Φαρμακευτική διέγερση ωοθηκών: Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού; – Τι απαντούν οι ειδικοί

Ζευγάρια τα οποία είναι πιθανό ζητήσουν τη βοήθεια της επιστήμης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να γίνουν γονείς, αγωνιούν συχνά και για τυχόν έκθεση της γυναίκας σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού εξαιτίας της θεραπείας υπογονιμότητας με φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών.

Η ανασκόπηση/μετανάλυση μελετών με τίτλοRisk of breast cancer in women treated with ovarian stimulation drugs for infertility: a systematic review and meta-analysis” που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Fertility Sterility, ️ καθησυχάζει τις γυναίκες που θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και “απαντά” πως η φαρμακευτική διέγερση ωοθηκών, στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίστεί ο καρκίνος του μαστού στο μέλλον.

Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή μετανάλυση που αφορά εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο παρουσιάστηκε στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο “ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ: ΜΥΘΟΣ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στο Μέγαρο ΝΤΟΡΕ του Ηρακλείου Κρήτης με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και σε συνεργασία με την Immune Recognition Ι.Κ.Ε. Spin – off Εταιρεία του Πανεπιστήμιου Κρήτης και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική.

Ο Ιπποκράτης Σαρρής εξήγησε ότι το συμπέρασμα της μετανάλυσης αυτής είναι σημαντικό “δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά σε 1 στις 8 γυναίκες, καθιστώντας τον, τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως. Παράλληλα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να τεκνοποιήσουν μετά την ηλικία των 40 ετών. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία να είναι ξεκάθαρο ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν να συνεχίσουν να επιδιώκουν την απόκτηση απογόνων χωρίς τον φόβο του καρκίνου του μαστού”.

Σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος της υπογονιμότητας

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Ευγένιος Κουμαντάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, τόνισε πως “το μήνυμα αυτής της μελέτης αλλά και της εκδήλωσής μας είναι ότι οι ιατροί αναπαραγωγής δεν πρέπει να εφησυχάζουν αλλά αντίθετα να θέτουν τον προληπτικό έλεγχο της υπογονιμότητας στην πρώτη γραμμή της καθημερινής πρακτικής τους”. 

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, μαιευτήρας γυναικολόγος, Κλινική Γένεσις Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, είναι σημαντικό να ξεκινήσει από τη σχολική ηλικία η ενημέρωση των νέων για τις καλές συνήθειες που συμβάλουν σε καλή υγεία και διατήρηση της γονιμότητας αλλά και για τα φυσιολογικά της δεδομένα.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής ημερίδας, ο παγκοσμίου φήμης Κύπριος καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, Δρ Κύπρος Νικολαΐδης, ο επιστήμονας στον οποίο οφείλουμε την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, ενός σημαντικού δείκτη για την αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάζει το έμβρυο κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία (π.χ. σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13) ή ανωμαλία από το καρδιαγγειακό του σύστημα (συγγενείς καρδιοπάθειες), ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο και την Κλινική Γένεσις Αθηνών στην Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή αφορά ένα κοινό πρόγραμμα για την πρόγνωση των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν σε μια κύηση, πριν καν επιτευχθεί η κυοφορία, όπως εξήγησε ο Δρ Νικολαΐδης.

Διαβάστε επίσης