Ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους ονειρεύονται… (συμ)Πλεύση Ελευθερίας έστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την τηλεόραση του Open. Η επικεφαλής του κινήματος και μοναδική πολιτική αρχηγός στο ελληνικό κοινοβούλιο έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση, για την οποιαδήποτε μορφή διαλόγου τη συνταγματική αναθεώρηση με τη διαγραφή κάθε ασυλίας προς υπουργούς και βουλευτές. Παράλληλα, διατήρησε στον δημόσιο διάλογο την ανάγκη για να γίνει η γυναικοκτονία αυτοτελές κακούργημα. Με το λογικό επιχείρημα ότι μόνο έτσι θα περιοριστούν τα φαινόμενα έκφυλης βίας.
«Ήμουν και στις διαμαρτυρίες. Ήμουν και στο δικαστήριο που αγωνίζονται οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους. Ήμουν και στη Βουλή και την Τετάρτη και την Πέμπτη με πάρα πολλές παρεμβάσεις, διότι η κυβέρνηση, και αυτό αξίζει να το ξέρει ο κόσμος, με τροπολογία την παραμονή του δικαστηρίου τη Δευτέρα το βράδυ, επιχείρησε να επηρεάσει το δικαστήριο που αφορά τις δουλειές των ανθρώπων και κατέθεσαν οκτώ υπουργοί 11:00 το βράδυ μια τροπολογία και την έφερε η εκπρόσωπος του δημοσίου στο δικαστήριο και παρενέβη χωρίς να είναι διάδικος για να επηρεάσει τις, τη δίκη. Και τις, αυτό το λέω και για τον κύριο Μητσοτάκη που λέει ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα αποφασίσει και το λέει για τα Τέμπη. Ποια ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Εδώ δεν αφήνουν ούτε το μονομελές πρωτοδικείο χωρίς παρέμβαση. Στην υπόθεση λοιπόν αυτή έγινε μια διαδικασία στη Βουλή την Πέμπτη με δική μας πρωτοβουλία για την αντισυνταγματικότητα αυτής της τροπολογίας που αποτελεί παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και συνολικά για αυτή την τροπολογία. Εκεί εγώ προειδοποίησα ότι όποιος ψηφίσει αυτή την τροπολογία που είναι αντισυνταγματική εξασφαλίζει οφέλη για τον αγοραστή και προκαλεί βλάβη κατά παράβαση καθήκοντος στους εργαζόμενους, έχει και ποινική ευθύνη. Σηκώθηκε λοιπόν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σαν εικόνα από τα παλιά και άρχισε να με δείχνει και να λέει ότι έχουν τελειώσει αυτά που απειλούσαν κάποιοι τους βουλευτές ότι έχουν ποινική ευθύνη για την ψήφο τους. “Να τα ξεχάσετε αυτά, κυρία Κωνσταντοπούλου”. Αυτό για μένα, το είπα και στην ομιλία μου, είναι μια, μια απόλυτη κόκκινη γραμμή. Όποιος δεν είναι διατεθειμένος να συμπράξει στην αναθεώρηση του συντάγματος για την απόλυτη κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, για την απόλυτη κατάργηση της υπουργικής ασυλίας του νόμου μου περί ευθύνης υπουργών και για την κατάργηση επίσης του διορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, όποιος σε αυτά δεν συμπράττει, δεν μπορεί να είναι μαζί μας. Είναι απόλυτα σίγουρο. Όποιος θέλει να επικαλεστεί βουλευτικές και υπουργικές ασυλίες, δεν μπορεί να είναι κομμάτι κανενός είδους συνεργασίας, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας πρεσβεύει πρώτα απ’ όλα αυτό», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Σπύρο Χαριτάτο και την Ευλαμπία Ρέβη.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εκθείασε τη στάση της Ιωάννας Παλαιοσπύρου. Υπογράμμισε, μάλιστα, τη δύναμη της νεαρής γυναίκας, η οποία έδωσε τον αγώνα της, για να σταθεί στα πόδια της, έπειτα από τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε με βιτριόλι.
«Θέλω να σας συγχαρώ που την προσκαλέσατε, την κυρία Παλαιοσπύρου, και για τη συζήτηση που άκουσα. Θα ήθελα και την ίδια να τη συγχαρώ. Την πρόλαβα, καθώς καθίσαμε μαζί για λίγο μέχρι να φύγει. Νομίζω ότι είναι μάθημα ζωής, η στάση ενός τέτοιου ανθρώπου, το πως το βίωμά του το έχει μετατρέψει σε ελπίδα, το πως μεταδίδει την ελπίδα και το πως διδάσκει και την αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε μεταξύ άλλων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Λύτρα.
«Η περίπτωση αυτή, ουσιαστικά αποκαλύπτει για μένα, μια τρομακτική υποκρισία που υπάρχει και γύρω από την έμφυλη βία και πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το εγκληματικό φαινόμενο και γύρω από τις προσωπικότητες επιφανών ανθρώπων που αλλιώς παρουσιάζονται και άλλο είναι, επειδή ξέρετε το δικό μου πρότυπο δικηγόρου, είναι το πρότυπο του δικηγόρου που αγωνίζεται, που συγκρούεται, που προσφέρει, που κάνει κοινωνική δικηγορία, που μάχεται για τα δικαιώματα και που εμπράκτως αυτά τα οποία υπερασπίζεται, αυτά και εφαρμόζει στη ζωή του. Η αλήθεια είναι ότι με σοκάρει μια περίπτωση όπως αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας αλλά την ίδια ώρα δεν με εκπλήσσει, γιατί, δυστυχώς στην κοινωνία μας, υπάρχει διαδεδομένο το φαινόμενο της έμφυλης βίας, της κακοποίησης γυναικών και παιδιών. Υπάρχει δυστυχώς διαδεδομένη η κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανοχής ακόμα και της διακομματικότητας. Υπάρχει μια κυβερνητική άρνηση να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πολύ πιο αποτελεσματικά και αποφασιστικά. Και υπάρχει , εξ αυτού του λόγου, μια αναμετάδοση της κακοποίησης. Είχαμε την Παρασκευή μια ακόμα γυναικοκτονία. Η κατάσταση που επικρατεί στις αρμόδιες αρχές δεν είναι απλώς απογοητευτική. Είναι αποκαρδιωτική και ταυτόχρονα εξοργιστική. Και για αυτό το φαινόμενο, φυσικά υπάρχει ευθύνη και στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και στους αρμόδιους λειτουργούς, αστυνομικούς, εισαγγελείς, δικαστές, αλλά υπάρχει και τεράστια ευθύνη στην πολιτεία. Και όσο ως η μοναδική γυναίκα κοινοβουλευτική αρχηγός θέτω αυτό το θέμα, ένα χρόνο πια. Έχω κάνει πάνω από 100 παρεμβάσεις στη Βουλή και έχω καταθέσει, 21 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, και άλλες 15 για το κράτος δικαίου και την έμφυλη βία, και 21 για τις γυναικοκτονίες και αν πρόκειται να τιμωρηθούν ως αυτοτελές κακούργημα. Ο κύριος Μητσοτάκης αρνείται να έρθει να απαντήσει. Αρχειοθετούνται βδομάδα τι βδομάδα οι ερωτήσεις. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης κοροϊδεύει, ότι δήθεν έχουμε εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ότι δήθεν έχουμε μονάδες, έχουμε panic button και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα έχουμε αρχές, που συγκροτούνται από πρόσωπα, στην καλύτερη περίπτωση ανεκπαίδευτα, που η προσωπική μόνο ευαισθησία, ή κάποιο βίωμα, ή εμπειρία μπορεί να κινητοποιήσει για να υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση. Και όλο αυτό τι αναμεταδίδει; Όταν βλέπει ο πολίτης ότι ο πρωθυπουργός, απαξιώνει να μιλήσει για τις γυναικοκτονίες, λέει ότι είναι ένας όρος απλώς του δημοσίου λόγου και όχι κακούργημα. Ο υφυπουργός Υγείας λέει ότι είναι βιολογικό το θέμα, ότι είναι προγραμματισμένοι βιολογικά οι άντρες να σκοτώνουν και οι γυναίκες να δολοφονούνται. Ο υπουργός δικαιοσύνης λέει ότι είναι επιστημονική άποψη αυτή, ότι βιολογικά, συμβαίνει», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Είναι ανθρωποκτονία και διώκεται ως ανθρωποκτονία, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει το έμφυλο χαρακτηριστικό. Η γυναίκα που δολοφονείται, δολοφονείται επειδή είναι γυναίκα από ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος, σύντροφο, πρώην σύντροφο, σύζυγο, πρώην σύζυγο, ή συγγενή, το οποίο πρόσωπο ασκεί εξουσία ζωής ή θανάτου επάνω στη γυναίκα αυτή», συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σχολίασε και τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για την ίδια προσωπικά, αλλά και για την Πλεύση Ελευθερίας.