Περπάτημα: Η θεραπεία των πάντων

Στις μέρες μας το περπάτημα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος ως άσκηση και outdoor δραστηριότητα χάρη στα πολυάριθμα οφέλη του – δες παρακάτω ποια είναι αυτά!

Ίσως για πολλούς να είναι ήδη η νο 1 συνήθεια όταν θέλουν να ασκηθούν και όχι άδικα, καθώς τα οφέλη που αποκομίζει το σώμα, ο οργανισμός και το πνεύμα από το περπάτημα είναι πραγματικά πολυάριθμα.

Ανάμεσα στα οφέλη του περπατήματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ζορίζεις τον εαυτό σου, καθώς δεν είναι τόσο απαραίτητη η ένταση όσο η διάρκεια (minimum 30 λεπτά).

Mε το έντονο περπάτημα καις θερμίδες/λίπος, βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση (αερόβια άσκηση) και τονώνεις τους μύες σου. Η ένταση και η διάρκεια λοιπόν είναι κάτι που ρυθμίζεται από εσένα βάσει των αναγκών σου, αλλά και προσαρμόζεται καθώς συνεχίζεις να περπατάς συχνά ή ακόμη καλύτερα καθημερινά.

Πολύ σημαντικό είναι ότι το περπάτημα είναι εύκολο δίχως να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα, ούτε κάποιο ιδιαίτερο χώρο, περπατάς μέσα στη φύση, δίπλα στη θάλασσα ή σ’ έναν ήρεμο δρόμο. Δεν χρειάζεται ν’ ακολουθήσεις κάποιο μάθημα, απλά ξεκινάς να περπατάς όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο, πρωί, μεσημέρι (20 λεπτά μετά το φαγητό), απόγευμα ή και βράδυ.

1. Εκγύμναση

Το καθημερινό γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών, διατηρώντας μια καλή στάση σώματος, βοηθά στην ενδυνάμωση των ποδιών, στην τόνωση και τη σύσφιξη των μυών. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και βοηθάει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας. Αυτά είναι από τα κύρια οφέλη του περπατήματος, από τη στιγμή που με την αύξηση της έντασης (περπάτημα σε ταχύ ρυθμό) το σώμα σου καίει θερμίδες και λίπος. Μπορείς να υπολογίζεις τις θερμίδες που χάνεις σε σχέση με τη διάρκεια της άσκησης και το βάρος σου, για παράδειγμα: Αν ζυγίζεις 55-65 κιλά, περπατώντας σε ένα μέτρια γρήγορο ρυθμό (4 χλμ/ώρα) καις σε 15 λεπτά: 50 θερμίδες, σε 30 λεπτά.: 100 θερμίδες και σε 1 ώρα: 200 θερμίδες!

To ίδιο φυσικά ισχύει αν περπατάς ή τρέχεις στον διάδρομο γυμναστικής του σπιτιού σου, όπου απλά δεν σ’ ενδιαφέρει η ώρα ή τι καιρό κάνει έξω κι έτσι δεν χάνεις καμία προπόνηση!

Με το καθημερινό έντονο περπάτημα θα δεις σύντομα το σώμα σου να αλλάζει, το περίγραμμα του να μαζεύει και να γίνεται πιο σφριγηλό, τους κοιλιακούς σου να σφίγγουν, τα πόδια σου να γραμμώνουν και τους γλουτούς σου να ανορθώνονται!

2. Ευεξία

Το περπάτημα αποτελεί ένα μεγάλο όφελος για την ψυχική υγεία και ένα αληθινό δώρο για τον εαυτό σου. Μειώνει τον θυμό, το άγχος και την απογοήτευση. Βοηθάει επίσης σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ενώ ανεβάζει αυτόματα την ψυχολογική σου διάθεση, χάρη στις ορμόνες ευτυχίας που εκκρίνονται, τονώνει την αυτοπεποίθηση σου και προσφέρει “ήρεμο” μυαλό. Περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους, με το φως του ήλιου και τον φρέσκο αέρα, προλαμβάνεις την εποχική κατάθλιψη και μειώνεις τη μελαγχολία.

3. Διατήρηση ιδανικού βάρους

Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ενώ παράλληλα βοηθά στην καύση του λίπους, γενικού και τοπικού. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του περπατήματος είναι ότι ενισχύει κατά πολύ τον μεταβολισμό.

4. Οφέλη στην υγεία

Τα οφέλη στην υγεία από το περπάτημα είναι εντυπωσιακά:

  • Σχεδόν από την αρχή της δραστηριότητας ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Aυξάνει τη ροή οξυγόνου στο αίμα.
  • Μειώνει περιπτώσεις εγκεφαλικού.
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (ζάχαρο, διαβήτης).
  • Το σώμα αποβάλει τοξίνες.
  • Ενδυναμώνονται οστά και αρθρώσεις (πρόληψη οστεοπόρωσης).
  • Μειώνει τη δυσκαμψία και τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.
  • Βελτιώνει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.
  • Ανακουφίζει συμπτώματα από πνευμονοπάθειες.
  • Βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση / δραστηριότητα.

Tip!

Μπορεί με το έντονο και γρήγορο περπάτημα να καις αρκετές θερμίδες και να απογειώνεις τον μεταβολισμό μου, αλλά αν κατά καιρούς προτιμάς το μέτριο ή και αργό περπάτημα, μην πτοείσαι, καθώς έχει και αυτό σημαντικά οφέλη! Καις επίσης αρκετές θερμίδες, χαλαρώνεις, οι μύες σου ενδυναμώνουν και μπορείς να εισάγεις το πιο μέτριο περπάτημα εναλλάξ με το γρήγορο μέχρι να βρεις τη φόρμα σου! Όπως και να έχει, μην σταματάς να περπατάς!

5. Τόνωση ανοσοποιητικού

Όταν το ανοσοποιητικό σου τονώνεται, βελτιώνεται η υγεία σου γενικότερα. Η κορτιζόλη (η ορμόνη του άγχους) επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με το συστηματικό περπάτημα η κορτιζόλη μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται. Έχεις εντυπωσιαστεί με τα οφέλη του περπατήματος; Έχει και συνέχεια!

6. Πρόληψη ασθενειών

Η συμβολή του καθημερινού περπατήματος στην πρόληψη πολλών και σοβαρών ασθενειών είναι σημαντική. Όσοι άνθρωποι φροντίζουν να περπατούν 30 λεπτά την ημέρα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν:

  • Εγκεφαλικές εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια.
  • Κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα (μεταξύ αυτών καρδιοπάθεια, ισχαιμικά εγκεφαλικά, αιμορραγικά εγκεφαλικά).
  • Καρκίνο (γενικώς και διάφορες επιμέρους μορφές, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού).
  • Τύπου 2 διαβήτη
  • Παχυσαρκία
  • Υπέρταση
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Οσφυαλγία

7. Μείωση πόνων

Το συστηματικό περπάτημα ανακουφίζει από τους πόνους της μέσης και συμβάλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις δομές της σπονδυλικής στήλης. Επίσης οι πόνοι στα γόνατα, στο ισχιακό νεύρο, στις αρθρώσεις και στα οστά μειώνονται.

8. Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Αν νιώθεις ότι θέλεις μια καινούργια ιδέα, μια λύση σε ένα θέμα της δουλειάς αλλά και γενικότερα, στη μελέτη, σε μια εργασία ή γενικά χρειάζεσαι έμπνευση, τότε πήγαινε για περπάτημα! Το μυαλό καθαρίζει, γεμίζει από καινούργιες σκέψεις και η έμπνευση βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

Βραδινό περπάτημα

Έχει και το νυχτερινό περπάτημα τα έξτρα οφέλη του και μπορείς να το προτιμήσεις για τους εξής σημαντικούς λόγους: Γυμνάζεσαι ακόμη και αν λίγο πριν ένιωθες κουρασμένος/η, χωνεύεις καλύτερα, αναζωογονείσαι, χαλαρώνεις και κοιμάσαι καλύτερα!Tip!

Αν και πολλές φορές το περπάτημα προηγείται του τρεξίματος, συστήνεται ειδικότερα σε διάφορες περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, το περπάτημα μπορεί να μην ενδείκνυται για όλους. Όσοι έχουν εκφυλιστική πάθηση στα κάτω άκρα, όπως αρθρίτιδα ή καρδιαγγειακή νόσο ας συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν αρχίσουν κάποιο πρόγραμμα άσκησης!

Τώρα που ξέρεις τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα, εφοδιάσου με τον απαραίτητο εξοπλισμό και καλές βόλτες!

Διαβάστε επίσης