4 σημάδια που δείχνουν ότι οι ορμόνες σας έχουν «τρελαθεί»

Οι ορμόνες συνοδεύουν τη γυναίκα σε όλα τα στάδια της ζωής της, από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός γιατί μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, την ενέργεια, την όψη της επιδερμίδας και γενικά την αίσθηση της ευημερίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρείτε τα επίπεδα των ορμονών σας, είναι να γνωρίζετε τα σημάδια που μαρτυρούν μια ενδεχόμενη διαταραχή.

Παρακάτω θα δείτε μερικές ενδείξεις ότι οι ορμόνες σας έχουν τρελαθεί.

Κόπωση

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής είναι λογικό να σας δημιουργούν το αίσθημα της κόπωσης. Ωστόσο, μπορεί να νιώθετε κουρασμένες λόγω της αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών σας. Δεν μπορείτε να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι ή ξαφνικά το απόγευμα έχετε ένα αίσθημα κόπωσης, τότε ίσως είναι σημάδια ότι οι ορμόνες σας δεν λειτουργούν σωστά και ίσως πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα τους.

Απώλεια μαλλιών

Οι αλλαγές στην πυκνότητα ή στην υφή της τρίχας μαζί με μια απώλεια μαλλιών είναι δείκτες ορμονικών διαταραχών. Για παράδειγμα μια αραίωση μπορεί να μαρτυρά ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά ή ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι πολύ χαμηλά.

Αϋπνία

Η κόπωση συνδέεται επίσης με την αϋπνία. Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι οι ορμόνες ρυθμίζουν τον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης είναι υπεύθυνα για τις αϋπνίες, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να δημιουργήσουν εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση, διακόπτοντας τον ύπνο. Εάν κάθε που φορά που πέφτετε στο κρεβάτι μετράτε πάρα πολλά πρόβατα, τότε ίσως είναι ένα σημάδι ορμονικής διαταραχής.

Έχετε μεταβολές της διάθεσης

Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στα προ- και μετα-εμμηνοπαυσιακά χρόνια, τα επίπεδα των οιστρογόνων αλλάζουν γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της διάθεσης και στην αύξηση του κοιλιακού λίπους. Αυτή είναι και η εποχή που οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη. Εάν λοιπόν προσπαθείτε να χάσετε λίπος στην κοιλιά χωρίς επιτυχία, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για έλλειψη θέλησης ή αυτοπειθαρχίας. Πιθανότατα οι ορμόνες σας στράφηκαν εναντίον σας.

Διαβάστε επίσης