενθυμίζουν δίνοντας παράλληλα συμβουλές για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. Είναι σίγουρο ότι ζητάς τη γνώμη σχετικά με τη σύνθεση ή την υφή αλλά και τις νέες φόρμουλες που πρέπει να χρησιμοποιείς. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι οι ανάγκες της επιδερμίδας σου αλλάζουν καθώς περνά ο καιρός κι εσύ επιβάλλεται να χρησιμοποιείς το σωστό προϊόν.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αν και τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση για την προστασία αλλά και τα αντηλιακά είναι συχνή και λεπτομερής, συνεχίζουμε όλες μας να κάνουμε κάποια μικρά ή και μεγαλύτερα λάθη. Ποια είναι λοιπόν τα dos και dont’s που τονίζουν οι δερματολόγοι ώστε ναι μεν να είσαι προστατευμένη από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά να λαμβάνεις ταυτόχρονα την απαραίτητη βιταμίνη D; Θα τα δεις στη συνέχεια.
Do: Επιλέγεις ένα SPF ευρέος φάσματος. Για να προστατεύσεις το δέρμα τόσο από τις UVA όσο και τις UVB ακτίνες είναι απαραίτητο ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού σου να είναι ευρέος φάσματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι μιας και οι UVA είναι παρούσες όλο το χρόνο. Μπορούν να περάσουν μέσα από το τζάμι τόσο του αυτοκινήτου όσο και των παράθυρων στο σπίτι. Η φθορά της UVA οδηγεί σε λεπτές γραμμές, μελάγχρωση, ανομοιόμορφη υφή δέρματος, ανοιχτούς πόρους, τραχύτητα του δέρματος και απώλεια κολλαγόνου. Η UVB, από την άλλη, είναι η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για το ορατό έγκαυμα. Τείνεις συνήθως, να εστιάζεις περισσότερο σε αυτή μιας και το αντιλαμβάνεσαι ευκολότερα και θεωρείς ότι είναι πιο επικίνδυνη.
Do: Επιλέγεις το κατάλληλο αντηλιακό για τον δικό σου τύπο δέρματος. Τα αντηλιακά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα χημικά και τα φυσικά. Τα χημικά, είναι φόρμουλες που περιέχουν συστατικά, όπως το octinoxate και το oxybenzone, που λειτουργούν ως αντηλιακά φίλτρα, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία για την πρόληψη της βλάβης του δέρματος. Τα φυσικά έχουν βάση τα ορυκτά και συνήθως περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου που προστατεύουν φυσικά το δέρμα αντανακλώντας το φως μακριά καθώς και να το απορροφούν. Οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι προϊόν που συνδυάζει το φυσικό με το χημικό είναι ότι καλύτερο μιας και προσφέρει πολύ καλή κάλυψη ευρέος φάσματος τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, έχεις ροδόχρους ακμή ή κάποιο είδος εκζέματος στο πρόσωπο ένα mineral αντηλιακό είναι ιδανικό για εσένα.
Don’t: Προσοχή στην ποσότητα που εφαρμόζεις. Αν και γνωρίζεις ότι ο δείκτης προστασίας πρέπει πάντα να είναι υψηλός δεν είσαι σίγουρη για την ποσότητα που εφαρμόζεις. Οι δερματολόγοι ζητούν να απλώνεις 1,25 ml σε πρόσωπο και λαιμό που αντιστοιχεί σε 1/4 κ.γλ., ομοιόμορφα και ανά τακτά διαστήματα ειδικά όταν είσαι στην παραλία. Η αλάνθαστη μέθοδος που προτείνουν είναι η «τεχνική των 13 κουκκίδων» που είναι τόσο απλή όσο ακούγεται και περιλαμβάνει την εφαρμογή 13 διαφορετικών κουκκίδων αντηλιακού σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό το οποίο στη συνέχεια απλώνεις ομοιόμορφα.
Don’t: Μην βασίζεσαι στα προϊόντα μακιγιάζ με SPF αφήνοντας στην άκρη το αντηλιακό. Είναι ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότερες. Πιστεύουμε ότι ένα φον ντε τεν με δείκτη προστασίας μπορεί να αντικαταστήσει την αντηλιακή μας κρέμα. Συνήθως έχουν χαμηλό δείκτη που δεν καλύπτει τις ανάγκες ειδικά απέναντι στην UVB ακτινοβολία. Είναι λοιπόν αναγκαίο είτε χρησιμοποιείς καθημερινά φον ντε τεν ή ενυδατική με χρώμα και SPF να εφαρμόζεις και την αντηλιακή σου κρέμα.
Don’t: Αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας. Η πιο συχνή ερώτηση προς τους δερματολόγους είναι: SPF 30 ή 50; Και η απάντηση είναι κάθετη και κατηγορηματική. SPF 50. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν προκαλεί μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και καρκίνο του δέρματος. Και τα δύο μπορούν να προληφθούν μόνο με αντηλιακή κρέμα με SPF 50. Προσφέρει 95% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, σε αντίθεση με το 93% του SPF 30. Πρέπει να γνωρίζεις ότι η διαφορά 2% συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: tlife.gr