Περίοδος νηστείας και οι επιλογές μας σε γλυκά είναι σαφώς περιορισμένες. Οπότε τι καλύτερο απο σοκολατένιο κέικ χωρις αυγά, ζάχαρη και βούτυρο.
Υλικά:
- 180 ml νερό
- 10 ml λευκό ξύδι
- 70 ml σπορέλαιο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 25 γραμμάρια κακάο
- 30 γραμμάρια στέβια
- 5 γραμμάρια μαγειρική σόδα
- 200 γραμμάρια αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
Διαδικασία:
Σε ένα μπολ βάλτε το νερό και το λευκό ξύδι και ανακατέψτε. Προσθέστε το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακάο και τη στέβια και ανακατέψτε με το σύρμα χειρός ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο ίδιο μπολ, προσθέστε, τη μαγειρική σόδα, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.
Αδειάστε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα την οποία πρώτα έχετε λαδώσει. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 40 περίπου λεπτά. Για να δείτε εάν είναι έτοιμο το κέικ, εφαρμόστε το κλασικό κόλπο με την οδοντογλυφίδα.
Μπορείτε αντί για στέβια να βάλετε και μέλι ή κάποιο άλλο υποκατάστατο ζάχαρης, θα πρέπει όμως να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ποσότητες.