Οι λόγοι της τριχόπτωσης και πώς να τη σταματήσεις

Κάθε φορά που χτενίζεις τα μαλλιά σου το μπάνιο γεμίζει από τρίχες ενώ αμέσως μόλις βγάλεις το πανωφόρι σου θα πρέπει να το καθαρίσεις από αυτές. Ποιος είναι ο λόγος της τριχόπτωσης όμως και τι πρέπει να κάνεις ώστε να τη σταματήσεις; 

Η τρίχα έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής, κάνει την κύκλο της και πέφτει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό δηλαδή να βλέπεις περίπου 80 καθημερινά να πέφτουν. Αν τώρα υπάρχουν κάποιες περίοδοι που η τριχόπτωση είναι πιο έντονη και τα μαλλιά σου δεν αναπτύσσονται σωστά οι ειδικοί είναι εδώ για να σου εξηγήσουν τους λόγους. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μία στις τρεις γυναίκες ταλαιπωρούνται από τριχόπτωση καθώς και από έλλειψη όγκου και λάμψης στα μαλλιά. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τριχόπτωσης: Οι γενετικοί και οι αντιδραστικοί. 

Τι να κάνω για την τριχόπτωση

Γενετικοί: Υπάρχει πιθανότητα να έχεις γενετική προδιάθεση στην τριχόπτωση που σημαίνει πως περνώντας ο χρόνος, σταδιακά τα μαλλιά σου αραιώνουν και χάνουν τον όγκο τους. Αυτό συμβαίνει επειδή σε μερικά τριχοθυλάκια υπερτερούν οι ανδρικές ορμόνες που αναγκάζουν τα θυλάκια να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να παράγουν πιο κοντές ή πιο αδύναμες τρίχες. 

Ορμονική διαταραχή: Πρόκειται για εκείνη που δημιουργεί αρκετά προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα η ακμή, το βάρος αλλά και η τριχόπτωση. Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά στη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών. Τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες) είναι εκείνα που κρατούν την τρίχα υγιή  σε αντίθεση με τα ανδρογόνα που την καταστρέφει και την αποδυναμώνει. Θα χρειαστεί λοιπόν να μιλήσεις με το γιατρό σου και να προχωρήσεις στον απαραίτητο ορμονικό έλεγχος ώστε να περιορίσεις όλα τα συμπτώματα. 

Στρες: Μπορεί να το θεωρείς μια μορφή μύθου αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το στρες μπορεί να δημιουργήσει έντονη τριχόπτωση και αυτό επειδή αυξάνει τα επίπεδα ανδρογόνων στον οργανισμό. Το στρες επίσης δημιουργεί προβλήματα και στο τριχωτό της κεφαλής όπως έντονη ξηροδερμία και πιτυρίδα που ταλαιπωρούν τα μαλλιά και προκαλούν την πτώση τους. 

Αναιμία: Αν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σου διαταράσσονται τότε η τριχόπτωση είναι αναμενόμενη. Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή πρωτεΐνης στους θύλακες η οποία βοηθά ώστε να αναπτύσσεται σωστά η τρίχα και να παραμένει δυνατή και στη θέση της. 

Έλλειψη Β12: Αρχικά προκαλεί έντονη αίσθηση κούρασης και αδυναμία και στη συνέχεια προκαλεί τριχόπτωση επειδή επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς. Συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες που αποφεύγουν το κρέας μιας και η συγκεκριμένη βιταμίνη περιέχεται στις ζωικές πρωτεΐνες. 

Ηλικία: Όσο περνούν τα χρόνια και ειδικά αν πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση η τριχόπτωση είναι απόλυτα φυσιολογική. Όπως ακριβώς η επιδερμίδα έτσι και η τρίχα παρουσιάζει σημάδια γήρανσης και ένα από αυτά είναι τόσο η έντονη τριχόπτωση όσο και η θαμπή όψη. 

Τι πρέπει να κάνεις

Φρόντισε να ακολουθείς διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή εναλλακτικά να λαμβάνεις συμπληρώματα που θα χαρίσουν δύναμη στα μαλλιά σου. 

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Χαρίζουν στην τρίχα την απαραίτητη ενέργεια. Θα τους βρεις σε φρούτα και παξιμάδια ή crackers από κριθάρι. Και τα δύο μπορείς να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή πριν ή μετά το γεύμα.

Συμπληρώματα διατροφής: Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Β12, Ψευδάργυρος και Χαλκός είναι εκείνα που μπορείς να λαμβάνεις ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του γιατρού σου όσο αφορά στη δοσολογία. Τα συνδυάζεις πάντα με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. 

Αιθέρια έλαια: Το απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με έλαια, βελτιώνει την κυκλοφορία και χαρίζει δύναμη στη ρίζα των μαλλιών. Η σωστή ενυδάτωση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο όπως επίσης και η μείωση της χρήσης συσκευών θερμότητας. 

 Αν παρ’ όλα αυτά η τριχόπτωση είναι έντονη και επίμονη η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη. 

Διαβάστε επίσης