Ξεκίνα την ημέρα σου ευχάριστα

Το ξυπνητήρι σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας, θέτοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους λεγόμενους «πρωινούς τύπους» και σε αυτούς που προτιμούν να ενεργοποιούνται το βράδυ.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε ωστόσο, θα έχετε σίγουρα βιώσει τη δυσφορία του πρωινού ξυπνήματος μετά από ένα ξενύχτι ή έναν άστατο ύπνο.

Βρείτε εδώ 8 απλά, αλλά σωτήρια «τελετουργικά» για να αποφύγετε την πρωινή αδράνεια και να ξεκινήσετε την ημέρας σας με όρεξη και θετικότητα:

Πρόγραμμα ύπνου

Είναι πολύ πιθανότερο να πετύχουμε την ευεξία στη ζωή μας έχοντας ένα δομημένο πρόγραμμα ύπνου. Πολλοί από εμάς αρκούνται στις 5-7 ώρες ύπνου καθημερινά, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8. Χρειαζόμαστε τον ύπνο, όχι μόνο για λόγους ξεκούρασης, αλλά και για την ανάπλαση των κυττάρων, την απομάκρυνση των τοξινών από το μυαλό και το γέμισμα των μπαταριών για την επόμενη μέρα.

Μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, βάλτε στο μυαλό σας ότι πρόκειται να κοιμηθείτε, σκεπτόμενοι πράγματα που σας χαλαρώνουν. Κάντε ένα ζεστό αφρόλουτρο, διαβάστε ένα βιβλίο ή διαλογιστείτε. Βάλτε το κινητό σε λειτουργία πτήσης και κοιμηθείτε χωρίς την ενόχληση μηνυμάτων, email και τηλεφώνου. Τέλος, αποφύγετε το πολύ φαγητό κατά τις βραδινές ώρες, καθώς το στομάχι δεν μπορεί να χωνεύσει την τροφή σωστά.

Μην κάνετε snoozing

Μπορεί να μας παραπλανεί, αλλά το snoozing δεν είναι καλός σύμμαχος. Τα λίγα λεπτά ύπνου που κερδίζετε με το πάτημα του κουμπιού ονομάζονται “micro-sleep” και μπλοκάρουν τον εγκέφαλο, δημιουργώντας ατονία.

Ανοίξτε το παράθυρο

Από τη στιγμή που ξυπνάτε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αφήνετε το φως να μπει στο δωμάτιό σας. Το φυσικό φως θα σας αναζωογονήσει και θα σας γεμίσει ενέργεια.

Πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας

Στερηθείτε μερικά λεπτά ύπνου και αφιερώστε τα σε εσάς, θα κάνει μεγάλη διαφορά στην ψυχοσύνθεσή σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, κάντε διαλογισμό, χαλαρώστε στο μπαλκόνι ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

Αποφύγετε την οθόνη

Όση ώρα χαλαρώνετε, προσπαθήστε να αποφύγετε την αλληλεπίδραση με το κινητό ή τον υπολογιστή σας – τουλάχιστον για 30 λεπτά από όταν ξυπνήσετε.

Ενυδατωθείτε

Καταναλώστε ένα ποτήρι με νερό και λεμόνι ή σκέτο νερό πριν φάτε κάθε πρωί. Αυτή η υγιεινή συνήθεια βοηθά στην πέψη και στην ενυδάτωση, ενώ θέτει τα θεμέλια για μία μέρα με σωστή κατανάλωση νερού.

Ασκηθείτε

Το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με άσκηση, όπως ένα ολιγόλεπτο τέντωμα ή ακόμα καλύτερα με 15 λεπτά χαλαρού περπατήματος στο διπλανό πάρκο θα ενεργοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας γεμίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μην πίνετε πολύ καφέ, αρκεστείτε σε έναν

Αντί να καταναλώνετε πολλούς καφέδες με την πρόφαση πως δεν ξυπνάτε αλλιώς, δοκιμάστε να εντάξετε στην πρωινή σας ρουτίνα ένα υγιεινό smoothie με φρούτα και λαχανικά. Ο χυμός θα σας χορτάσει, ενώ είναι πλούσιος σε ίνες και θρεπτικά συστατικά, εξισορροπεί τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα και σας αποτρέπει από το να καταναλώσετε κενές ενεργειακά τροφές αργότερα στη μέρα σας.

Διαβάστε επίσης