Ζήλια: Πώς να τη διαχειριστείς αποτελεσματικά

H ζήλια είναι ένα συναίσθημα που δύσκολα διαχειρίζεται και μπορεί να μας αφήσει με συναισθήματα ανεπάρκειας ή θυμού. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μας καταστρέψουν, γιατί τις περισσότερες φορές η ζήλια προέρχεται από λάθος αντιλήψεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η ζήλια προέρχεται από ανεκπλήρωτες παιδικές ανάγκες

Είναι ένα δυνατό αρνητικό συναίσθημα που πηγάζει από την ανασφάλεια, το φόβο, την ανησυχία και το άγχος για μία πιθανή απώλεια κάτι πολύ σημαντικού για εμάς. Σου ακούγεται γνωστό;

Γιατί μερικοί από εμάς είναι πιο εύκολο να σκέφτονται πάντα το χειρότερο σενάριο και να οδηγούνται αυτομάτως σε συμπεράσματα, ενώ κάποιοι άλλοι φαίνεται να μην επηρεάζονται καθόλου;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και στη σχέση μας με τους γονείς μας.

Σαν άνθρωποι είμαστε αρκετά αντικρουόμενοι. Από τη μία θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι και να βασιζόμαστε στον εαυτό μας, αλλά από την άλλη είμαστε κοινωνικά πλάσματα που αποζητούμε την αποδοχή.

Η ψυχολογία εξηγεί πως οι πρώτες μας συνδέσεις με ανθρώπους, επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούμε στις σχέσεις στην ενήλικη ζωή. Αν οι ανάγκες μας για στοργή στην παιδική ηλικία έμειναν ανεκπλήρωτες, τότε οδηγούμαστε στην ανασφάλεια και τη ζήλια για τους ανθρώπους με τους οποίους συνάπτουμε σχέσεις.

Αυτή η ανασφάλεια μας οδηγεί σε μία δυνατή αίσθηση κατοχής και φόβου ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Είναι οι παραπλανητικές προσδοκίες των άλλων, που δημιουργήθηκαν σε μικρή ηλικία, που μας οδηγούν στη ζήλια. Ο φόβος μήπως χάσουμε κάποιον ή την προσοχή του μας οδηγεί στην εχθρότητα.

Οι σκέψεις που κάνεις όταν ζηλεύεις δεν μπορούν να φύγουν αλλά μπορείς να τις εκφράσεις σωστά

Αν λοιπόν η ζήλια είναι αναπόφευκτο συναίσθημα, το να την κρατήσεις υπό έλεγχο είναι το κλειδί για αρμονικές σχέσεις. Πρέπει να δεις τον τρόπο με τον οποίο χτίζεις σχέσεις και επικοινωνείς με τους άλλους ανθρώπους και να βρεις τις ανασφάλειες που κρύβονται πίσω από τη ζήλια. 

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τις εξαλείψεις όλες μαζί. Εξάλλου είναι δύσκολο να αλλάξεις αμέσως τις πεποιθήσεις μιας ολόκληρης ζωής.

Είναι σημαντικό να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα όπως το φόβο, το άγχος ή την πεποίθηση πως δεν αξίζεις. Το να εκφράσεις αυτά τα συναισθήματα με σωστό τρόπο, είναι πολύ καλύτερο στη διαχείριση της ζήλιας απ’ ότι αν προσπαθήσεις να τα εξαλείψεις όλα μαζί.

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη Ζήλια

#1 Μίλα

Αν νιώθεις θυμό, ανασφάλεια ή ζήλια, καλό θα είναι το εκφράσεις στο άλλο άτομο. Αν το κρατήσεις μέσα σου, το συναίσθημα αυτό θα μεγεθυνθεί και θα εκδηλωθεί με τοξικό τρόπο.

Προσπάθησε να κρατήσεις τη ψυχραιμία σου και θυμήσου πως ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα ίσως δεν είναι ολόκληρη η ιστορία.

#2 Διαχειρίσου το άγχος σου

Το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που προκαλούν ζήλια, γι’ αυτό σιγουρέψου ότι μπορείς να το διαχειριστείς.

Αθλήσου, κάνε διαλογισμό, φτιάξε τη διατροφή σου και βελτίωσε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τη σωματική και ψυχική σου υγεία και μπορεί να διώξει τα αρνητικά συναισθήματα.

#3 Ζήτα επιβεβαίωση

Πρόσεξε όμως! Μην το κάνεις με μίζερο τρόπο. Απλώς χρειάζεται να είσαι ειλικρινής με την κατάσταση και να αποδεχθείς όσα έχει να σου πει το άλλο άτομο.

Αν έχει κατανόηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια, αλλά μην το παρακάνεις. Δέξου την απάντησή του και μην εστιάσεις στο θέμα. Με το να γίνεις ανοιχτός ως προς τα συναισθήματά σου, θα δημιουργήσεις ένα αίσθημα ανακούφισης και εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Αν συνέχεια επιζητάς επιβεβαίωση από τα άτομα γύρω σου, αυτό δείχνει πως οι σχέσεις που έχεις αναπτύξει, δεν είναι υγιείς ούτε για σένα ούτε για τους άλλους.

#4 Βρες την πηγή της ζήλιας: ανασφάλεια

Αν η ζήλια είναι αποτέλεσμα ανασφάλειας, το να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει πιο σίγουρος μέσα του είναι το νούμερο ένα για να την αντιμετωπίσεις.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Θυμήσου πως η αυτοπεποίθηση σου παίρνει την κατηφόρα κάθε φορά που συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους αντιπάλους σου και πως τις περισσότερες φορές οι αντίπαλοι είναι δικό σου δημιούργημα. Κατάλαβε πως οι αρνητικές σου αντιλήψεις είναι ψεύτικες.

Αξιολόγησε τις αρνητικές σου σκέψεις. Δες κάθε πότε εμφανίζονται και ποια γεγονότα τις πυροδοτούν. Κάθε φορά που εμφανίζονται προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με ευχάριστες, θετικές σκέψεις.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως αξίζεις προσοχή. Η ζωή σου έχει αξία και αν το καταλάβεις αυτό θα ζήσεις καλύτερα. Η αγάπη για τον εαυτό σου και η πίστη ότι είσαι αρκετός έτσι ακριβώς όπως είσαι, θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως αξίζεις προσοχή και αγάπη.

Γι’ αυτό λοιπόν σταμάτα να «χτυπάς» τον εαυτό σου κάθε φορά που νιώθεις ζήλια. Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και μπορείς να μάθεις μέσα από αυτήν. Να θυμάσαι να ξεκινάς από μέσα σου να εστιάζεις στον εαυτό σου και την αξία σου. Σιγά-σιγά θα καταφέρεις να δαμάσεις τη ζήλια και να χτίσεις υγιείς και αρμονικές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης