Στο πλευρό των γυναικών, των ΑμεΑ και όλων των πολιτών του Κεντρικού Τομέα η Άλκηστη Ζαλοκώστα

Πόσες γυναίκες πορεύονται στην εποχή μας με τον δικό τους τρόπο; Δυστυχώς, λίγες! Η Άλκηστη Ζαλοκώστα ανήκει σε αυτή την κατηγορία, των γυναικών που αρνήθηκαν να συνθλίψουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους στις μυλόπετρες του συστήματος, το οποίο προσφέρει ελάχιστες ευκαιρίες, ειδικά από τα 30 και έπειτα. Από μικρό κορίτσι στη Λαμπρινή, η νυν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά για να πάει η «Αττική Μπροστά» προσπαθούσε με τον δικό της τρόπο. Γι’ αυτό και μετέτρεψε το moto ζωής σε ιστοσελίδα. Το itsmyway.gr βγήκε στον αέρα και έστειλε ένα μήνυμα στις γυναίκες κάθε ηλικίας ότι μπορούν να τα καταφέρουν με τον τρόπο τους. Όπως ακριβώς το τραγούδησε και ο Φρανκ Σινάτρα, στη μελωδική αποτύπωση της αυτοπεποίθησης, της πίστης κάθε ανθρώπου στις δυνατότητές του. Την πίστη που ξεχειλίζει από την Άλκηστη Ζαλοκώστα, η οποία αποφάσισε να ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών της, για να επιστρέψει την εμπιστοσύνη τους με έργα.

–      Γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα;

Θα μπορούσα να πω πολλά πάνω σε αυτό, αλλά θα σας απαντήσω με μία πρόσφατη εμπειρία. Στην προεκλογική μου εκστρατεία όπως καταλαβαίνετε, μιλώ με τον κόσμο πολύ και μάλιστα εξηγώ τις θέσεις μου, διότι απεχθάνομαι τη λογική ‘’Καλοχαιρέτα’’.

Σε μια συγκέντρωση λοιπόν τις προάλλες, ένας κύριος αφού πήρε την κάρτα μου και τα είπαμε λίγο, μου λέει το γνωστό ‘’ Μάλιστα, κοίτα να δεις που είσαι ωραία, αλλά έχεις και μυαλό τελικά!’’

Φυσικά δεν μπήκα σε αντιπαράθεση, δεν είχε κάποιο νόημα, αλλά για άλλη μια φορά είπα : Γιατί στο 2023 υπάρχουν ακόμα τέτοια στερεότυπα;

Μια γυναίκα με μια καλή παρουσία, πρέπει να είναι ηλίθια;

Μια γυναίκα κρίνεται από τον τρόπο που ντύνεται, και όχι από αυτά που λέει;

Και επίσης μια γυναίκα διαχυτική, πληθωρική και αυθόρμητη με τον κόσμο, σημαίνει ότι είναι αμφιβόλου ηθικής;

Φυσικά και όχι αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τα πρότυπα αυτά.

Λοιπόν όχι δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα. Έχει χρειαστεί πολλές φορές να αποδείξω ότι «δεν είμαι ελέφαντας», και έχω αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές σε επίπεδο αξίας.

Αυτό το πρόβλημα είναι γενικό ωστόσο όχι μόνο δικό μου. 

Μην ξεχνάτε αναγκάστηκαν και έβαλαν ποσόστωση για να είναι γυναίκες στα ψηφοδέλτια περισσότερες, και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκε πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας και μία υψηλού συμβολισμού κίνηση με την κ. Σακελλαροπούλου και έτσι έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η γυναίκα έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τον σεξισμό, και στη πολιτική το έχουμε δει πολλές φορές δυστυχώς, και στην ελληνική Βουλή. Δεν καταλαβαίνω γιατί πολλές φορές στεκόμαστε στην ωραία παρουσία μιας γυναίκας και όχι στην ουσία. Αυτό με θλίβει βαθιά. Και αυτή η τοξική συμπεριφορά δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Αναγκάζει την γυναίκα να γίνει περισσότερο σκληρή και ανταγωνιστική, ιδίως όταν έχει μια θέση ευθύνης, και το κάνει πιστέψτε με από άμυνα. Δυστυχώς όμως αυτός ο ανταγωνισμός ξεσπά και στις υπόλοιπες γυναίκες και έτσι δημιουργείται και συνεχίζεται ένας φαύλος κύκλος.

–      Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες;

Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι. Είναι αυτό το αόρατο χέρι – τροχοπέδη που εμποδίζει τις γυναίκες και άλλες ομάδες πιθανών μειονοτικές, να ανελιχθούν στον τομέα της εργασίας τους, να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις ή θέσεις ευθύνης, να λάβουν προαγωγή και μισθολογική αύξηση. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής έχουν γίνει αρκετά βήματα, αλλά μπορούν να γίνουν και άλλα.

Έπειτα αυτό που πρεσβεύω εγώ είναι η γυναίκα μετά τα 35. Και εδώ θα μιλήσω με παράδειγμα που με οργίζει προσωπικά. Διαβάζω σε πάρα πολλές αγγελίες ζητούνται γυναίκες μέχρι 35 ετών!. Αλήθεια τώρα;

Η γυναίκα μετά τα 35 είναι στην καλύτερη της φάση. Μεστή, έμπειρη, στο πικ της, μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα. Και εμείς θεωρούμε έναν άνθρωπο μετά τα 35 τι, ότι έχει ξοφλήσει;

Την ίδια ώρα οι περισσότερες παρουσιάστριες αξιολογότατες βεβαίως είναι πάνω από 35 και οι γυναίκες πολιτικοί είναι πάνω από 35 και είναι λογικό, γιατί δεν μπορείς να κάνεις καριέρα βουλευτή στα 20 πχ, αλλά θέλω να τονίσω αυτή την αντίθεση στην ίδια αγορά.

Λοιπόν αυτή η γυναίκα που είναι 35+ εγώ θέλω να είναι στα πράγματα, χωρίς αυτόν τον ρατσιστικό διαχωρισμό, και επίσης θέλω κίνητρα επιχειρηματικότητας για αυτές τις γυναίκες.

Διότι αν έχει βγει από ένα δύσκολο γάμο, ή μεγαλώνει μόνη της τα παιδάκια της, ή κάνει μια στροφή στην καριέρα της, διότι σε κάθε ηλικία μπορεί να μεσουρανήσει κανείς, αν κάνει αυτό που αγαπά! Εμείς τι κίνητρο και κυρίως τι κονδύλι της δίνουμε;

–      Μπορεί να δώσει λύσεις η περιφέρεια ή, απαιτείται η πολιτική βούληση της κεντρικής εξουσίας;

Η περιφέρεια δεν έχει διακοσμητικό ρόλο! Αυτό πρέπει ο κόσμος να το κατανοήσει. Τουναντίον αποτελεί τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης και δήμων. Δηλαδή ο ρόλος είναι κομβικός. Και φυσικά μπορεί και πρέπει να πιέζει η περιφέρεια όπου κρίνει απαραίτητο, την κυβέρνηση. και στο πρόγραμμα attikimprosta.gr που καλώ τους αναγνώστες σας να το επισκεφτούν, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Θέλουμε μια ανθρώπινη Αττική, διευκόλυνση στη ζωή τους θέλουν οι πολίτες, και κίνητρο. Και ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι 100% προσανατολισμένος σε αυτή την λογική.

–      Είχες κι εσύ ανάλογα βιώματα;

Εγώ επικοινώνησα την αλήθεια μου, όταν δημιούργησα το δικό μου διαδικτυακό περιοδικό το itsmyway.gr και ξέρετε πως το δημιούργησα; Επειδή είχα μια σειρά επαγγελματικών εμποδίων τον τελευταίο χρόνο για διάφορους λόγους. Πήγαινα να κλείσω μια δουλειά, κάτι στράβωνε κτλ.  Όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Έτσι ήρθα πιο κοντά στην απόφαση μου να κάνω κάτι που θα εμπνέει και θα παρακινεί τους συμπολίτες μου, γιατί και επιχειρηματικά και ανθρώπινα αυτό το κενό εντόπισα εγώ στην αγορά. Λείπει το κουράγιο, η παρακίνηση, και η έμπνευση. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος στα 50 του πχ κάνει αυτό που πάντα ήθελε, εμπνέει. Όταν η τάδε γυναίκα ξεπερνάει τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη και απογειώνεται επαγγελματικά, εμπνέει. Και εγώ σαν ένας σύγχρονος Ερμής μοιράζομαι αυτές τις ιστορίες.

Η αλήθεια μου λοιπόν που μοιράστηκα στο Facebook όταν ξεκίνησα το site, μόνο σε καλό μου βγήκε. Γιατί λίγες μέρες μετά μου τηλεφώνησε ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς και μου ζήτησε να συμπορευτώ για αυτή την άλλη Ελλάδα της προσφοράς και της θέλησης, που ευτυχώς υπάρχει και λειτουργεί παράλληλα.

–      Ποιο ήταν το κίνητρο για τη συμπόρευση με τον Νίκο Χαρδαλιά;

Πάλι θα μιλήσω ειλικρινά. Μέσα Αυγούστου και εγώ ένιωθα ότι θα παραλύσουν τα δάκτυλα μου, γιατί την 1η Αυγούστου είχα βγάλει on air που λέμε το εγχείρημά μου, και αυτό είχε απαιτήσει απίστευτες ώρες εργασίας και φανταστείτε δεν είχα προλάβει να κάνω ούτε διακοπές. Εν τω μεταξύ παράλληλα βοηθούσα και στην Dog’s Voice με τα πυρόπληκτα ζωάκια που λατρεύω.

Οπότε μόνο να κατέβω ως υποψήφια δεν είχα σκεφτεί, παρότι πολιτικά είναι γνωστές οι πεποιθήσεις μου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, δεν είναι τυχαίο ότι όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά λένε τα καλύτερα λόγια. Ούτε ότι έχει ένα τεράστιο ρεύμα από τον κόσμο, που το διαπιστώνω καθημερινά πλέον, και κάνω την πρόβλεψη ότι θα είναι νικητής από τον 1ο γύρο στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Όταν λοιπόν συνομίλησα μαζί του, με συνεπήρε η αυθεντικότητα που εισέπραξα, και ο αληθινός -και το τονίζω- και όχι επιτηδευμένος ενθουσιασμός, του να κάνει πράγματα, αλλά και πόσο πιστεύει και χρειάζεται τους νέους ανθρώπους.

Έπειτα η γραμμή που ακολουθεί είναι εντελώς to the point που λέμε. Οι μάχες κερδίζονται στις γειτονιές και όχι στα γραφεία, ότι υπόσχεται το κάνει και το έχει αποδείξει, και κυρίως παίρνει την ευθύνη που του αναλογεί και γνωρίζει και ως αυτοδιοικητικός που έχει υπάρξει για 25 χρόνια, ακριβώς τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να γίνει. Είναι μαχητής, προσιτός, και είναι ηγέτης.

Επειδή λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά χρειαζόμαστε, και επειδή δεν έχουμε χρόνο για άλλα πειράματα, ήταν και οι λόγοι που ήταν αδύνατο να πω όχι αφενός, από την άλλη μακάρι να μπορέσω και εγώ και αν εκλεγώ να προσφέρω και να βάλω ένα λιθαράκι. Ο κόσμος θέλει πράξεις και έργα και όχι φανφάρες, πυροτεχνήματα και σόου!

–      Τελικά, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, το «Ζ» είναι από το Ζαλοκώστα;

Χα χα ακριβώς!  Είμαι το πρώτο Ζ που θα βρείτε στο ψηφοδέλτιο που ανήκει στο λεκανοπέδιο του κεντρικού τομέα! Και ποιες είναι οι περιοχές που περιλαμβάνει ο κεντρικός τομέας της περιφέρειας Αττικής;  Είναι όλος ο Δήμος Αθηνών, το Γαλάτσι, η Ζωγράφου, η Ηλιούπολη, η Δάφνη – Υμηττός,  Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, ο Βύρωνας και η Καισαριανή.

«Ζήτα» τη Ζαλοκώστα Άλκηστη του Παύλου λοιπόν. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα, και μάχομαι καθημερινά ακόμα και για τα αυτονόητα.

Ζήτα τη Ζαλοκώστα, γιατί με αφορούν οι άνθρωποι με αναπηρία, οι γυναίκες κοντά στα 40, και τα ζώα που λατρεύω.

Ζήτα τη Ζαλοκώστα, γιατί πολύ απλά θα είμαι εκεί και μετά..

Διαβάστε επίσης