Κωνσταντίνος Πάντος: Κατάψυξη ωαρίων – Μια απλή διαδικασία που ξεπερνά τους φυσικούς φραγμούς της γονιμότητας

Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί ή υγείας, εκπαιδευτικοί στόχοι, επαγγελματική αποκατάσταση και καθιέρωση, υποχρεώσεις, καριέρα,προσωπική αυτονομία, επιλογή συντρόφου, πεποιθήσεις ζωής οδηγούν αρκετές γυναίκες στην απόφαση να μεταθέσουν χρονικά την τεκνοποίηση.

Η σύγχρονη γυναίκα πλέον διεκδικεί το χώρο και τον χρόνο της όπως επιθυμεί. Και όταν δεν τα καταφέρνει αναζητά διεξόδους και εναλλακτικές.

Αυτό είναι και το σημείο, που οι ειδικοί πρέπει να σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά της ενημερώνοντάς την και δίνοντάς της τις δυνατές επιλογές ως προς αυτό που έχει ανάγκη κάθε φορά.

Στην περίπτωση της γονιμότητας της, ειδικός είναι ο γυναικολόγος της ο οποίος, πέρα από τους ιατρικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να τον έχει επισκεφθεί, καλό θα ήταν να μπορέσει να αφουγκραστεί και αυτό που αναζητά όταν τον επισκέπτεται.

Είναι ο άνθρωπος που θα της εξηγήσει με ιατρικούς όρους ότι η εσφαλμένη γενική παραδοχή ότι η κύηση συμβαίνει σχετικά εύκολα οποτεδήποτε κάποιος το επιλέξει δεν ισχύει.

Ο Κωνσταντίνος Πάντος, Υπεύθυνος της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, ΓΓ Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΤΟΥΡ, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών, με σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και τριάντα χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, κούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει.

Για παράδειγμα, η γονιμότητα της γυναίκας βρίσκεται στην καλύτερη φάση της στην ηλικία των 20 με 25 χρόνων. Μετά σταδιακά φθίνει… και κοντά στην ηλικία των σαράντα, ενόσω δηλαδή βρίσκεται μία γυναίκα στην πιο όμορφη και δημιουργική φάση της ζωής της, αναπαραγωγικά δυστυχώς τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε “τελική έκπτωση”.

Ο πολυδιάστατος ρόλος του γιατρού στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι μόνο να θεραπεύσει και να απαλύνει τον πόνο του ανθρώπου αλλά και να τον “προλάβει”. Ο στόχος δεν είναι μόνο να απαλλάξει κάποιον από βασανιστικές ασθένειες αλλά και να τον εκπαιδεύσει με τέτοιον τρόπο ώστε να τις αποφύγεις, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Στο πλαίσιο αυτό, της προληπτικής ιατρικής, ο γυναικολόγος μπορεί να υπενθυμίζει στις κοπέλες από τη νεαρή τους ήδη ηλικία ή και στα ζευγάρια που τον συμβουλεύονται τα όριά της γονιμότητας τους.

Μια άμεσα διαθέσιμη πρόταση αποτελεί η κατάψυξη ωαρίων που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να “παγώσουν” τις δραματικές συνέπειες που έχει ο χρόνος από αναπαραγωγικής άποψης, να κάνει την επιλογή που της ταιριάζει εκείνη τη χρονική στιγμή και να την επαναδιαπραγματευτεί αργότερα με τον ίδιο της τον εαυτό ανάλογα με τις συνθήκες ζωής της αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο αντίληψής της.

Πρόκειται για μια “έξυπνη” κίνηση για γυναίκες που δεν θέλουν συμβιβασμούς αλλά παράλληλα μπορούν να κατανοήσουν και τις αλλαγές που μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον .

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και ήδη, εταιρείες κολοσσοί το προσφέρουν ως δωρεάν εργοδοτική παροχή στις γυναίκες που απασχολούν.

Apple και Facebook ξεκίνησαν πρώτες καθώς ήθελαν να προσφέρουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να μπορέσουν να καθυστερήσουν μεν τη μητρότητα προκειμένου να κατακτήσουν ανεμπόδιστα τους επαγγελματικούς τους και άλλους στόχους, χωρίς ωστόσο τις συνέπειες που θα μπορούσαν να την ματαιώσουν.

Αν λοιπόν κάποιες γυναίκες τρομάζουν στη σκέψη να επισπεύσουν λόγω ηλικιακού ορίου μια εγκυμοσύνη ή διατηρούν αμφιβολίες για το τι μπορεί να θελήσουν στο μέλλον, θα πρέπει να εξετάσουν κάποιες άλλες εναλλακτικές. Είναι γεγονός πως με την πάροδο της ηλικίας υψώνονται φυσικοί φραγμοί γονιμότητας.

Εμείς ως γιατροί από την πλευρά μας έχουμε υποχρέωση να προετοιμάσουμε τη νέα γενιά για ένα “ενημερωμένο μέλλον”.

Για να μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές και για το εάν, και για το πότε θα κάνει οικογένεια.

Γυναικολογικά και ανδρολογικά δεδομένα για τη λειτουργία και φυσιολογία του αναπαραγωγικού συστήματος και φυσικά για τη γονιμότητά τους, μπορούν να ενταχθούν στην εκπαιδευτική ύλη και να μεταλαμπαδευθούν στους νέους, με απλά λόγια, ακόμα και μέσα στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης