Ελίζαμπεθ Χολμς: Κρίθηκε ένοχη για το σκάνδαλο Theranos

Μπορεί να ήταν το λαμπερό αστέρι της Silicon Valley που υποσχόταν επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με τη start-up που ίδρυσε, τη Theranos, ωστόσο, η Ελίζαμπεθ Χολμς κρίθηκε ένοχη για το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε. Έτσι, κρίθηκε ως ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών.

Η απόφαση πάρθηκε τη Δευτέρα και ήταν ομόφωνη από το σώμα ενόρκων στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας όπου δικαζόταν.

Έπειτα από μια διαδικασία που διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και κάπου 50 ώρες διαβουλεύσεων, η ετυμηγορία των ενόρκων για την Ελίζαμπεθ Χολμς ήταν πως είναι ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών.

Η καταδίκη της 37χρονης –που ίδρυσε τη Theranos το 2003, στα 19 της χρόνια, και υποσχόταν διαγνωστικό μηχάνημα ταχύτερο και φθηνότερο από αυτά των παραδοσιακών εταιρειών του κλάδου– σημαίνει πως αντιμετωπίζει την προοπτική να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης πολλών δεκαετιών. Η ποινή της θα ανακοινωθεί αργότερα από το ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Χάρη στις υποσχέσεις της, την πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους. Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκ. δολάρια και η Ελίζαμπεθ Χολμς ως μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Αλλά το 2015, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης