Τώρα που ο χιονιάς έκανε αισθητή την παρουσία του και το κρύο ειναι τσουκτερό, λίγα πράγματα είναι το ίδιο ανακουφιστικά όσο ένα πιάτο αχνιστής κοτόσουπας.
Mε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κρατούν ζεστούς. Δες λοιπόν 4 υπέροχες χειμωνιάτικες σούπες που είναι ιδανικές για την ημερα και όχι μονο.
Κοτόσουπα αυγολέμονο
Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
5 φλ. ζωμό κοτόπουλου + 1 φλ. νερό
½ φλ. ρύζι
1 στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, σε κύβους
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 αυγά
Αλάτι
Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει και ρίχνετε το στήθος κοτόπουλο.Το αφήνετε να πάρει μια βράση. Καθώς βράζει βγάζει αφρό (λίπος του κοτόπουλου).Το αφαιρείτε με μια κουτάλα.Αφαιρείτε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρά κομματάκια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν μαλακά και ημιδιαφανή για 4-5 λεπτά.Όσο τα κρεμμύδια τηγανίζονται, σε μία άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι.Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν, χωρίς το καπάκι.
Όταν το ρύζι έχει σχεδόν γίνει – είναι σφιχτό, αλλά μαγειρεμένο – στραγγίζουμε το βραστό νερό και προσθέτουμε το κριθαράκι ή το ρύζι με το ζωμό κοτόπουλου.Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το αφήνουμε 5-8 λεπτά. Δεν ξεχνάμε να δοκιμάσουμε τη σούπα αν έχει αλάτι.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Χτυπώντας ελαφρά συνεχώς, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Θα χρειαστεί να μετριάσουμε τα αυγά πριν προσθέσουμε το αυγολέμονο στη σούπα. Χρειάζονται και τα δύο χέρια για να το κάνουμε αυτό. Με το ένα χέρι, χτυπάμε ελαφρά το αυγολέμονο. Με το άλλο, σιγά-σιγά ρίχνουμε με μια κουτάλα καυτό ζωμό. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνουμε δύο φορές, ενώ μπορεί να προσθέσουμε κι άλλο ζωμό, ανάλογα πως θέλουμε τη σούπα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη σούπα. Χτυπάμε τη σούπα με το ένα χέρι, ενώ περιχύνουμε το αυγολέμονο με το άλλο. Σερβίρουμε, γαρνιρίζοντας με μαϊντανό.
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Υλικά:
περίπου 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, στα 6
2 μεσαία καρότα σε μέτρια κομμάτια
2½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτοντας κάθε φορά και λίγο υγρό από την κατσαρόλα. Οσο υγρό περισσέψει το κρατάμε κατά μέρος. Περνάμε τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι και τον μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που κρατήσαμε στην άκρη (ή βραστό νεράκι), ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε.
Σούπα με πατάτα και κολοκυθάκια
Υλικά:
180 γραμμάρια πατάτες
180 γραμμάρια κολοκυθάκια
30 γραμμάρια πράσα
600 ml ζωμό λαχανικών
20 γραμμάρια βούτυρο
1 κουτάλια σούπας αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα πράσα και τα κολοκυθάκια. Εντωμεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις πατάτες, τα πράσα και τα κολοκυθάκια, αλατοπιπρώνουμε και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα. Τέλος, προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Χτυπάμε τη σούπα με ένα μπλέντερ χειρός και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Καροτόσουπα βελουτέ
Εκτέλεση:
1 κ.σ. γεμάτη βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
6 μεγάλα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
5 φλ. ζωμό κότας
χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το βούτυρο μαζί με το λάδι. Προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε σκεπασμένα, σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν χωρίς να ροδίσουν. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.Μόλις το φαγητό έρθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30. Αλέθουμε τη βελουτέ με το μπλέντερ χειρός. Αν είναι πολύ αραιή την αφήνουμε να πάρει μία βράση για να πυκνώσει.Αν είναι πολύ πηχτή συμπληρώνουμε λίγο ζωμό. Μοιράζουμε σε ζεστά πιάτα την καυτή σούπα.Γαρνίρουμε προαιρετικά με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.