Τα οφέλη του πρωινού διαλογισμού

Ο διαλογισμός είναι μια συνήθης διαδικασία εκπαίδευσης του μυαλού μας να εστιάζει και να ανακατευθύνει τις σκέψεις μας.

Πολλοί άνθρωποι τον θεωρούν ως τρόπο μείωσης του στρες και ανάπτυξης της συγκέντρωσης. Επίσης είναι μια πρακτική για να αναπτύξουμε άλλες ευεργετικές συνήθειες και συναισθήματα, όπως μια θετική διάθεση και προοπτική, αυτοπειθαρχία, υγιή πρότυπα ύπνου και ακόμη και αυξημένη ανοχή στον πόνο.

  • Μειώνει το στρες

Η μείωση του στρες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι προσπαθούν να διαλογιστούν.

Μία μελέτη που περιελάβανε περισσότερους από 3.500 ενήλικες έδειξε ότι ανταποκρίνεται στη φήμη του σχετικά με τη μείωση του στρες.

Κανονικά, το ψυχικό και σωματικό στρες προκαλούν αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, να ενισχύσουν την κατάθλιψη και το άγχος, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να συμβάλουν στην κόπωση και την κακή διάθεση.

Σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων, ένα στυλ διαλογισμού που ονομάζεται «διαλογισμός προσοχής» έδειξε ότι μείωσε τη φλεγμονή που προκαλείται από το άγχος.

Μια άλλη μελέτη σε σχεδόν 1.300 ενήλικες έδειξε ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει το άγχος. Συγκεκριμένα, αυτό το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο στα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα στρες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα των καταστάσεων που σχετίζονται με το στρες, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και την ινομυαλγία.

  • Ελέγχει το άγχος

Το λιγότερο στρες μεταφράζεται σε λιγότερο άγχος.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαλογισμού οκτώ εβδομάδων βοήθησε τους συμμετέχοντες να μειώσουν το άγχος τους.

Επίσης, μείωσε τα συμπτώματα των διαταραχών άγχους, όπως φοβίες, κοινωνικό άγχος, παρανοϊκές σκέψεις, ιδεοψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και κρίσεις πανικού.

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 18 εθελοντές τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος διαλογισμού οκτώ εβδομάδων. Οι περισσότεροι εθελοντές συνέχισαν να ασκούν τακτικό διαλογισμό και να διατηρούν μακροπρόθεσμα χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Μια μεγαλύτερη μελέτη σε 2.466 συμμετέχοντες έδειξε επίσης ότι μια ποικιλία διαφορετικών στρατηγικών διαλογισμού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους.

Για παράδειγμα, η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν το άγχος. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε οφέλη τόσο από τη διαλογιστική πρακτική όσο και από τη σωματική δραστηριότητα.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους που σχετίζεται με την εργασία σε περιβάλλον υψηλής πίεσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα διαλογισμού μείωσε το άγχος σε μια ομάδα νοσοκόμων.

  • Ενισχύει τη συναισθηματική υγεία

Ορισμένες μορφές διαλογισμού μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βελτιωμένη αυτο-εικόνα και πιο θετικές προοπτικές στη ζωή.

Δύο μελέτες για το διαλογισμό διαπίστωσαν μειωμένη κατάθλιψη σε περισσότερους από 4.600 ενήλικες.

Μια μελέτη παρακολούθησε 18 εθελοντές που ασκούσαν διαλογισμό για τρία χρόνια. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μακροχρόνιες μειώσεις στην κατάθλιψη.

Οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες απελευθερώνονται ως απόκριση στο στρες, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, οδηγώντας σε κατάθλιψη. Μια ανασκόπηση αρκετών μελετών δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη μειώνοντας αυτές τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες.

Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη συνέκρινε την ηλεκτρική δραστηριότητα μεταξύ του εγκεφάλου των ανθρώπων που ασκούσαν διαλογισμό προσοχής και του εγκεφάλου άλλων που δεν το έκαναν.

Εκείνοι που έκαναν διαλογισμό έδειξαν μετρήσιμες αλλαγές στη δραστηριότητα σε τομείς που σχετίζονται με τη θετική σκέψη και την αισιοδοξία.

  • Βελτιώνει την αυτογνωσία

Ορισμένες μορφές διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια ισχυρότερη κατανόηση του εαυτού σας, βοηθώντας σας να εξελιχθείτε στον καλύτερο εαυτό σας.

Για παράδειγμα, ο διαλογισμός αυτο-έρευνας στοχεύει ρητά να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας και πώς του πως συσχετίζεστε με τους γύρω σας.

Άλλες μορφές σάς διδάσκουν να αναγνωρίζετε σκέψεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς ή αυτοκαταστροφικές. Η ιδέα είναι ότι καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνήθειες σκέψης σας, μπορείτε να τις κατευθύνετε προς πιο εποικοδομητικά πρότυπα.

Μια μελέτη 21 γυναικών που καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού διαπίστωσε ότι όταν συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα tai chi, η αυτοεκτίμησή τους βελτιώθηκε περισσότερο από ό, τι σε εκείνες που έλαβαν συνεδρίες κοινωνικής υποστήριξης.

Επίσης, η εμπειρία στο διαλογισμό μπορεί να καλλιεργήσει πιο δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

  • Επιμηκύνει το εύρος προσοχής

Ο διαλογισμός εστιασμένης προσοχής είναι σαν άρση βαρών για την προσοχή σας. Βοηθά στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής της προσοχής σας.

Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα ενός διαλογισμού οκτώ εβδομάδων και διαπίστωσε ότι βελτίωσε την ικανότητα των συμμετεχόντων να διατηρήσουν την προσοχή τους.

Μια παρόμοια μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι ανθρώπινου δυναμικού που ασκούσαν τακτικά διαλογισμό προσοχής έμειναν επικεντρωμένοι σε μια εργασία για περισσότερο.

Αυτοί οι εργαζόμενοι θυμήθηκαν επίσης τις λεπτομέρειες των καθηκόντων τους καλύτερα από τους συνομηλίκους τους που δεν ασκούσαν διαλογισμό.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει τα μοτίβα στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στην περιπλάνηση του μυαλού, στην ανησυχία και στην κακή προσοχή.

Ακόμη και ο διαλογισμός για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να σας ωφελήσει. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τέσσερις ημέρες άσκησης διαλογισμού μπορεί να είναι αρκετές για να αυξήσουν την προσοχή σας.

Διαβάστε επίσης