Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας συνθέτεται από πολλά στοιχεία μαζί. Δεν είναι μόνο, τα δέντρο, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αλλά και οι μυρωδιές στο σπίτι.
Καθώς, λοιπόν, ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε τα φετινά Χριστούγεννα, σας προτείνουμε 3 φυσικούς και οικολογικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να δώσετε στο σπίτι σας ξεχωριστό και, κυρίως, αξέχαστο άρωμα γιορτής.
Ποτ πουρί
Θα χρειαστείτε μερικά στικ κανέλας, αποξηραμένα φύλλα δάφνης, 4-5 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου, ένα πορτοκάλι και ένα μήλο. Κόψτε το πορτοκάλι και το μήλο σε λεπτές φέτες. Τοποθετήστε τις σ’ ένα ταψί και τις ψήστε τις στον φούρνο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αποκτήσουν τραγανή όψη. Όσο τα φρούτα είναι ζεστά, τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο δοχείο, το σφραγίζετε και το αφήνετε κλειστό για τουλάχιστον 24 ώρες.
Πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Μοιράστε το ποτ πουρί σε μικρά γυάλινα βαζάκια και τοποθετήστε το σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Η ευχάριστη γιορτινή μυρωδιά του θα αρχίσει να απελευθερώνεται αργά και σταθερά στο χώρο.
Προσάναμμα με κανέλα και δεντρολίβανο
Θα χρειαστείτε 450 γραμμάρια κερί μέλισσας, 12 φύλλα δάφνης, 6 στικ κανέλας κομμένα στη μέση, 2 φλ. μικρά κουκουνάρια, 1 κ.σ. γαρύφαλλο, 2 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο, 30 εκατοστά φιτίλι, 12 φόρμες και θήκες για ατομικά κέικ. Αρχικά, εφαρμόστε τις θήκες στα φορμάκια και γεμίστε τις με τα μυρωδικά. Τοποθετείτε το φιτίλι (υπολογίστε περίπου 4 εκ. ανά φόρμα). Στη συνέχεια, λιώστε το κερί και το μοιράστε -όσο είναι ζεστό- στις φόρμες, χωρίς να τις γεμίσετε μέχρι πάνω. Αφήστε τα προσανάμματα να κρυώσουν προτού τα αφαιρέσετε από τις φόρμες τους.
Πώς θα το χρησιμοποιήσετε Ρίξτε το προσάναμμα στο αναμμένο τζάκι. Ενώ τα ξερά φύλλα και το κουκουνάρι θα καίγονται στη φωτιά, το σπίτι σας θα πλημμυρίσει με τη μυρωδιά της κανέλας και του δεντρολίβανου.
Simmer Pot με κανέλα, μήλο και πορτοκάλι
Θα χρειαστείτε μερικές φλούδες μήλου και πορτοκαλιού, λίγα στικ κανέλας και γαρύφαλλο. Βράστε νερό σε μία κατσαρόλα και ρίξτε μέσα τις φλούδες και τα μυρωδικά. Βράστε το μείγμα για 4-5 λεπτά και, στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε τα υλικά να σιγοβράσουν, προσθέτοντας νερό κάθε 30 λεπτά. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία δύο φορές μέχρι, τελικά, τα υλικά να «πιουν» τα υγρά τους.
Πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Αφήστε το simmer pot να βράσει λίγες ώρες προτού υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας. Η διακριτική μυρωδιά του θα γεμίσει όλο το σπίτι, ενώ θα παραμείνει στον χώρο για αρκετή ώρα.