Τι συμβαίνει στο στήθος μας όταν σταματάμε να φοράμε σουτιέν

Αν είστε σαν τις περισσότερες γυναίκες, μάλλον φοράτε σουτιέν από τα χρόνια της εφηβείας σας. Έτσι το σουτιέν είναι πια ένα ουσιαστικό, αν όχι αναπόσπαστο στοιχείο της γκαρνταρόμπας σας. Η έλλειψή του μοιάζει όχι απλά παράξενη αλλά και λάθος. Οι millenials ωστόσο εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την ιδέα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το παραλείπουν περισσότερο για την ευκολία του πράγματος σε μια προσπάθεια να μην είναι ορατό και να μην αποσπά την προσοχή από το υπόλοιπο σύνολό τους, σε άλλες όμως, απλά επειδή έτσι θέλουν.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα αν σταματήσετε τελείως να φοράτε; Δείτε παρακάτω τα μεγαλύτερα οφέλη του να μη φοράτε σουτιέν:

-Βελτιώνεται το σχήμα του στήθους σας
Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, η μη χρήση σουτιέν δεν προκαλεί την παρακμή του στήθους. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη χρόνων στη Γαλλία έχει αποδείξει ότι το σουτιέν πιθανότατα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας στο στήθος να χάνει το σχήμα του με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η “στήριξη” των σουτιέν αποδυναμώνει τους μύες του στήθους, κάνοντάς το να χάνει τη σφριγηλότητά του.

Για να διατηρήσετε το στήθος σας πιο στρογγυλό και στητό, αφήστε το να κάνει το δικό του.

-Βελτιώνεται ο ύπνος σας

Έχουμε ακούσει εδώ και αρκετό καιρό ότι ο ύπνος με το σουτιέν δεν ενδείκνυται αφού είναι πιθανό να προκαλέσει δυσφορία και να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου. Επιπλέον μπορεί να επηρεάσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς, όπως αποδεικνύεται από την ίδια μελέτη, και να σας εμποδίζει να κάνετε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Ενισχύεται η κυκλοφορία σας

Η μελέτη που αναφέραμε παραπάνω καλύπτει συνοπτικά τις επιδράσεις των ρούχων (ειδικά των στενών) στην σωματική κυκλοφορία και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σφιχτά ρούχα, και ειδικά τα σουτιέν, δεν είναι καλά για την κυκλοφορία μας. Όλη αυτή η πίεση γύρω από το στήθος μπορεί να την επιβραδύνει συμπιέζοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό έχει αποδειχθεί πραγματικά ότι δημιουργεί καρδιαγγειακά προβλήματα, και το να θυσιάσετε την υγεία σας για το αγαπημένο σας push-up bra, μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

Βελτιώνεται η υγεία του στήθους σας

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ίδια μελέτη απέδειξε ότι, συνολικά, τα σουτιέν δεν είναι υπερβολικά βλαβερά για την υγεία μας. Η έλλειψή τους όμως μπορεί να βελτιώσει την υγεία του στήθους με διάφορους τρόπους. Εκτός από την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ο ιδρώτας και η σκόνη δεν θα παγιδεύονται πλέον στο δέρμα από τα στενά σουτιέν. Αυτό κάνει τις μολύνσεις, τα εξανθήματα και την ακμή λιγότερο πιθανά στο στήθος μας.

Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο όταν φοράμε λάθος νούμερο και σουτιέν με κακή εφαρμογή. Τα σουτιέν που δεν εφαρμόζουν σωστά ή έχουν οδυνηρές μπανέλες, μπορούν να προκαλέσουν δύσπνοια, πόνους στο στήθος και γενικότερη δυσφορία. Αντί λοιπόν να αναζητάτε το κατάλληλο μπορείτε απλά να το παραλείψετε.

Ανάπτυξη υγιούς ιστού

Ως μέρος της 15ετούς μελέτης που αναφέρθηκε παραπάνω, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση ενός σουτιέν μπορεί να παρεμποδίζει την ικανότητά σας να αναπτύξετε υγιή ιστό του μαστού. Ο υγιής ιστός είναι σημαντικός για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι θα μειώσει (αλλά δεν θα εμποδίσει εντελώς) την πιθανότητά για διάφορες ασθένειες του μαστού, όπως ο καρκίνος. Ο υγιής ιστός θα υποστηρίξει επίσης περισσότερο το στήθος και θα βοηθήσει τους μύες να ενισχυθούν – και όπως μάθαμε, αυτό οδηγεί σε φυσικά σφριγηλό και πιο στητό στήθος.

Θα είστε πολύ πιο άνετες

Για πολλές γυναίκες, αυτό θα μπορούσε να είναι ο σημαντικότερος λόγος για να παραλείψουν το σουτιέν. Υπάρχει άλλωστε μεγαλύτερη αίσθηση ανακούφισης από το να το βγάζεις μετά από μια κουραστική μέρα;

Μια γρήγορη λύση; Κάντε ένα μικρό διάλειμμα από τα αγαπημένα σας σουτιέν.

Διαβάστε επίσης