Βελουτέ τραχανά με καρότο
Υλικά
- ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνετε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνετε καλά και ρίχνετε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνετε μέσα τον τραχανά.
Ανακατεύετε και προσθέτετε νεράκι μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνετε λίγο ζεστό νερό.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιείτε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνετε, της ρίχνετε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτετε λίγο νεράκι σιγά-σιγά.
Αφήνετε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρετε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά σουρωτό γιαούρτι.
Πικάντικη καροτόσουπα
Υλικά
- 1 κιλό καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κομμάτι τζίντζερ 2εκ. καθαρισμένο και ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας κάρι (όχι πολύ καυτερό)
- 2 κοτσάνια lemongrass ελαφρώς κοπανισμένα (προαιρετικά)
- 400ml γάλα καρύδας (1 κονσέρβα)
- 700ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή από κύβο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Μέσα σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5 λεπτά το κρεμμύδι, σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπερίτσα τσίλι.
Προσθέτετε το κάρι, τα καρότα και το lemongrass (εάν χρησιμοποιήσετε). Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά.
Ρίχνετε το γάλα καρύδας και το ζωμό λαχανικών. Όταν έρθει η σούπα σε βρασμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Αφαιρείτε το lemongrass από τη σούπα και την πολτοποιείτε επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ σε 2-3 δόσεις.
Πράσινη σούπα από μπρόκολο, σπανάκι και αρακά
Υλικά
- 400γρ. μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
- 150γρ. σπανάκι
- 150γρ. αρακά κατεψυγμένο
- 1 μήλο πράσινο
- 1 φινόκιο καθαρισμένο, σε φέτες
- 1 λίτρο ζωμό κότας φρέσκο ή από συμπυκνωμένο ζωμό ψυγείου
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 2 κουτ. σούπας γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- αλάτι, πιπέρι
- 100ml κρέμα γάλακτος ελαφρώς χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
- μερικά φυλλαράκια μαϊντανού
- 1 καρότο ή 1 μικρό βολβό παντζαριού
Διαδικασία
Χωρίζετε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τα αφήνετε σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και ξίδι για 10 λεπτά. Στο μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι, πλένετε και αφαιρείτε τα κουκούτσια από το πράσινο μήλο.
Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το φινόκιο (μαζί με τα φυλλαράκια του) για 2 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ζωμό και προσθέτετε το μπρόκολο, το σπανάκι, τον αρακά, το πράσινο μήλο μαζί με τη φλούδα του και αφήνετε να πάρουν βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τότε τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Πολτοποιείτε τη σούπα σε δύο τρεις δόσεις στο μπλέντερ ή επί τόπου στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε ανάλογα με τη γεύση σας. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο βούτυρο και το τριμμένο τυρί και δίνετε μια βράση ακόμη στη σούπα.
Διατηρείτε και σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια με μια σπείρα από χτυπημένη κρέμα γάλακτος στο κέντρο, ένα τσιπ καρότου ή παντζαριού και ένα τηγανισμένο φυλλαράκι μαϊντανού. Συνοδεύετε με μπαστουνάκια σφολιάτας.