Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2021: Διεθνής ημέρα δράσης για τα ζώα

H Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου και μας θυμίζει τα δικαιώματα των ζώων και τις δικές μας υποχρεώσεις.

Eμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων είναι ο Χάινριχ Τσίμερσαν, ένας δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων.

Η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε και γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ήταν στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Βερολίνο, οπού και παρευρέθηκαν πάνω από 5.000 άτομα. Αρχικά, η μέρα εορτάζονταν από ανθρώπους στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, αλλά τον Μάιο του 1931, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Διεθνούς Συνεδρίου Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Τσίμερσαν να καθιερωθεί η μέρα ως παγκόσμια γιορτή.

Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ζώα είναι να «ανυψωθεί η θέση των ζώων ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευημερία και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε όλο τον κόσμο».

Ένας από τους λόγους που έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα είναι για να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και η ανάπτυξη τέτοιας κουλτούρας που θα συμβάλει στη μείωση και την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων. Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.

Πλέον, ο νομοθεσία στη χώρα μας έχει αυστηροποιηθεί και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής:

ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες

  • την απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
  • την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
  • την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσους
  • το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
  • την απαλλαγή από τον φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία

Υιοθέτησε υπεύθυνα ένα ζώο

1. Έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώσεις τα ωράρια σου ώστε να αφιερώνεις χρόνο στο ζώο που θα υιοθετήσεις;

2. O χώρος στον οποίο ζεις είναι κατάλληλος για το ζώο που θέλεις να υιοθετήσεις;

3. Θα είσαι υπεύθυνος,-η για την βόλτα του σκύλου σε καθημερινή βάση;

4. Ποιος θα έχει την ευθύνη του ζώου αν πρέπει να λείψεις ή να πας διακοπές;

5. Έχεις σκεφτεί τα έξοδα που θα προκύψουν (ζωοτροφές, κτηνιατρική περίθαλψη, εμβόλια);

6. Έχεις αρκετή υπομονή; Πρέπει να μάθεις να επικοινωνείς με το νέο σου φίλο.

Διαβάστε επίσης