Επτά βηματα για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια

Έχετε δώσει ποτέ σημασία στο πώς ξεκινάτε την ημέρα σας; Ανοίγετε τα μάτια σας, αρπάζετε το κινητό και στη συνέχεια ετοιμάζεστε μέσα στη βιασύνη για να μην αργήσετε στη δουλειά;

Αν η παραπάνω περιγραφή σάς ακούγεται οικεία, τότε μάλλον δεν αρχίζετε την ημέρα σας με τον καλύτερο τρόπο. Οι πρωινές μας συνήθειες θέτουν τους ρυθμούς στους οποίους θα κινηθεί η υπόλοιπη ημέρα και καθορίζουν τη διάθεσή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να τονώσουμεε τη δίαθεση μας και να έχουμε ενέργεια.

Παμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ισορροπία.

#Νο1

Οι σκέψεις καθορίζουν τη ζωή μας

Όλοι μας ξέρουμε πως οι θετικές και όμορφες σκέψεις φέρνουν θετικά και όμορφα πράγματα, η ουσία όμως βρίσκεται στο να γίνουν και πράξη. Στους καταιγιστικούς ρυθμούς της κοινωνίας μας αυτά που καραδοκούν κάθε λεπτό και επιβάλλονται στο νου μας είναι τα αρνητικά και αγχώδη μοτίβα της καθημερινότητας. Η πίεση της δουλειάς, μια εργασία που δεν μας αρέσει ή δεν μας προσφέρει όσα θέλουμε, οι προβληματισμοί των σχέσεων, το στρες, οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα, όλα αυτά και άλλα πολλά στριφογυρνούν στο μυαλό μας με γρήγορους ρυθμούς, τόσο που σε ορισμένους ανθρώπους το άγχος γίνεται βίωμα, ακόμη δε και οι κρίσεις πανικού. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο σκέψης, είναι το σημείο που πετάμε οτιδήποτε αρνητικό και προγραμματίζουμε το νου μας εκ νέου να λειτουργεί με θετικές και όμορφες σκέψεις. Ναι, μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά διότι κάθε δευτερόλεπτο εναλλάσσονται εκατοντάδες σκέψεις και πληροφορίες στο μυαλό μας, όμως η πειθαρχία στο να εμμένουμε μόνο σε ότι θετικό και ευχάριστο αλλά και η επανάληψη θα φέρουν και την αλλαγή! Το ρητό “Είμαστε ότι Σκεφτόμαστε” είναι αληθές, και φανερό άλλωστε, με παραδείγματα πολλών ανθρώπων που δούλεψαν θετικά τον τρόπο σκέψης τους και άλλαξαν τη ζωή τους διαμορφώνοντας την όπως επιθυμούσαν! Από τη στιγμή που κάποιοι άλλοι μπορούν, μπορείς και εσύ!

#Νο2

Κάνε παρέα με χαρούμενους ανθρώπους

Η ευτυχία είναι μεταδοτική, και αποδεδειγμένα μάλιστα, καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο κατέληξαν πως όταν έχεις έναν ευδιάθετο φίλο που ζει σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σου αυξάνονται κατά 25% οι πιθανότητες να είσαι πιο χαρούμενος/η! Οι θετικοί άνθρωποι που πλαισιώνουν τη ζωή σου είναι η αφορμή να γεμίσεις και εσύ με ενέργεια αλλά και αυτοπεποίθηση! Το έχεις παρατηρήσει άλλωστε, πως όσες φορές βρέθηκες ανάμεσα σε μίζερα και καταθλιπτικά άτομα βάρυνε κατά πολύ η ψυχολογία σου ενώ όσες φορές συναναστρέφεσαι με χαρούμενους και θετικούς ανθρώπους παίρνεις τη δύναμη να φέρεις και εσύ θετικές αλλαγές στη ζωή σου κάνοντάς τες πράξη!

#Νο3

Πες ” Όχι ” στο άγχος

Ο εσωτερικός μας ρυθμός είναι και αυτός που βγαίνει προς τα έξω…όταν είναι γρήγορος τότε έχουμε την τάση να αγχωνόμαστε, να είμαστε υπερκινητικοί, οι καρδιακοί παλμοί να είναι συχνά ανεβασμένοι με αποτέλεσμα το στρες κάποιες φορές να χτυπάει κόκκινο. Αρκετοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως αυτός ο ρυθμός δεν είναι ισορροπημένος και πως πρόκειται για την πηγή πολλών καθημερινών προβλημάτων, μικροτραυματισμοί από απροσεξία, εντάσεις με τους γύρω, υπερβολικό άγχος, κρίσεις πανικού. Από την άλλη ένας γειωμένος ρυθμός είναι και αυτός που φέρνει την ισορροπία. Όλα ξεκινούν από την αναπνοή καθώς αυτή δίνει και το ρυθμό στο σώμα μας. Γι’ αυτό και κάθε φορά που νιώθουμε το άγχος ή την ένταση να μας παρασύρει, βρίσκουμε ένα ήσυχο σημείο, εισπνέουμε βαθιά και εκπνέουμε επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές μέχρι να νιώσουμε ηρεμία. Μη ξεχνάς πως εσύ έχεις τον έλεγχο της αναπνοής και της ζωή σου!

#Νο4

Ποιοτικός ύπνος

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 ώρες βραδινού ύπνου κατά μέσο όρο για να ξεκουράσει το σώμα του και να γεμίσει μπαταρίες για την επόμενη μέρα. Ένας ξεκούραστος αλλά και ποιοτικός ύπνος είναι αυτός που θα σε αναζωογονήσει και θα τονώσει τη διάθεση σου. Πόσες φορές από την έλλειψη ύπνου ξύπνησες με νεύρα το πρωί και το υπόλοιπο της ημέρας σου είχε μία περίεργη εξέλιξη ως αποτέλεσμα; Ίσως αρκετές. Η αποδοτικότητα μυαλού και σώματος έχουν ως βάση τους την ξεκούραση, γι’ αυτό κάθε φορά που νιώθεις πως τα μάτια σου κλείνουν μη παρατείνεις τη διαδικασία επειδή θέλεις να τελειώσεις την ταινία που ξεκίνησες. Αν πάλι το πρόγραμμά σου το επιτρέπει αξιοποίησε και τον μεσημεριανό ύπνο!

#Νο5

Σωστή διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση της ενέργειας. Για ορισμένους ανθρώπους το φαγητό σε περιόδους άγχους ή θλίψης λειτουργεί ως καταφύγιο και εργαλείο τόνωσης της διάθεση, εκεί όμως κρύβεται και η παγίδα καθώς έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα. Σίγουρα είναι αρκετές οι φορές που έχουμε νιώσει μία ανεξήγητη επιθυμία για σοκολάτα η οποία μπορεί τόσο απλά με μία μπουκιά να διώξει στιγμιαία τη θλίψη μας. Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή όμως μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Οι μηχανισμοί που η διατροφή το επιτυγχάνει είναι πολύπλοκοι, επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας (βελτιώνοντας τη διάθεση μας), παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζει το μεταβολισμό για την όσο το δυνατό αποδοτικότερη παραγωγή ενέργειας και συντελεί στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Δώστε βάση σε ένα καλό πρωινό, κρατήστε σταθερούς τους υδατάνθρακες, προσθέστε λαχανικάάπαχο κρέας και ψάριξηρούς καρπούςκαφεϊνη για γρήγορη τόνωση και φυσικά δεν ξεχνάμε το Νερό!

#Νο6

Περιόρισε τη χρήση app & social media

Κάποτε όταν θέλαμε να ηρεμήσουμε μπορούσαμε απλά να πούμε “βγάλε την τηλεόραση από την πρίζα”, πλέον με την πληθώρα μηχανημάτων και εφαρμογών η τεχνολογία έχει γίνει το δεξί μας χέρι και αρκετές φορές και το αριστερό. Διανύουμε τις δεκαετίες της υπερβολικής χρήσης application και social media τα οποία καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας ενέργειας. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα περιστατικά επιληψίας που έχουν αναφερθεί λόγω πολλών ωρών χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ή κινητών. Μπορεί το ίντερνετ και η τεχνολογία να έχει προοδεύσει αρκετούς πρακτικούς τομείς, όμως τα 2/3 της ζωής μας χάνονται καθημερινά γύρω από αυτά τα μέσα. Ανέκτησε τη χαμένη σου ενέργεια περιορίζοντας τη χρήση των social media και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.  Η διαφορά στη διάθεση σου θα είναι τεράστια καθώς εκτός από την υπερβολική πληροφόρηση που στέλνεις καθημερινά στον εγκέφαλο σου, στέλνεις και στην ψυχολογία σου. Επίλεξε να αφήνεις στην άκρη το κινητό συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και φρόντισε να κάνεις άλλα αγαπημένα σου πράγματα! Αν η δουλειά σου κινείται γύρω απόν την τεχνολογία τότε επιβάλλεται επιστρέφοντας στο σπίτι να προσφέρεις στιγμές χαλάρωσης στον εαυτό σου μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα.

#Νο7

Φρόντισε τον εαυτό σου

Όλα τα παραπάνω φυσικά έχουν έχουν επίκεντρο εσένα! Εσύ είσαι το άλφα και το ωμέγα των αποφάσεων σου γι΄αυτό και το σημαντικότερο όλων είναι να αγαπάς τον εαυτό σου. Αν αγαπάς τον εαυτό σου θα επιλέξεις τα πράγματα που σε κάνουν να γελάς, θα επιλέξεις τους ανθρώπους που σε κάνουν ευτυχισμένο, θα προσέχεις το σώμα και την ψυχή σου, θα σου χαρίζεις τις στιγμές χαλάρωσης που χρειάζεσαι, θα μεταδίδεις την αγάπη σου στα πλάσματα γύρω σου, οικογένεια, φίλοι, κατοικίδια. Η ενέργεια, ψυχική και σωματική είναι αλληλένδετη της ψυχολογίας μας, φρόντισε τον εαυτό σου και αυτός θα σε ανταμείψει με τη ζωή που πάντα ονειρευόσουν!

Διαβάστε επίσης