Ο «χρυσός» κανόνας που θα σώσει τη σχέση σου

Στις ερωτικές σχέσεις δεν υπάρχουν κανόνες λειτουργίας. Κάθε ζευγάρι διαμορφώνει μόνο του την καθημερινότητά του, τη ζωή και τη μεταξύ του σχέση. Από τη στιγμή που η ψυχολογική και η σωματική ακεραιότητα κανενός μέλους δεν κινδυνεύει το κάθε ζευγάρι μπορεί λειτουργήσει όπως επιθυμεί. Αυτή είναι η ιδανική συνθήκη. Να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, κατανόηση, αγάπη σε μία σχέση.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και μία γυναίκα το έζησε όταν ο πρώτος της σύζυγος αποδείχθηκε ανειλικρινής απέναντι της. Έκτοτε αποφάσισε πώς ένας και μόνο κανόνας θα πρέπει να εφαρμόζεται στις σχέσεις της, για να έχουν διάρκεια. Όπως φαίνεται από την ιστορία της η απόφασή της αυτή βγήκε σε καλό.

H δυσάρεστη εμπειρία

«Ο πρώτος μου γάμος διήρκησε έξι χρόνια και ήρθε έπειτα από μια εξάχρονη σχέση. Δεν ήταν αυτό που λέμε ‘ο έρωτας της ζωής μου’, αλλά υπήρχε σεβασμός, αγάπη και ειλικρίνεια μεταξύ μας. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα εγώ μέχρι που όλα άρχισαν να διαλύονται. Ανακάλυψα ότι ο πρώην σύζυγός μου μού έλεγε πολλά ψέματα ή μου έκρυβε τεχνιέντως πολλές λεπτομέρειες για γεγονότα, όπως το ότι είδε μια πρώην του τυχαία και κανόνισε να βγει μαζί της για ποτό ή ότι την έπεσε σε κοινή γνωστή μας και της ζήτησε να κάνουν σεξ», γράφει η Mei Mei Fox, editor για την ψυχολογία και τις σχέσεις σε μεγάλα μέσα όπως οι New York Times και το περιοδικό Forbes, για την εμπειρία που την οδηγησε να αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφερόταν στις σχέσεις της.

«Μετά το διαζύγιο πολλές τέτοιες ιστορίες ήρθαν στο φως αποκαλύπτοντας πως ο πρώην σύζυγός μου δεν σεβάστηκε τη σχέση μας και δεν ήταν ειλικρινής απέναντί μου. Όλος μου ο κόσμος γκρεμίστηκε και έκανα πολύ καιρό να συνέλθω από αυτή την εμπειρία. Βγήκα, όμως, πιο δυνατή και κατάφερα έπειτα από αρκετό καιρό να αρχίσω ξανά μία σχέση, την οποία έχτισα σε ισχυρότερα θεμέλια», συνεχίζει και αποκαλύπτει πως καταφέρνει να έχει μια υγιή σχέση με τον τωρινό συζυγό της, με τον οποίο μοιράζονται και δύο παιδιά.

Ο «χρυσός» κανόνας για τις σχέσεις

«Αυτό που έμαθα από την εμπειρία του πρώτου μου γάμου μπορώ να πω ότι ήταν δώρο, μια γνώση που αν είχα νωρίτερα θα είχα αποφύγει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Συνειδητοποίησα πως τα μυστικά, ακόμα και τα πιο αθώα και μικρά, οδηγούν σε εξευτελιστικές παρερμηνεύσεις και παρανοήσεις. Τα ψέματα υπονομεύουν τη σχέση και την προοπτική της. Δεν θα επέτρεπα αυτό να συμβεί δεύτερη φορά», σημειώνει η Mei.

«Εξ αρχής με τον σύζυγό μου εφαρμόσαμε τον κανόνα της ριζοσπαστικήςειλικρίνειας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λέμε ακριβώς όσα μας συμβαίνουν, χωρίς περιστροφές ή ωραιοποιήσεις, από τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα. Τον εφαρμόζουμε από την αρχή της σχέσης μας και φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Ο κανόνας δεν εφαρμόζεται τόσο εύκολα στην πράξη, αλλά είμαστε και οι δύο πρόθυμοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

Τι ακριβώς είναι η ριζοσπατική ειλικρίνεια

Ο όρος έχει επικρατήσει για να περιγράψει την εξάσκηση της απόλυτης ειλικρίνειας, την αποφυγή ακόμα και των «λευκών» ψεμάτων. Η ριζοσπαστική ειλικρίνεια συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος δεν λέει κανένα ψέμα στον άλλο, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα ή για καταστάσεις που μπορεί να τον πληγώσουν.

Χρησιμοποιείται ήδη από το 1997 με πολλούς ανθρώπους να τον ακολουθούν και πολλούς να εκφράζουν την αντίθεσή τους, καθώς θεωρούν πως μπορεί να αποβεί ακόμη και καταστροφικός για ορισμένες σχέσεις.

Στην περίπτωση της Mei Mei συμπεριλαμβάνει κάθε τι που μπορεί να συμβαίνει και να επηρεάζει τη σχέση της. Για παράδειγμα, αν κάποιος συνάδελφός της τής μιλήσει ερωτικά ή της την «πέσει» θα το πει στον σύζυγό της. Μαζί και τα συναισθήματα και τις σκέψεις που θα της δημιουργήσει. Το ίδιο θα κάνει και ο σύζυγός της. Επίσης, αν λάβει κάποιο μήνυμα από πρώην σύντροφο. Το ίδιο αν δει κάποιον στον δρόμο και της αρέσει εμφανισιακά.

«Το να ακολουθείς αυτόν τον κανόνα δεν είναι καθόλου εύκολο. Σε αναγκάζει να έρχεσαι αντιμέτωπος με πολύ δυνατά συναισθήματα και να προσπαθείς να τα διαχειριστείς χωρίς ένταση. Σε μια κοινωνία που μας διδάσκει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και μειλίχιοι, να κρύβουμε όσα νιώθουμε και όσα μπορεί να στεναχωρήσουν τον άλλο, η ριζοσπαστική ειλικρίνεια είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της: Ριζοσπαστική, και αν με ρωτάς έσωσε τη σχέση μου».

Πηγή: marieclaire.gr

Διαβάστε επίσης