Γυμναστική στο κρύο – Δες πως να το κάνεις σωστά και με ασφάλεια

Όταν κάνει πολικό κρύο, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι η γυμναστική. Αν είσαι απο τις γυναίκες που δεν παρεκκλίνουν απο το πρόγραμμά τους, και καλά κάνεις, δες πως να φροντίσεις τον οργανισμό και το σώμα σου με ασφάλεια.

Ρίξε μία ματιά στις παρακάτω συμβουλές!

Μην ξεχνάς το νερό!
Το σώμα σου το χειμώνα αφυδατώνεται με την ίδια συχνότητα που αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι. Θα στο υπενθυμίζω μέχρι να μην το ξεχνάς και να μην υποτιμάς τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Το μυστικό για να ενεργοποιείς λίγο πιο συχνά τον μεταβολισμό, αλλά και να ενυδατώνεις εσωτερικά τον οργανισμό και το δέρμα σου κρύβεται σε εκείνο το ποτήρι νερό που όλο αφήνεις για αργότερα. Για αυτό, πριν ξεκινήσεις την προπόνηση σου, γέμισε ένα μπουκάλι με νερό και αναπλήρωσε τα υγρά που χάνεις με τον πιο εύκολο τρόπο.

Δεν παραλείπεις το ζέσταμα
Καλά αυτό πρέπει να το κάνεις ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τις μέρες, όμως, ο υδράργυρος φλερτάρει με το μηδέν, η σωστή προθέρμανση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Όπου προθέρμανση πρόσθεσε δίπλα ένα ήπιο τρέξιμο για περίπου επτά – οκτώ λεπτά και μερικές διατάσεις. Έτοιμη να κάνεις το πρόγραμμα σου. Και ασφαλής!

Μην κάνεις και τόσα πολλά διαλείμματα
Ναι, λίγα δευτερόλεπτα για να πάρεις μία ανάσα, να εισπνεύσεις οξυγόνο και να εκπνεύσεις κούραση. Λίγα, όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο διατηρείς σταθερή ένταση στην προπόνηση σου, χωρίς πολλές διακυμάνσεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αισθανθείς το κρύο να διαπερνά το δέρμα σου.

Ντύσε τα άκρα σου
Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή η κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, επικεντρώνεται στον κορμό, κάτι που αφήνει τα χέρια, τα πέλματα, αλλά και τον ευαίσθητο αυχένα σου περισσότερο εκτεθειμένα στο κρύο. Αν επιλέξεις να γυμναστείς στην αυλή ή απλά να τρέξεις στο δρόμο, φόρεσε αδιάβροχα ισοθερμικά γάντια και ένα υπέροχο σκουφάκι. Προστατευμένη ξεκινάς τη γυμναστική σου και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Ντύσου λίγο πιο ζεστά από ό,τι συνήθως
Ας μείνουμε λίγο ακόμη στο κομμάτι του ρουχισμού. Είναι σημαντικό. Ναι, θα ιδρώσεις. Ναι, θα ανεβάσεις την θερμοκρασία του σώματος σου. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να φορέσεις τα ίδια ρούχα που θα φορούσες σε μία συνηθισμένη μέρα με ήλιο χωρίς… δόντια. Αν θες να βγεις για περπάτημα σήμερα, ρίξε μία ματιά και στα παπούτσια που θα επιλέξεις. Μετά από βροχή ή ακόμα και χιονόπτωση, το έδαφος δεν είναι και το καλύτερο για τρέξιμο και σωματική άθληση. Φρόντισε, λοιπόν, να φορέσεις εκείνο το ζευγάρι παπουτσιών με σταθερό πάτο ή ακόμα και καρφάκια στη βάση.

Πρόσεξε τις αναπνοές σου
Όταν κάνει κρύο, τείνουμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε από το στόμα, ενώ το σωστό είναι εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα περίεργο “κάψιμο” στους πνεύμονες σου, με αποτέλεσμα να νιώσεις πόνο και κούραση πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. 

Διαβάστε επίσης