Ιώσεις: Οι τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και σε προστατεύουν

Για να αποφύγεις τις ιώσεις του Χειμώνα, δεν αρκεί να προσέχεις το ντύσιμο σου, πρέπει να χτίσεις και ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και η διατροφή σου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Σήμερα, λοιπόν, σου συγκέντρωσα τις πιο γνωστές και οικονομικές  τροφές για να το πετύχεις.

Λεμόνι
Θεωρείται από τους διατροφολόγους ως ο “βασιλιάς” των αντιοξειδωτικών και όχι τυχαία. Πλούσιο σε βιταμίνη C, το λεμόνι εξοπλίζει το ανοσοποιητικό σου και το καθιστά έτοιμο να αντιμετωπίσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που σαν πολύ θέλουν να τρυπώσουν στο σώμα σου. Αν η γεύση του δεν “χτυπάει” τους γευστικούς σου κάλυκες, απόλαυσε μία φρεσκοστυμμένη λεμονάδα και θωράκισε την υγεία σου. 

Σκόρδο
Μπορεί να έχει κάπως έντονη μυρωδιά και να απωθεί τον ουρανίσκο σου, όμως είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για να εξοντώσεις τα μικρόβια που έχουν βάλει τον οργανισμό σου στο… “μάτι”! Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μικρό σκόρδο, που συχνά αποφεύγεις να προσθέσεις στις μαγειρικές σου δημιουργίες, είναι πλούσιο στην αλυσίνη, μία ουσία με αντιμικροβιακή δράση, η οποία διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων και μειώνει τη χοληστερόλη. Δύο σε ένα, δηλαδή.

Τζίντζερ
Καυτερό, αλλά για το κυρίως σου ιδανικό συνοδευτικό. Σύμμαχος τόσο του μεταβολισμού όσο και του ανοσοποιητικού σου. Το τζίντζερ φρέσκο ή αποξηραμένο ενισχύει την καύση των θερμίδων, προκαλώντας τους ιστούς να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια. Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις το τζίντζερ είναι ως βασικό συστατικό στο τσάι σου, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής ιδρώτα, η οποία μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείς από τα μικρόβια και τις τοξίνες. 

Γλυκοπατάτα
Το πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στο β καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η τελευταία είναι αυτή ακριβώς η βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να “εξοπλίσει” την άμυνα του απέναντι στα μικρόβια. Μπορείς την χρησιμοποιήσεις ως βασικό συστατικό σε μία ζεστή σούπα ή σε έναν χορταστικό πουρέ.

Σπανάκι
Άλλο ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C. Παράλληλα, το σπανάκι αυξάνει την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός σου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άμυνα του οργανισμού σου. Άσε που ο λόγος που το κρυολόγημα σου “χτυπά” την πόρτα, μπορεί να “κρύβεται” στην έλλειψη σιδήρου. 

Γιαούρτι
Τα προβιοτικά, εκτός από το στομάχι σου, φροντίζουν και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος, διευκολύνοντας τις λειτουργίες του. Το γιαούρτι είναι από τις τροφές που τα περιέχουν σε επάρκεια. Τι άλλο θέλεις; 

Βρώμη
Εκτός από την ικανότητα της να σε κρατά χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η τροφή που αγαπά τη σιλουέτα σου είναι πλούσια σε βήτα γλυκάνες, έναν τύπο φυτικών ινών με ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, γιατί πρέπει να βρίσκεται στο μενού σου. 

Γκρέιπφρουτ
Αποτοξινωτικό και απολαυστικό! Ένας φρέσκος χυμός γκρέιπφρουτ την ημέρα τα μικρόβια κάνει πέρα. Για αυτό, δοκίμασε να το προσθέσεις στη διατροφή σου και δεν θα χάσεις. 

Διαβάστε επίσης