Χειμερινή κολύμβηση: Γιατί πρέπει να την δοκιμάσεις

Kvinna badar isvak på Hellasgården

Μπορεί τη στιγμή που διαβάζεις τις γραμμές αυτές να είσαι κουκουλωμένη από πάνω μέχρι κάτω, όμως, η χειμερινή κολύμβηση έχει τα δικά της οφέλη σε σώμα και αδυνάτισμα, ικανά να σε πείσουν να της δώσει μία ευκαιρία. Για τσέκαρε…

Αυξάνει ταχύτατα το μεταβολισμό σου
Το ότι η συστηματική άθληση σε βοηθά να αδυνατίσεις το γνωρίζεις. Η χειμερινή κολύμβηση, όμως, έχει αρκετούς άσσους στο μανίκι όσον αφορά το αδυνάτισμα. Άσε με να σου εξηγήσω γιατί. Όταν το σώμα σου έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό της θάλασσας παράγει περισσότερη θερμότητα (σ.σ. άρα καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια) για να ζεσταθεί. Ο μεταβολισμός σου έχει ήδη ξυπνήσει. Μερικά λεπτά ακόμη αρκούν για να κάψεις πολλές θερμίδες τόσο το διάστημα που είσαι εντός των κρύων νερών όσο και μετά το τέλος της προπόνησης.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σου
Όταν το σώμα σου βουτά στα κρύα νερά της ανοιχτής θάλασσας, υποβάλλεται σε μία διαδικασία σοκ, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό και την άμυνα του απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ανοσοποιητικό σου κάνει το απαραίτητο restart, ο οργανισμός σου αρχίζει να παράγει μία μεγάλη ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων και αντιοξειδωτικών και εσύ προστατεύεσαι από διάφορες ασθένειες, όπως την εποχική γρίπη.

Κοιμάσαι καλύτερα
Δεν είναι μύθος, αλλά μία μεγάλη – και σωτήρια – αλήθεια. Το άγχος της καθημερινότητας, το overthinking που δεν σταματά ποτέ και ξετυλίγεται σαν ένα αέναο κουβάρι, δυσχεραίνουν τον ύπνο σου. Μην αγχώνεσαι! Υπάρχει λύση και “κρύβεται” στη χειμερινή κόλυμβηση. Το κρύο νερό τονώνει το νευρικό σύστημα που βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί. Αυτή η διαδικασία γεννά το αίσθημα της ηρεμίας και εσύ απολαμβάνεις το βραδινό σου ύπνο στον υπερθετικό βαθμό.

Αποφορτίζεσαι από το άγχος και την πίεση της ημέρας
Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα της άθλησης! Είναι η ανάσα ηρεμίας που χρειάζεσαι. Το οξυγόνο σου. Δραπετεύεις από ό,τι σε προβληματίζει και βγαίνεις από τη θάλασσα χαμογελαστή. Έτοιμη να αδράξεις τη μέρα κόντρα στο κρύο της εποχής. Οι ενδορφίνες απελευθερώνονται και το άγχος απομακρύνεται. Ελευθερία!

Διαβάστε επίσης